Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 18 Μαρτίου 2025

Αποκατάσταση της φύσης της Λήμνου με διεθνή στήριξη: νέο πρόγραμμα-ορόσημο για το Β. Αιγαίο

 



Ο Δήμος Λήμνου, η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία και η iSea με χαρά ανακοινώνουν την έγκριση ενός νέου, πρωτοπόρου προγράμματος αποκατάστασης του θαλάσσιου και παράκτιου τοπίου της ανατολικής Λήμνου.

Το Πρόγραμμα «Αναβιώνοντας τη Λήμνο - Reviving Lemnos»
αποτελεί ένα από τα επτά (7) προγράμματα μεγάλης κλίμακας που θα χρηματοδοτηθούν από το «Πρόγραμμα Απειλούμενων Τοπίων και Θαλάσσιων Τοπίων - Endangered Landscapes & Seascapes» με συνολικά 25 εκατομμύρια δολάρια, σηματοδοτώντας ένα φιλόδοξο βήμα για την αποκατάσταση του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος της Ευρώπης.
Τα Προγράμματα αυτά, οι δράσεις των οποίων θα εφαρμοστούν σε μια έκταση σχεδόν τριών εκατομμυρίων εκταρίων -όσο το μέγεθος του Βελγίου-, θα επικεντρωθούν στην αναστροφή της υποβάθμισης και απώλειας των φυσικών ενδιαιτημάτων, στη βελτίωση της οικολογικής συνδεσιμότητας και στην ενίσχυση της προστασίας ορισμένων από τα πιο σημαντικά, από οικολογική άποψη, θαλάσσια τοπία.

Η Λήμνος και το ευρύτερο θαλάσσιο περιβάλλον της αποτελούν ένα ξεχωριστό για την περιοχή του Β. Αιγαίου μωσαϊκό βιοποικιλότητας διαφορετικών οικοτόπων, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου λιβαδιού Ποσειδωνίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, διάφορες προκλήσεις απειλούν τα ευαίσθητα οικοσυστήματα της περιοχής, ιδίως τα θαλάσσια ενδιαιτήματα και τις μικρές νησίδες που συνδέονται στενά με τους υγρότοπους και τις αμμοθίνες που χαρακτηρίζουν το τοπίο του νησιού, επηρεάζοντας τόσο τη φύση όσο και την ευημερία της τοπικής κοινωνίας.

Το νέο Πρόγραμμα «Αναβιώνοντας τη Λήμνο - Reviving Lemnos» στοχεύει στη αποκατάσταση των περιβαλλοντικών συνθηκών των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων της Ανατολικής Λήμνου, στη θωράκισή τους απέναντι στην κλιματική αλλαγή και στη βιώσιμη ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

Η υλοποίηση του Προγράμματος θα γίνει υπό τον συντονισμό της BirdLife Europe και της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας (εταίρου της BirdLife στην Ελλάδα), με τη συμμετοχή του Δήμου Λήμνου και της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea, καλύπτοντας μέσω της συνεργασίας αυτής όλο το φάσμα των γνώσεων, αρμοδιοτήτων και μέσων που απαιτούνται για  την επιτυχή υλοποίησή του Προγράμματος.

«Ο Δήμος Λήμνου, με υπευθυνότητα και έμπρακτο ενδιαφέρον για το περιβάλλον, συμμετέχει στο πρόγραμμα «Αναβιώνοντας τη Λήμνο - Reviving Lemnos», για την προστασία και αποκατάσταση των λιβαδιών Ποσειδωνίας και των παράκτιων ενδιαιτημάτων στην ευρύτερη περιοχή του Κέρους και της ανατολικής Λήμνου. Ο Δήμος μας είναι ανοικτός σε συνεργασίες με τους φορείς που διαθέτουν την τεχνογνωσία για την ανάπτυξη δράσεων προστασίας του περιβάλλοντος και ενώνει τις δυνάμεις του για την αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων. Η Λήμνος βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντός της και με αυτόν τον γνώμονα επιλέγουμε να είμαστε παρόντες και μάλιστα πρωτοπόροι, επενδύοντας στο “αύριο” του νησιού μας με όρους βιώσιμης ανάπτυξης», δήλωσε η Δήμαρχος Λήμνου κα Ελεωνόρα Γεώργα.

Ο τεχνικός σχεδιασμός των απαιτούμενων παρεμβάσεων στο πλαίσιο του Προγράμματος θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών, ώστε από τα τέλη του 2025 να ξεκινήσει η υλοποίηση των δράσεων. Το Πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2030 και φιλοδοξεί να αναδείξει διεθνώς το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Λήμνου αλλά και ταυτόχρονα να αποτελέσει υπόδειγμα αποκατάστασης της φύσης στον νησιωτικό χώρο.

«Η έγκριση του Προγράμματος “Αναβιώνοντας τη Λήμνο - Reviving Lemnos” αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για την προστασία και αποκατάσταση ενός από τα πιο πολύτιμα θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα της Ελλάδας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η συνεργασία μεταξύ περιβαλλοντικών οργανώσεων και του Δήμου Λήμνου εξασφάλισε τη στήριξη ενός διεθνούς χρηματοδοτικού εργαλείου που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Το Πρόγραμμα αυτό έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς η Ευρώπη προχωρά στην εφαρμογή του Κανονισμού για την Αποκατάσταση της Φύσης, θέτοντας σαφείς στόχους για την αποκατάσταση τουλάχιστον 20% των χερσαίων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων έως το 2030. Φιλοδοξούμε οι δράσεις αποκατάστασης που θα υλοποιηθούν στη Λήμνο να αποτελέσουν πρότυπο εφαρμογής και για άλλες περιοχές της Ελλάδας, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των φυσικών οικοσυστημάτων και στην αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης», δήλωσε η Κωνσταντίνα Ντεμίρη, Διευθύντρια της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που μια δημιουργική συνεργασία για την περιοχή συνεχίζεται και η χρηματοδότηση του Προγράμματος “Αναβιώνοντας τη Λήμνο - Reviving Lemnos μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε την πολύτιμη εμπειρία μας για την προστασία της περιοχής. Ύστερα από τρία χρόνια συστηματικής δράσης της iSea στο νησί, έχουμε συγκεντρώσει πλέον πολύτιμη γνώση, την οποία τώρα θα μετατρέψουμε σε ουσιαστική παρέμβαση, συμβάλλοντας ενεργά στην εφαρμογή του Κανονισμού για την Αποκατάσταση της Φύσης στην Ευρώπη. Η Λήμνος δεν αποτέλεσε για εμάς τυχαία επιλογή· φιλοξενεί τον μεγαλύτερο συνεκτικό λειμώνα ποσειδωνίας στην Ελλάδα, έναν ζωτικό “πνεύμονα” των θαλασσών μας, κι αποτελεί ιδανικό πεδίο για να δείξουμε πώς η προστασία και η αποκατάσταση της φύσης μπορούν να γίνουν πράξη», δήλωσε ο Ιωάννης Γιώβος, Υπεύθυνος Διατήρησης της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης iSea.
 
Κατέβασμα οπτικού υλικού και του ΔΤ σε μορφή word από ΕΔΩ

Περισσότερες πληροφορίες:

- Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία: Ρούλα Τρίγκου, Συντονίστρια Επικοινωνίας: 210 8228704 & 210 8227937 εσωτ.120 | Κιν. 6977 528200 | E-mail: rtrigou@ornithologiki.gr
- Δήμος Λήμνου: Γραφείο Δημάρχου, 22543 50015 | E-mail: dimoslimnou@limnos.gov.gr
- Περιβαλλοντική Οργάνωση iSea: Ιωάννης Γιώβος, Υπεύθυνος Διατήρησης: 2313090696 |E-mail: ioannis.giovos@isea.com.gr
 

Η Λήμνος και το ευρύτερο θαλάσσιο περιβάλλον της αποτελούν ένα ξεχωριστό για την περιοχή του Β. Αιγαίου μωσαϊκό βιοποικιλότητας διαφορετικών οικοτόπων, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου λιβαδιού Ποσειδωνίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το νέο Πρόγραμμα «Αναβιώνοντας τη Λήμνο - Reviving Lemnos» στοχεύει στη αποκατάσταση των περιβαλλοντικών συνθηκών των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων της Ανατολικής Λήμνου, στη θωράκισή τους απέναντι στην κλιματική αλλαγή και στη βιώσιμη ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου