Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Τραίνα υψηλών ταχυτήτων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις…..

Τον Ιανουάριο του 2006 , στο περιοδικό ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ (σελ. 54) υπήρχε ένα κείμενο του John Stewart,  συγκοινωνιολόγου και μέλους του δικτύου  The sky has a limit”(1), που προέβαινε σε συγκριτικές παρατηρήσεις όσον αφορά τα κόστη και τις επιπτώσεις διαφόρων συγκοινωνιακών μέσων – μεταξύ των άλλων και των τραίνων (2) υψηλής ταχύτητας(ΤΥΤ)… Το άρθρο εμπεριείχε κάποιες ιδέες  οπωσδήποτε  προκλητικές για διάφορους οικολογίζοντες, που «κολλάνε»  άλλοτε γενικώς στο τραίνο ή  άλλοτε στο τραμ  ή οπουδήποτε αλλού – ανάλογα με την συγκυρία – χωρίς να βλέπουν την ολότητα των συγκοινωνιακών λύσεων και τις «άριστες» διευθετήσεις.

Η κατανάλωση καυσίμων από τα ΤΥΤ είναι  ευθέως ανάλογη με τις ταχύτητες που αναπτύσσουν , ενώ η διάνοιξη των γραμμών τους καταλήγει  σε τραυματισμούς του τοπίου και  κατακερματισμούς των βιοτόπων των άγριων ζώων…Με αυτά τα δεδομένα και όχι μόνο,  ένα κατεξοχήν «συντηρησιακό» [και όχι «συντηρητικό»(3)] κίνημα όπως το οικολογικό  - κίνημα  γενικώς προϊδεασμένο στο να λέει όχι στο οτιδήποτε αλλάζει τα πράγματα -  ήταν επόμενο να μπει σε σκέψεις  σχετικά με τα γρήγορα τραίνα. Έτσι , σύμφωνα με πληροφορίες του http://antigoldgreece.wordpress.com/2013/03/28/valsusa/

, στις 23/3 πραγματοποιήθηκε στη Susa (χωριό στον Ιταλικό βορρά) πορεία 80.000 ατόμων ενάντια στην κατασκευή γραμμής για τραίνα υψηλής ταχύτητας (κίνημα NO TAV). Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο συγκεκριμένος  αγώνας  έχει διάρκεια 20 χρόνων, έχει  μαζική  τοπική συμμετοχή  και αλληλέγγυες δυνάμεις από όλη την Ιταλία…..

Σημειώσεις :

1.     «Ο ουρανός έχει όρια» : Κίνημα κατά του εκτροχιασμού των αεροπορικών μεταφορών, με άμεση επιδίωξη την ανάληψη του κόστους αεροπορικής μεταφοράς από τους αερομεταφερόμενους…

2.     Λέω «τραίνα» ( όχι Τρένα) και «Σαίξπηρ»(όχι Σεξπιρ) διότι η ορθογραφία είναι κομιστής πληροφορίας και δεν αποτελεί απλή γραφική αποτύπωση του προφορικού λόγου. Θλίβομαι για τους εισαγωγείς αυτής της ρύθμισης αλλά περισσότερο θλίβομαι για τους νέους,  που σπεύδουν να υιοθετήσουν άκριτα οποιαδήποτε «νεοφανή» ρύθμιση.

3.     Conservative  -  Conservationist : Όροι που δηλώνουν αντίστοιχα τον πολιτικά συντηρητικό και τον προστάτη της φύσης….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου