Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Πατρίδα του Αριστοτέλη – Πύλη του Αγίου Όρους…..Η καμπάνια «Σώστε την πατρίδα του Αριστοτέλη και την πύλη του Αγίου Όρους» καλεί τους πολίτες όλου του κόσμου να ενώσουν τη φωνή τους  εναντίον της ανάπτυξης νέων μεταλλευτικών δραστηριοτήτων και της εγκατάστασης βαριάς βιομηχανίας χρυσού, χημικών παραπροϊόντων και λιμνών τοξικών αποβλήτων, στην Ιερή γη του φιλοσόφου Αριστοτέλη, που είναι ταυτοχρόνως η φυσική Πύλη του Αγίου Όρους. 

Οι κυβερνήσεις του ελληνικού κράτους παραχώρησαν 317.000 στρέμματα στις μεταλλευτικές εταιρείες, που επιδιώκουν να μετατρέψουν μια περιοχή με εξαιρετική οικολογική αξία, σʼ ένα απέραντο μεταλλευτικό κέντρο. Να δημιουργήσουν αλλεπάλληλες επιφανειακές και υπόγειες εξορύξεις, να εγκαταστήσουν χημικές βιομηχανίες θειικού οξέος, μεταλλουργίες παραγωγής χρυσού, χαλκού, αργύρου και άλλων μετάλλων, να χωροθετήσουν στο αρχέγονο δάσος τεράστιες λίμνες τοξικών αποβλήτων. 

Εάν αυτό επιτραπεί, το αποτέλεσμα θα είναι μια μη αναστρέψιμη οικονομική, οικολογική και πολιτιστική καταστροφή : με δάση και νερά γεμάτα από τοξικά απόβλητα, με τη θάλασσα μολυσμένη από βαρέα μέταλλα, τον αέρα με επικίνδυνα  αιωρούμενα σωματίδια  και όξινη βροχή, με αποστραγγισμένα  τα τεράστια αποθέματα νερού.

Άνθρωποι από τα τέσσερα σημεία της γης, που δοκίμασαν τις επιπτώσεις της μεταλλουργίας χρυσού, συμβουλεύουν :  «Η μόνη λύση για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειές της, είναι να αποτραπεί  η εγκατάστασή της». 

Οι κάτοικοι και οι φορείς ζητούν :

  • Να σταματήσει  κάθε προσπάθεια αδειοδότησης νέων μεταλλευτικών δραστηριοτήτων και μεταλλουργίας χρυσού.
  • Να αποχαρακτηριστεί διά νόμου η περιοχή ως «μεταλλευτική».
  • Να ενταχθεί  σε προγράμματα αποκατάστασης του περιβάλλοντος από τη μακραίωνη μεταλλευτική δραστηριότητα, γεγονός που θα απασχολήσει εκατοντάδες εργαζομένους γιά πολλές δεκαετίες, ως αντιστάθμισμα στις πρόσκαιρες θέσεις που υπόσχονται οι μεταλλευτικές εταιρείες.

Η χρυσή κληρονομιά της Πατρίδας του Αριστοτέλη και του Αγίου Όρους ανήκει στην οικουμένη. Δεν είναι δυνατόν  να ταφεί κάτω από εκατομμύρια τόνους τοξικά απόβλητα, κι εμείς να σιωπούμε! 

Υπογράψετε όλοι ΕΔΩ και  προωθήσετέ το  όπου μπορείτε.

1 σχόλιο: