Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Πέντε “μύθοι” για το ΈβερεστΣημείωση ΟΙΚΟΛΟΓΕΙΝ : Δυσκολεύτηκα να καταλάβω την αναφορά στους "μύθους" από τον   Grayson Schaffe,  σχετικά με  τις αναβάσεις στο όρος Έβερεστ, την «κορυφαία των κορυφών» του πλανήτη.  Λόγου χάρη, τι εννοεί όταν συμπεριλαμβάνει στους μύθους   το ότι «το Έβερεστ είναι ένα από τα δυσκολότερα βουνά για ορειβασία»; Γιατί, δεν είναι; Και τι αλλαζει απο το γεγονός ότι 5000 άνθρωποι, μετά τον Έντμουντ Χίλαρυ του 1953, έχουν αναρριχηθεί  στα  8848 μέτρα του   ύψους του-για την ακρίβεια; Εάν εξαιρέσει κανείς τους ορειβατικούς εξοπλισμούς, που διαρκώς βελτιώνονται, όλες οι  δυσκολίες του χώρου παραμένουν οι ίδιες…
Ιδού η άποψη του Grayson Schaffe, όπως αναδημοσιεύθηκε στο ANTINEWS από το http://www.washingtonpost.com/opinions/five-myths-about-mount-everest/2014/04/24/9a30ace2-caf5-11e3-a993-b6b5a03db7b4_story.html

1.Το Έβερεστ είναι ένα από τα δυσκολότερα βουνά για ορειβασία
Το Έβερεστ είναι πολύ υψηλό – 8.850 μέτρα την τελευταία φορά που μετρήθηκε- και πολύ επικίνδυνο. Περισσότεροι από 250 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο βουνό, απ’ όταν μια χιονοστιβάδα σκότωσε επτά οδηγούς Σέπρα που εργάζονταν για τον καταδικασμένο Βρετανό εξερευνητή George Mallory το 1924. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σκοτωθείς εκεί: χιονοστιβάδες, πνευμονικό και εγκεφαλικό οίδημα, πτώσεις, δυσεντερία, εγκεφαλικό επεισόδιο και υποθερμία.
Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν αναρριχηθεί στο Έβερεστ μέσω δύο διαδρομών: η νοτιοανατολική κορυφογραμμή από το Νεπάλ και η βόρεια κορυφογραμμή από το Θιβέτ. Οι ορειβάτες τα αποκαλούν «walk-ups» ή μακροχρόνιες, αργές αναβάσεις. Οδηγοί όπως ο Dave Hahn έχουν ανέβει στο βουνό 15 φορές, ενώ δύο Σέρπα, ο Apa Sherpa και ο Phurba Tashi Sherpa, έχουν αναρριχηθεί σε αυτό 21 φορές!
Εν τω μεταξύ, η Κ2, η δεύτερη ψηλότερη κορυφή του κόσμου, είναι πιο δύσκολο να κατακτηθεί, όπως και το βουνό Nuptse, το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Έβερεστ. Σε αντίθεση με τον γιγαντιαίο γείτονά του, αυτή η δορυφορική κορυφή είναι συνεχώς απότομη και προσφέρει ελάχιστα ασφαλή μέρη για κατασκήνωση.
2. Η αναρρίχηση στο Έβερεστ είναι ένα ταξίδι στο φυσικό περιβάλλον
Για να φτάσουν στην κατασκήνωση βάσης του Έβερεστ, οι ορειβάτες πετούν στο Λούκλα, ένα σχηματικό αεροδιάδρομο πάνω σε ένα βράχο, πάνω από 9.000 πόδια. Από εκεί, περπατούν περίπου 40 μίλια κατά μήκος μιας διαδρομής μέσα από παραδοσιακά χωριά των Σέπρα, περνώντας περίπου 10 ημέρες για να εγκλιματιστούν στο υψόμετρο του βασικού στρατοπέδου στα 17.600 πόδια. Αλλά η περιοχή δεν είναι ακριβώς έρημος.
Η περιοχή Khumbu έχει τηλεοράσεις ευρείας οθόνης, μπαρ εσπρέσο, τράπεζες με ΑΤΜ και Internet cafes. Στην Namche Bazaar, την πρωτεύουσα των Σέπρα στα 12.000 πόδια, υπάρχουν δύο οικείοι ήχοι: των βράχων που σπάζουν για την κατασκευή ξενοδοχείων και των ελικοπτέρων που μεταφέρουν εργαλεία. Στην κορυφή του Khumbu είναι το μικρό φυλάκιο Gorak Shep, με μερικά καφέ που λειτουργούν εποχιακά ή ξενώνες και μια τουαλέτα που συνεχώς ξεχειλίζει από απόβλητα. Δύο μίλια πιο πέρα είναι η λαμπρή πόλη του στρατοπέδου βάσης του Έβερεστ. Ή τουλάχιστον έτσι αισθάνεται το στρατόπεδο βάσης- σα μια πόλη. Υπάρχει ένα ελικοδρόμιο και ένα νοσοκομείο. Υπάρχουν σκηνές επικοινωνιών, επιμελητεία, σκηνές κουζίνας. Το 2012 , η εταιρεία Himalayan Experience διαμόρφωσε ακόμα και ένα yurt σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης.
Το Έβερεστ έχει ακόμα και πρόβλημα αποχέτευσης. Όταν οι ειδικές τουαλέτες του στρατοπέδου γεμίζουν, οι αχθοφόροι τις μεταφέρουν σε ανοιχτούς λάκκους κοντά στο Gorak Shep. Εν τω μεταξύ, οι περισσότεροι ορειβάτες ανακουφίζονται σε μικρούς λάκκους… Το αποτέλεσμα; Η κορυφή έχει γίνει μία ωρολογιακή βόμβα κοπράνων. Το 2012, ο ελβετός ορειβάτης Ueli Steck μου είπε ότι δεν έβραζε καν χιόνι για νερό στο Έβερεστ, γιατί θεωρεί ότι ούτε αυτό θα σκότωνε τα μικρόβια.
3. Οι Σέρπα είναι οι καλύτεροι ορειβάτες στο βουνό
Οι Σέρπα -Θιβετιανοί οι οποίοι έφτασαν στην περιοχή Khumbu του Νεπάλ αιώνες πριν- έχουν γενετικά πλεονεκτήματα έναντι των Δυτικών πελατών τους. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2010 από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ εντόπισε περισσότερες από 30 γενετικά πλεονεκτήματα στους Θιβετιανούς, που κάνουν το σώμα τους κατάλληλο για άσκηση σε μεγάλο υψόμετρο. Ένα από αυτά, το EPAS1, είναι γνωστό ως το «γονίδιο του υπερ- αθλητή», διότι συνδέεται με μια πιο αποτελεσματική χρήση του οξυγόνου από το σώμα.
Αλλά οι Σέρπα μερικές φορές πάσχουν από έλλειψη εκπαίδευσης, εμπειρία και κατάλληλο εξοπλισμό. Ιστορικά, ένα μεγάλο μέρος της αναρρίχησης τους έχει περιοριστεί στα φορτία. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990, ήταν κοινό να βλέπεις Σέρπα με παπούτσια του τένις και βαμβακερά ρούχα. Αυτό αλλάζει. Η καλύτερη κατάρτιση και ο εξοπλισμός έχουν γίνει πιο προσιτά περίπου από το 2000, ως αποτέλεσμα των προγραμμάτων επαγγελματικής αναρρίχησης. Κάποιοι Σέρπα έχουν κερδίσει πιστοποιήσεις που τους επιτρέπουν να οδηγούν τους πελάτες και όχι μόνο να μεταφέρουν τον εξοπλισμό τους. Ο Σέπρα Dawa Steven, ο οποίος διευθύνει την εταιρεία με βάση το Κατμαντού Asian Trekking, λέει ότι, τη σημερινή εποχή, «μερικές φορές δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε έναν Σέπρα και έναν Δυτικό οδηγό».
4. Οι άνθρωποι που θέλουν να αναρριχηθούν στο Έβερεστ είναι συνήθως ενθουσιώδεις ερασιτέχνες
Κάθε χρόνο, υπάρχουν ιστορίες για ανθρώπους που εμφανίζονται στο Έβερεστ με λίγη ή καθόλου εμπειρία αναρρίχησης, ελπίζοντας να εκπληρώσουν ένα όνειρο - ή ένα καπρίτσιο. Το 2012, έγραψα για τον Aydin Irmak, έναν Νεοϋορκέζο που ποτέ δεν είχε κάνει ποτέ αναρρίχηση και ήθελε να φέρει το ποδήλατο των 10 ταχυτήτων του στην κορυφή. Την ίδια χρονιά, ο Καναδός Shriya Shah - Klorfine εκπαιδεύτηκε για πεζοπορία στο Έβερεστ με ένα βαρύ σακίδιο, αλλά ποτέ δεν είχε ανέβει σε βουνό. Ο Irmak έφτασε στην κορυφή χωρίς το ποδήλατό του, αλλά έπρεπε να διασωθεί κατά την κατάβασή του. Ο Shah - Klorfine πέθανε και έγινε το αντικείμενο μιας συζήτησης για τους κινδύνους του Έβερεστ.
Αυτές οι περιπτώσεις είναι η εξαίρεση. Η αναρρίχηση στο Έβερεστ ως πελάτης της ενός καλά οργανωμένου γραφείου απαιτεί πολλά χρόνια εμπειρίας. Οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν με την αναρρίχηση στο Μον Μπλανκ στην Ευρώπη ή το όρος Ρέινιερή το Γκραντ Τέτον στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μπορούν να προσπαθήσουν το Ντενάλι στην Αλάσκα, το ψηλότερο βουνό στη Βόρεια Αμερική, ή το Ακονκάγκουα στις Άνδεις. Η τιμή του Έβερεστ αποτρέπει επίσης τους ερασιτέχνες: μετά τις προαπαιτούμενες αναβάσεις, η ανάβαση στην κορυφή μπορεί να κοστίσει μεταξύ 35.000 και 100.000 δολαρίων- χωρίς τον εξοπλισμό, τα εργαλεία, τα αεροπορικά εισιτήρια ή τις συμβουλές των Σέρπα.
5. Η χιονοστιβάδα που σκότωσε τους Σέρπα ήταν ασυνήθιστη
Οι ειδήσεις παρουσίασαν την χιονοστιβάδα της 18ης Απριλίου σαν ένα παράξενο περιστατικό. Οι New York Times έγραψαν: «σέρνονται πάνω σε σκάλες που συγκρατούνται στον πάγο, φορτωμένοι με τρόφιμα και προμήθειες, βλέποντας ένα μεγάλο τοίχος ενός παγετώνα που κρέμεται, ελπίζοντας ότι δεν θα πέσει αυτή τη σεζόν». Στην πραγματικότητα αυτοί οι παγετώνες υπάρχουν πάντα και όλοι ανησυχούν για το πότε θα πέσουν. Το 2012, τα μέλη της αποστολής του National Geographic/ North Face τα χαρακτήρισαν «Κυνόδοντες», ενώ μια άλλα ομάδα «Πέταλο». Την ίδια χρονιά, ο Russell Brice, ο Νεοζηλανδός ιδιοκτήτης της Himalayan Experience, αποφάσισε να διακόψει την αποστολή του εξαιτίας αυτού του κρεμάμενου παγετώνα. Έτυχε να είμαι παρών στο ελικοδρόμιο, με τους πελάτες οι οποίοι αμφισβητούσαν την απόφασή του. «Είμαστε ορειβάτες, έχουμε συνηθίσει στους κινδύνους», είπαν. Ο Brice τους έδειξε τον παγετώνα και είπε: «Αυτό είναι που με ανησυχεί».Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου