Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Οι "φίλοι του Δάσους" στα δικαστήρια....

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου εκδικάζεται στη Λαμία η μήνυση που κατέθεσε η εταιρεία ΕΛΜΙΝ κατά της προέδρου του Ομίλου Φίλων του Δάσους, της κυρίας Ράγκου. Η εταιρεία ισχυρίζεται  ότι με τις συνεντεύξεις της η πρόεδρος του Ομίλου προκάλεσε τη δυσφήμισή της, επειδή ανέφερε ότι λειτουργεί παράνομα, χωρίς δηλαδή να έχει την απαιτούμενη από το νόμο άδεια  επέμβασης στη δασική περιοχή του «Κοκκινόβραχου», που ανήκει κατά τα 2/3 στον Εθνικό Δρυμό Οίτης.

Την υποχρέωση αυτή της εταιρείας επιβεβαίωσε πρόσφατα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας κρίνοντας ενόχους τους υπεύθυνους του μεταλλείου στη θέση «Κοκκινόβραχος» για τα αδικήματα της φθοράς δασικής έκτασης και  υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

Με  αφορμή το νέο αυτό  επεισόδιο «δικαστικής παρενόχλησης» προσώπων που υπερασπίζονται και προτάσσουν το συμφέρον της φύσης και της ποιότητας ζωής, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση :

 

«Είμαστε στο πλευρό της προέδρου του Ομίλου Φίλων του Δάσους και σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι η επιθετική στάση της εταιρείας εναντίον της,  όπως και εναντίον των στελεχών της Δασικής Υπηρεσίας, αποσκοπεί στον εκφοβισμό προκειμένου να σταματήσει ο αγώνας  για την προστασία του Εθνικού Δρυμού και γενικότερα της Οίτης. Όμως αυτό που πετυχαίνουν είναι το αντίθετο.

Για μια ακόμα φορά τονίζουμε ότι τα σχέδια της μεταλλευτικής εταιρείας για επέκταση της δραστηριότητάς της ακόμα και μέσα στα όρια του Εθνικού Δρυμού, είναι απειλή για την Οίτη. Συγκρούονται με το ήδη υπάρχον καθεστώς προστασίας και με την ανάγκη για διεύρυνση και ενίσχυση αυτής της προστασίας. Συγκρούονται με τα όνειρα των κατοίκων των 22 χωριών που έχουν οραματιστεί διαφορετικά το μέλλον του τόπου τους, που θέλουν ήπιες εναλλακτικές παραγωγικές δραστηριότητες, οι οποίες θα σέβονται το περιβάλλον και θα κρατήσουν τον κόσμο στα χωριά.

Το μέλλον της Οίτης δεν συνάδει με την βαριά εξορυκτική και μεταλλευτική βιομηχανία. Η Γκιώνα που είναι δίπλα μας αποτελεί για μας τρανταχτό παράδειγμα».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου