Ο Πάνος Σόμπολος γεννήθηκε στο χωριό Καραϊσκάκης του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας. Σπούδασε δημοσιογραφία και από τα πρώτα χρόνια εντάχθηκε στο αστυνομικό ρεπορτάζ. Εργάστηκε σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά, καθώς και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων καλύπτοντας για έντεκα χρόνια το δικαστικό ρεπορτάζ. Επίσης, δούλεψε στην ΕΡΤ για είκοσι δύο χρόνια και στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ως προϊστάμενος του αστυνομικού ρεπορτάζ. Ήταν ο δημιουργός και παρουσιαστής της εκπομπής «Αυτόπτης μάρτυρας» του MEGA, που είχε την υψηλότερη θεαματικότητα από όλες τις εκπομπές του καναλιού. Έχει καλύψει σχεδόν όλα τα μεγάλα γεγονότα που συγκλόνισαν τη χώρα στα σαράντα χρόνια της δημοσιογραφικής του πορείας, όπως πολύνεκρους και καταστροφικούς σεισμούς, αεροπορικές τραγωδίες, δολοφονίες, ναυάγια, τρομοκρατικές ενέργειες, αεροπειρατείες και όλες τις πολύκροτες υποθέσεις της επικαιρότητας.
Επίσης, έχει καλύψει μεγάλα γεγονότα στο εξωτερικό, όπως την ανατίναξη αεροπλάνου στη Μάλτα, την πολύνεκρη επίθεση σε λεωφορείο με Έλληνες τουρίστες στην Κωνσταντινούπολη, την εξέγερση στην Αλβανία με τις παρατράπεζες, τους πολύνεκρους σεισμούς στα βάθη της Τουρκίας και πολλά άλλα. Τιμήθηκε δύο φορές από τον θεσμό των Βραβείων Δημοσιογραφίας του Ιδρύματος Μπότση για την αντικειμενική και πληρέστατη κάλυψη των μεγάλων θεμάτων του τομέα του. Τιμήθηκε επίσης με το βραβείο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για τις αλλεπάλληλες πρωτιές του στο αστυνομικό ρεπορτάζ, καθώς και με αρκετά άλλα βραβεία και διακρίσεις. Η ύψιστη όμως τιμή ήταν τον Ιανουάριο του 2019, όταν το Ίδρυμα Δημοσιογραφίας Μπότση καθιέρωσε να απονέμεται κάθε χρόνο βραβείο με την ονομασία «Πάνος Σόμπολος» σε δημοσιογράφους που διακρίνονται στο αστυνομικό, στο δικαστικό και στο ελεύθερο ρεπορτάζ. Έχει αναπτύξει πλούσια συνδικαλιστική δραστηριότητα, καθώς εκλέχτηκε πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, πρόεδρος του Ταμείου Υγείας των δημοσιογράφων (ΕΔΟΕΑΠ), πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας Ελλάδας (ΟΑΤΥΕ) και αντιπρόεδρος στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Στην ΕΣΗΕΑ ήταν πρόεδρος για τρεις συνεχόμενες θητείες και δεν έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα με το σκεπτικό «να μην είμαστε επαγγελματίες συνδικαλιστές και να μπαίνουν νέα πρόσωπα στις διοικήσεις». Το βιβλίο του Βεντέτες: Εγκλήματα βεντέτας στην Ελλάδα (Εκδόσεις Πατάκη, 2024) μας έδωσε την αφορμή για την ακόλουθη συνέντευξη. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του: Τα εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα, Τα τραγικά γεγονότα της τελευταίας τριακονταπενταετίας, Οι αστέρες του εγκληματικού πανθέου, Γυναίκες δολοφόνοι: Εγκλήματα γένους θηλυκού στην Ελλάδα και Άμεση Δράση, παρακαλώ!Από ποια ηλικία ξεκινήσατε ως δημοσιογράφος;
Ξεκίνησα μετά τη στρατιωτική μου θητεία σε ηλικία 23-24 χρόνων.
Γιατί διαλέξατε το αστυνομικό ρεπορτάζ;
Το αστυνομικό ρεπορτάζ δεν το επέλεξα, μου έτυχε. Οι εποχές εκείνες της δεκαετίας του 1960, ήταν πολύ δύσκολες και στόχος μου ήταν το πώς να καταφέρω να «βάλω πόδι» μέσα σε εφημερίδα. Δεν με ενδιέφερε σε ποιον τομέα θα με τοποθετούσαν. Όταν μπόρεσα και μπήκα στην εφημερίδα, με τοποθέτησαν στο αστυνομικό ρεπορτάζ ως βοηθό του αείμνηστου Σεβαστιανού Αρνέλου. Σ’ αυτό το ρεπορτάζ παρέμεινα ως την ημέρα της συνταξιοδότησής μου.
Έχετε περιγράψει ή γράψει για πολλά εγκλήματα. Αυτά που είδατε ή συναντήσατε δεν σας έκαναν κάποια στιγμή να κλάψετε ή να σπάσετε από λύπη;
Τον πρώτο καιρό οπωσδήποτε ένιωθα σε κάποια περιστατικά φρίκη και δέος, φυσικό ήταν. Όμως όσο περνούσαν τα χρόνια, συνήθιζα και δεν επηρεαζόμουνα. Όταν κάθε πολύ και λίγο βλέπεις σκοτωμένους σε τροχαία δυστυχήματα, καμένους σε πυρκαγιές, πνιγμένους σε ναυάγια κ.λπ., επόμενο είναι να συνηθίζεις.
Βεντέτα είχαμε από αρχαιοτάτων χρόνων σε όλη την Ελλάδα.
Μου εκμυστηρευτήκατε ότι θέλατε να γράψετε βιβλία για αυτά που είδατε και καλύψατε. Από που προήλθε αυτή η επιθυμία;
Κατά τη μακροχρόνια δημοσιογραφική μου πορεία, έζησα από κοντά πολλές χιλιάδες υποθέσεις όπως: Δολοφονίες, ληστείες μετά φόνου, τρομοκρατικές επιθέσεις, πολύνεκρα αεροπορικά δυστυχήματα, πολύνεκρες πυρκαγιές, ναυάγια που είχαν συνταράξει το πανελλήνιο. Όταν βρισκόμουνα στον τόπο που διαδραματίζονταν αυτά τα γεγονότα, σκεπτόμουνα πάντα ότι αυτά που βιώνω θα πρέπει να τα γράψω σε βιβλία όταν θα συνταξιοδοτηθώ και θα έχω χρόνο στη διάθεσή μου. Θα τα γράψω σε βιβλία για να μείνουν ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Αυτά τα όνειρά μου με αξίωσε ο Θεός και τα κάνω τώρα πραγματικότητα.
Έχετε ήδη γράψει μια σειρά βιβλίων που θεωρείται πετυχημένη. Πώς διαχειρίζεστε αυτή την επιτυχία;
Νιώθω μεγάλη χαρά και ικανοποίηση γιατί ο κόσμος, οι αναγνώστες μας, αγκάλιασαν αυτές τις εκδόσεις βιβλίων, ίσως επειδή τα βιβλία περιλαμβάνουν πραγματικές υποθέσεις που διαδραματίστηκαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Ποια ήταν η αφορμή για να εκδώσετε το βιβλίο Βεντέτες: Εγκλήματα βεντέτας στην Ελλάδα;
Μια φορά που βρισκόμουνα στην Κρήτη ως απεσταλμένος της ΕΡΤ για να καλύψω μια πολύνεκρη βεντέτα, ήμουνα με τον συνάδελφο Κώστα Βεζυράκη έξω από χωριό των Χανίων. Κάποια στιγμή και ενώ μιλήσαμε με κάποιον χωριανό και μας μίλησε για τις δύο αντιμαχόμενες οικογένειες που αλληλοσκοτώνονταν, ακούμε από πάνω μας να σφυρίζουν βολίδες από τις πολλές μπαλωθιές που άρχισαν να πέφτουν ασταμάτητα. Πραγματικά είχαμε άγιο και σωθήκαμε. Θυμάμαι, είχαμε κρυφτεί κάτω από έναν βράχο και περιμέναμε να σταματήσουν. Εκείνο το βράδυ σκεπτόμουνα ότι τα εγκλήματα βεντέτας είναι κάτι διαφορετικό από τα άλλα εγκλήματα και κάποτε πρέπει να ασχοληθώ μ’ αυτά. Αλλά και σε άλλες περιοχές όπου έκανα ρεπορτάζ για τις βεντέτες διαπίστωνα ότι αυτού του είδους τα εγκλήματα διαφέρουν από τα άλλα. Το βιβλίο μου περιλαμβάνει πάνω από τριάντα βεντέτες, οι περισσότερες από τις οποίες είχαν συγκλονίσει το πανελλήνιο. Στο τέλος περιλαμβάνει και μια υπόθεση εκδίκησης εκτός Ελλάδας. Μια Γερμανίδα μάνα πυροβόλησε και σκότωσε μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου τον γείτονά της, επειδή βίασε και στραγγάλισε το επτάχρονο κοριτσάκι της.
Είναι αλήθεια ότι τα εγκλήματα βεντέτας απασχόλησαν την ελληνική κοινή γνώμη από το 1920 έως και το τέλος του 20ού αιώνα;
Οι υποθέσεις που περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο βιβλίο, αυτές τις δεκαετίες διαδραματίστηκαν, από τη δεκαετία του ’20 έως και το 2000. Δεν περιέλαβα νεότερες υποθέσεις για να μην αναμοχλεύουμε μίση και πάθη.
Πώς ξεκινά μια βεντέτα;
Πολλές από τις βεντέτες ξεκίνησαν από ασήμαντη αφορμή, όπως όταν η κατσίκα του γείτονα μπήκε στον κήπο και προξένησε ζημιές σε χορταρικά, ή για μια μικροπαρεξήγηση ή για μια τρικλοποδιά κ.ά. Έχω στο βιβλίο υποθέσεις που το αιματοκύλισμα ξεκίνησε όταν ο νεαρός που είχε σχέση με μια κοπέλα την εγκατέλειψε, δηλαδή δεν την παντρεύτηκε. Τότε πίστευαν και έλεγαν: «Αφού έχεις σχέση με την κοπέλα και τη διακόρευσες, τότε πρέπει να την παντρευτείς. Δεν την παντρεύεσαι, θα αρχίσουν τα αιματοκυλίσματα». Δηλαδή και ασήμαντες κατά κανόνα αφορμές αλλά και σοβαρές αιτίες.
Αν στην Κρήτη δεν σταματήσει η οπλοκατοχή, η οπλοφορία και η οπλοχρησία, τα εγκλήματα βεντέτας δεν πρόκειται να τερματιστούν.
Σε ποια μέρη είχαμε κυρίως εγκλήματα λόγω βεντέτας στην Ελλάδα;
Βεντέτα είχαμε από αρχαιοτάτων χρόνων σε όλη την Ελλάδα. Αλλά με την πάροδο των αιώνων περιορίστηκαν. Τα τελευταία εκατό χρόνια, τα εγκλήματα βεντέτας άνθισαν στην Κρήτη και στη Μάνη. Στη Μάνη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα οι βεντέτες φαίνεται ότι εξέλιπαν. Στην Κρήτη δυστυχώς αυτό το βάρβαρο έθιμο εξακολουθεί να υπάρχει και οι αλληλοσκοτωμοί συνεχίζονται.
Είναι αλήθεια ότι υπήρχαν βεντέτες και στο εξωτερικό;
Υπήρχαν και υπάρχουν και σήμερα όπως στη γειτονική μας Αλβανία, στην Ιταλία, στην Κορσική, στον Λίβανο και σε άλλες χώρες.
Τι προτείνετε για να εκλείψουν οι βεντέτες;
Ζούμε στο έτος 2024, έχουμε Δικαιοσύνη, έχουμε νόμους που εφαρμόζονται, δεν μπορούμε να δικάζουμε εμείς και να παίρνουμε τον νόμο στα χέρια μας. Οπωσδήποτε παίζει ρόλο και η παιδεία σ’ αυτό το πρόβλημα, όμως πιστεύω ότι αν στην Κρήτη δεν σταματήσει η οπλοκατοχή, η οπλοφορία και η οπλοχρησία, τα εγκλήματα βεντέτας δεν πρόκειται να τερματιστούν.
Ποιο από τα βιβλία σας θεωρήθηκε πιο αγαπητό στους αναγνώστες;
Πολλοί συνάδελφοι αλλά και φίλοι αναγνώστες μού λένε ότι τα δύο καλύτερα από τα επτά βιβλία μου είναι τα Γυναίκες δολοφόνοι: Εγκλήματα γένους θηλυκού στην Ελλάδα και Τα τραγικά γεγονότα της τελευταίας τριακονταπενταετίας: Όπως τα έζησα. Το πρώτο περιλαμβάνει άγρια εγκλήματα που διέπραξαν οι ίδιες οι γυναίκες ή έβαλαν π.χ. τον εραστή να σκοτώσει τον σύζυγο ή κάποιον άλλον. Το δεύτερο περιλαμβάνει πολύκροτες υποθέσεις όπως: Πολύνεκρα ναυάγια, απαγωγές για λύτρα, αεροπειρατείες, λεωφορειοπειρατείες, αρχαιοκαπηλίες, θανατηφόρους και καταστροφικούς σεισμούς, πολύνεκρα τροχαία, καθώς και πολλές άλλες υποθέσεις που θα τις θυμόμαστε μικροί και μεγάλοι για πάντα. Εγώ βέβαια δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο από τα βιβλία μου, γιατί όλα είναι παιδιά μου και τα αγαπώ εξίσου.
Βεντέτες
Εγκλήματα βεντέτας στην Ελλάδα
Πάνος Σόμπολος
Εκδόσεις Πατάκη
σ. 432
ISBN: 978-618-07-0797-7
Τιμή: 18,80€
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου