Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Άρρωστες μέλισσες χωρίς GPS(!) από τα φυτοφάρμακα...


 
Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο του περιορισμού του αριθμού των μελισσών είχε πάρει εντυπωσιακές διαστάσεις,  βάζοντας σε σκέψεις  πολλούς ανθρώπους όσον αφορά μια βασική διεργασία της φύσης – την επικονίαση :    με την οποία έντομα όπως οι μέλισσες τρέφονται και παράλληλα γονιμοποιούν τα φυτά….

Τελικά τα συμπεράσματα επιστημονικών ομάδων από τη Βρετανία και τη Γαλλία, βρέθηκαν να συγκλίνουν στην ευθύνη  «έξωθεν ουσιών», που δίνονται για να προστατεύσουν τα φυτά αλλά έχουν παράπλευρες και απρόβλεπτες επιπτώσεις.

Τέτοιες  ουσίες, σύμφωνα με δυο δημοσιεύσεις στην επιθεώρηση «Science», είναι τα νεονικοτινοειδή ,  που αποτελούν  διασυστηματικά εντομοκτόνα φυτοφάρμακα (κυκλοφορούν, δηλαδή, σε όλα τα μέρη του φυτού) .  Τα νεονικοτινοειδή  χρησιμοποιούνται σε πολλές καλλιέργειες όπως στην ελαιοκράμβη, στα σιτηρά, στο βαμβάκι και στους ηλίανθους και έχουν δράση παρόμοια με το φυσικό εντομοκτόνο νικοτίνη, το οποίο δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Το αρχικό σκεπτικό της δράσης τέτοιου είδους φυτοφαρμάκων - σε αντίθεση με τα συμβατικά που απλώς χορηγούνται   με ψεκασμό -  ήταν το να χρησιμοποιούνται και για την «επένδυση» σπόρων έτσι ώστε να «κυριεύουν» το φυτό από την αρχή ως το τέλος της ζωής του σώζοντάς το από επιβλαβή έντομα!

Ωστόσο, όπως δείχνουν όλο και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία, εκτός από τα βλαβερά έντομα-στόχους, τα συγκεκριμένα φυτοφάρμακα δηλητηριάζουν και ωφέλιμα έντομα όπως οι μέλισσες, οι αγριομέλισσες, οι βομβίνοι και οι πεταλούδες. Και αυτό διότι εντοπίζονται στο νέκταρ, στη γύρη αλλά και στον «ιδρώτα» των φυτών που παράγεται κατά τη διαπνοή τους, άρα σε όλους τους χυμούς τους οποίους συλλέγουν οι επικονιαστές. Για παράδειγμα μελέτες έχουν δείξει ότι αυτού του είδους τα φυτοφάρμακα κάνουν τις μέλισσες πιο ευάλωτες στο παράσιτο nosema το οποίο πλήττει το γαστρεντερικό τους σύστημα.

 Ανικανότητα Πλοήγησης (Βιολογικό GPS !)

Στο πλαίσιο της πρώτης  μελέτης που διεξήχθη από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Στέρλινγκ στη Βρετανία,  έγινε έρευνα πεδίου σε 75 αποικίες βομβίνων (Bombus terrestris). Όταν η τροφή των βομβίνων περιείχε το νεονικοτινοειδές imidacloprid (το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο φυτοφάρμακο της συγκεκριμένης κατηγορίας παγκοσμίως), ακόμη και σε επίπεδα που δεν ήταν υψηλά, εμφανίστηκε σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης του πληθυσμού των εντόμων την άνοιξη. Παράλληλα οι αποικίες που είχαν εκτεθεί στο φυτοφάρμακο παρήγαγαν 85% λιγότερες βασίλισσες σε σύγκριση με αποικίες που δεν είχαν εκτεθεί στο imidacloprid – το πρόβλημα αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς μόνο οι νέες βασίλισσες είναι σε θέση να επιβιώσουν τον χειμώνα ώστε να δημιουργήσουν νέες αποικίες το επόμενο έτος.

Η δεύτερη μελέτη διεξήχθη από ειδικούς του Εθνικού Ινστιτούτου Αγροτικής Ερευνας στην Αβινιόν της Γαλλίας σε μέλισσες που παράγουν μέλι (Apis mellifera). Οι ερευνητές εξέθεσαν τις μέλισσες σε ένα άλλο νεονικοτινοειδές φυτοφάρμακο , το thiamethoxam. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, οι μέλισσες που είχαν εκτεθεί στο φυτοφάρμακο είχαν λιγότερες πιθανότητες να επιστρέψουν στην κυψέλη τους μετά τη συλλογή τροφής, γεγονός που μαρτυρεί ότι το φυτοφάρμακο επιδρούσε αρνητικά στην ικανότητα πλοήγησής τους.
ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Τα νέα αυτά ευρήματα έρχονται να προστεθούν στις εκκλήσεις που γίνονται από μελισσοπαραγωγούς αλλά και επιστήμονες οι οποίοι ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος σχετικά με απαγόρευση ή έστω περιορισμό στη χρήση νεονικοτινοειδών. Η Γερμανία, η Γαλλία και η Σλοβενία έχουν ήδη επιβάλει αυστηρούς όρους στη χρήση των συγκεκριμένων φυτοφαρμάκων , ενώ πρόσφατα και οι αμερικανοί μελισσοκόμοι ζήτησαν από την αρμόδια Υπηρεσία για την Προστασία του Περιβάλλοντος στις ΗΠΑ να απαγορεύσει τη χρήση ενός άλλου νεονικοτινοειδούς φυτοφαρμάκου, του clothianidin.
 ΠΗΓΗ :   peegep 12832  Κώστας Χωνάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου