Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Οι πνευματικές δημιουργίες δεν κρίνονται σε αίθουσες δικαστηρίων

        
panagios tafosΑνακοίνωση της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου για την αγωγή κατά συγγραφέων και εκδοτών από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων έπειτα από την έκδοση βιβλίου σχετικού με το Άγιο Φως. 
Η ελευθερία έκφρασης, η ελευθερία έκδοσης και η ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφόρηση αποτελούν τη βάση της δημοκρατίας και έχουν θεμελιώδη σημασία για τη διαφύλαξη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η ελευθερία της δημοσίευσης ενσωματώνεται σε διεθνείς συνθήκες τις οποίες έχει και η χώρα μας συνυπογράψει, μέσω των οποίων κατοχυρώνεται η ανεκτικότητα, η πολιτιστική πολυμορφία και η ελευθερία του ατόμου να εκφράζεται και να δημιουργεί.
Οι ιδέες και οι πνευματικές δημιουργίες δεν κρίνονται σε αίθουσες δικαστηρίων. Αξιολογούνται από τους αναγνώστες και αποτιμώνται σε βάθος χρόνου.
Σε μια σύγχρονη, δημοκρατική κοινωνία, αγωγές κατά δημιουργών και εκδοτών δεν έχουν θέση. Η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου δεν τοποθετείται επί του περιεχομένου του βιβλίου του Δημήτρη Αλικάκου, «Λύτρωση - περί του Αγίου Φωτός», κατά του οποίου κατατέθηκε αγωγή από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όπως και κατά του εκδότη Πέτρου-Ερρίκου Κολέτσου και του προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος Σταύρου Ζουμπουλάκη. Ομοίως αγνοεί το περιεχόμενο και τις αιτιάσεις που επικαλείται στην αγωγή του το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Οι ιδέες και οι πνευματικές δημιουργίες, όμως, δεν κρίνονται σε αίθουσες δικαστηρίων. Αξιολογούνται από τους αναγνώστες και αποτιμώνται σε βάθος χρόνου.
ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΕΛΒΙ
Ιωάννης Κωνστανταρόπουλος, Πρόεδρος (Εκδόσεις Μίνωας)
Εύα-Μαρία Καραϊτίδη, Αντιπρόεδρος (Εκδόσεις της Εστίας)
Κωνσταντίνος Γκοβόστης, Γενικός Γραμματέας (Εκδόσεις Γκοβόστη)
Νικόλαος Αργύρης, Ταμίας (Εκδόσεις Ίκαρος)
Γεώργιος Κατσίγιαννης,Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας (Εκδόσεις Susaeta)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου