Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Το πρώτο ηλιακό αεροπλάνο !

Ένα το κρατούμενο : Οι ΑΠΕτζήδες γενικά και ιδιαίτερα  οι ΑΕΡΙτζήδες, ενδιαφέρονται πρωτίστως για το κέρδος και ελάχιστα συγκινούνται από το «πνεύμα των ανακαλύψεων». Δεύτερο κρατούμενο :  Οι ίδιοι δεν ενδιαφέρονται να «εντάξουν» τις όποιες ανακαλύψεις στην υπαρκτή κοινωνία και οικονομία, αλλά αντίθετα θέλουν να εντάξουν  την οικονομία   και την κοινωνία στους δικούς τους νάρθηκες….Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν διάφορες  «ήπιες» ΑΠΕ  του παρελθόντος, όπως λ.χ η χρήση μικρών ανεμογεννητριών για την άντληση νερού ή για την αφαλάτωση, ή ακόμη η αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας για  νέου τύπου ιστιοφόρα, με ειδικά ιστία και μεγάλες μεταφορικές ικανότητες (περί αυτού έχω αρθρογραφήσει στο παρελθόν στη ΝΕΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ),  οι οποίες παραγκωνίσθηκαν προς όφελος των μεγάλων ανεμογεννητριών ή των μεγάλων φωτοβολταϊκών οικοπέδων….
Τώρα μια νέα καινοτομία, αυτή του ηλιακού αεροπλάνου, εισέρχεται στο στίβο της εφαρμογής, κινδυνεύοντας να υποστεί τον ίδιο παραγκωνισμό και να περάσει μετά σύντομο διάστημα στα αζήτητα…
Διαβάζουμε στο www.real.gr

"Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η επαναστατική πτήση πάνω από το Σαν Φρανσίσκο, του πρώτου αεροσκάφους που κινείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια.
Το Solar Impulse δοκίμασε τις δυνάμεις του ενόψει μιας μεγαλύτερης δοκιμασίας: Τον ερχόμενο μήνα, θα επιχειρήσει να ταξιδέψει πάνω από ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες, με στόχο να αποδειχθεί το πόσο ωφέλιμη και αποτελεσματική μπορεί να είναι στο εγγύς μέλλον η εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας στις αερομεταφορές, με την ανάπτυξη βέβαια των κατάλληλων τεχνολογιών.
Το αεροσκάφος που κατασκευάστηκε από ελβετική εταιρεία, πέταξε ένα χιλιόμετρο πάνω από την πόλη του Σαν Φρανσίσκο αξιοποιώντας αποκλειστικά την ηλιακή ενέργεια. Κατά μήκος των φτερών του, που η έκταση τους ανέρχεται στα 63 τετραγωνικά μέτρα, βρίσκονται τοποθετημένα 12.000 φωτοβολταϊκά κύτταρα που τροφοδοτούν τις μπαταρίες του . Από εκεί προέρχεται η προωστική δύναμη που του χαρίζει ταχύτητα 40 μιλίων την ώρα.
«Είναι ένα μυθικό βήμα στην εξέλιξη της αεροπλοϊας», ανέφερε ο Αντρέ Μπόρσμπεργκ που είναι ένας από τους πιλότους και κατασκευαστές του αεροσκάφους. «Τηρουμένων των αναλογιών η πτήση του Solar Impulse αντιστοιχεί στις προσπάθειες που έκαναν μεταξύ του 1915 και 1920 οι αεροπλόοι για να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις χωρίς ενδιάμεσο σταθμό».
Το αεροσκάφος ζυγίζει όσο ένα οικογενειακό αυτοκίνητο και όσο ο ήλιος «βλέπει» τα φτερά του, μπορεί να πετά ασταμάτητα. Σκούρα θα τα βρει μόνο αν ο ουρανός είναι συννεφιασμένος και οι ακτίνες του ήλιου αδυνατούν να τροφοδοτήσουν τα φωτοβολταϊκά του κύτταρα.
Η εταιρεία που το κατασκεύασε λέει πως σε δύο χρόνια, το αεροσκάφος θα είναι σε θέση να κάνει τον γύρο της Γης μόνο και μόνο με τη βοήθεια του ήλιου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου