Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Θέατρο Vault : «Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ»Από 11 Μαϊου μέχρι 15 Ιουνίου«Η κατάρα της πεταλόυδας» ή αλλιώς «Τα μάγια της πεταλούδας» είναι το πρώτο θεατρικό έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, όπου ο έρωτας και ο θάνατος είναι το ίδιο πράγμα και η "κωμωδία" όπως την αποκαλεί ο ίδιος, μετατρέπεται σ' ένα σκοτεινό ποιητικό παραμύθι.Η κατάρα της πεταλούδας είναι μια ερωτική ιστορία που εξελίσσεται σε ένα κατσαριδοχωριό. Εκεί λοιπόν κατοικούν έντομα ευχαριστημένα που άλλη δουλειά δεν έχουν παρά να ρουφούν τις στάλες της πρωινής δροσιάς και να μεγαλώνουν τα παιδιά τους με τον Άγιο φόβο των Θεών τους. Ανάμεσά τους ζουν και οι ήρωες του έργου: η Κατσαρίδα Μαυρομάντισσα- γιάτρισσα και δασκάλα, η Δόνια Κατσαρίδα χήρα και μητέρα ενός νεαρού ποιητή, του Κατσαριδάκου, τον οποίο θέλει να παντρέψει με μία πλούσια και όμορφη νεαρή Κατσαρίδα, τη Σύλβια, ένας μέθυσος σκορπιός, ο Κοψοκαλάμης, πυγολαμπίδες, σκουλήκια και όλα αυτά τα μαύρα έντομα της νύχτας που μας φέρνουν αποστροφή παρ’ όλη τη χάρη τους.

Μέχρι που την ήρεμη ζωή τους ταράζει η εμφάνιση μίας πεταλούδας με λευκό φόρεμα που δεν μπορεί να πετάξει.
Δεν έχει παρά λίγες ώρες που έσκισε το κουκούλι της και με κόπο έχει δημιουργήσει τα φτερά της, αλλά μια πτώση από ένα κυπαρίσσι της χάλασε το ένα φτερό. Κι ενώ αυτή προσπαθεί να δεχτεί την μεταμόρφωσή της από κάμπια σε πεταλούδα και να πετάξει, ο ποιητής Κατσαριδάκος αιχμαλωτίζεται και μαγεύεται από την ονειρική και κατάλευκη εμφάνισή της και θέλει να την πλησιάσει.

Για τον νεαρό ποιητή η πεταλούδα παίρνει τη μορφή του έρωτα, της τέχνης, του αντισυμβατικού, της ευτυχίας.Μια ιστορία συμβολική, που ο συγγραφέας επιλέγει για πρωταγωνιστές του έντομα για να σηματοδοτήσει την αξία της κάθε ύπαρξης και να τονίσει την ενότητα της φύσης.

Πρεμιέρα: Κυριακή 11 Μαΐου 2014, στις 18:00.Σκηνοθεσία: Αυγουστίνος Ρεμούνδος

Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας

                                                Ήχος: Άννα Ρεμούνδου

Παραγωγή: BackUp

          Καλλιτεχνική επιμέλεια προγράμματος: Νάνσυ Γρυπάρη

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Ανδριόπουλος

Video: Νικήτας Χάσκας

Διανομή:

Παναγιώτης Ανδριόπουλος, Αγγελική Καρποδίνη, Νίνα Ντούνη,

Ευδοκία Τσοτάκου, Άλκης Χωριανόπουλος, Έλσα Χωριανοπούλου

Αφηγητές:

Νατάσα Βησσαρίωνος, Μούκος Κοπαράνης Είσοδος Ελεύθερη,Vault Theatre Plus, Μελενίκου 26 (Ιερά Οδός), Βοτανικός – Αθήνα (Μετρό Κεραμεικός), 2130356472, 6945993870Η κατάρα της πεταλούδας δημιουργήθηκε από ερασιτέχνες ηθοποιούς, στο πλαίσιο του  θεατρικού σεμιναρίου της ομάδας « Όνομα?» που πραγματοποιήθηκε τον χειμώνα του 2013 – 2014 στο Θέατρο Vault.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου