Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

Σχόλιο για τηντηλεοπτικήσυζήτηση μεταξύ των 3 υποψηφίων Δημάρχων Κω

του Νίκου Μυλωνά 

Α.Η‘’ειδική τηλεοπτική’’ συζήτηση μεταξύ των 3 υποψηφίων Δημάρχων Κω που παρακολουθήσαμε,αξίζει να σχολιαστεί. Είναι κατ’ αρχάς ενδεικτική του εκλογικούκλίματοςκαι του χαρακτήρα της πολιτικήςτοπικά.

Προσεκτικές ερωτήσεις που να μην φέρνουν σε δύσκοληθέση τους 3 υποψηφίους και προσεκτικές απαντήσεις που δεν αποκαλύπτουν προβλήματα. Δεν εκμαιεύτηκαν νέες προτάσεις, νέα σχέδια και νέες πρακτικέςπου θα αλλάξουν την κατάσταση που υπάρχει! (Ναι! για την οποία φταίνε όλοι οι προηγούμενές δημοτικές αρχές  και οι κυβερνήσεις). Δενειπωθήκαν προτάσεις, μέτρα αλλαγών που θα δημιουργήσουν ένα άλμα προς τα ‘’εμπρός’’, ένα ξεπέταγμα  του Δήμου μας την επόμενη 5-ετία, αντίστοιχο με αυτό που βλέπουμε στον ιδιωτικό μεγαλο-επιχειρηματικό τομέα στο νησί μας! Δεν ακούσαμε τις εκτιμήσεις των 2 πρώην Δημάρχων που έχοντας ασκήσει διοίκηση και εξουσία  να μας λένε τις ουσιώδεις ‘’πολιτικές’’ αδυναμίες, τα ουσιώδη‘’πολιτικά’’τοπικά προβλήματα! Δεν μας έδωσαν την αίσθηση ότι κατανοούν την φάση ανάπτυξης  των παραγωγικών δυνάμενων και των παραγωγικών σχέσεων που εχουν δημιουργηθεί στο νησί μας και που πρέπει να χειριστούν με ιδεολογικούς και πολιτικούς όρους. Γι αυτό φάνηκε ότι αδυνατούν  να εκθέσουν εν συντομία την λογική των αλλαγών στις ιεραρχήσεις, στις προτεραιότητες, στις επενδύσεις και στις διαδικασίες παραγωγής έργου.  Η λογική τους, όπως αναδείχτηκε και από την χθεσινήσυζήτησηείναι η προσέγγιση των δημοτικώνπροβλημάτων μέσα από την οπτική των ατομικών τουςικανοτήτων και αδυναμιών και των ιδιοσυγκρασιακώνχαρακτηριστικών τους. Θα λέγαμε λοιπόν ότι το ήταν μια ‘’από τα ίδια’’! Mαισυνήθηςσυζήτησηστην οποίαεπαναλήφθηκαν και τα θεματα και οι απαντήσεις, όπως στις‘’περασμένεςεποχές’’.

Ερωτήσεις του τύπου πως θα χαρακτηρίζατε την θητεία σας και τι θα αλλάζατε αν γυρίζατε πίσω στον Δήμαρχο ή αν θα επαναλάβετε τα λάθη σας στον ΔΗΡΑΣΚ στον κ. Κυρίτση ή γιατί να σας ψηφίσουν κ. Μακρή πολίτες που τοποθετούνται έξω από το  ΚΚΕ όσο καλές και να είναι μια ανώδυνη επανάληψη. Ίσως εχουν κάποιο ενδιαφέρον σε νέουςψηφοφόρους που ψάχνουνεπιχειρήματα για την εκλογική τους επιλογή.

Β.Στην κοινωνία μας υπαρχει πολύ σκουρόχρωμη έως κακή αίσθηση για την ικανότητα του Δήμου μας να κάνει έργα πνοής. Έτοιμες προς αξιοποίησηδημοτικές περιουσίες ρημάζουν. Πρόσφατα ο Δήμοςαπέφυγε να αγοράσει το οικόπεδο της νέας ΑΒΙΚΩ. Τα κτήρια ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟΥ και παλιάς ΑΒΙΚΩ κατέρρευεσαν.  Τα εγκεκριμένα σχέδια πόλης δεν εφαρμόζονται. Θεσμοθετημένοιχώροι πρασίνου δεν υλοποιούνται. Οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια χάλια. Οι κυκλοφοριακές δεσμεύσεις δεν εφαρμόζονται. Η διαχείριση των σκουπιδιών όπως πριν 15 χρόνια και χειροτέρα.Η διαχείριση του νερού στην τύχη. Τα σχέδιαπόλης και το χωροταξικό όπως έμειναν το 1990. Γενικά μια γκρίζα κατάσταση που δεν την σώζει μια ελιά σε μια πλατεία και μια δωρεάαγάλματος του Ιπποκράτη. Ναι! Αναζητείται μια θεραπεία ΣΟΚ σε μια κατάσταση παρακμής και υποβάθμισης που έχουμε αποδεχτεί σαν την μόνη που μπορεί να περπατήσει.!   Αυτή η γκρίζα κατάσταση δεν φωτίστηκε στην χθεσινή αντιπαράθεση των πρώτων πολίτων του Δήμου μας.

Το κύριο πρόβλημα της εποχής και επέκταση του Δημου μας είναι το οικονομικό τόσο σε διαχειριστικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο! Παρακολουθώντας στενά τους προϋπολογισμούς, τα εκτελεστέαέργα και τις 3-μηνιαίες εκθέσεις έχουμε αποδείξει με πολλέςδημοσιεύσεις μας στον τοπικό τύπο την 1. Μικρή  αποδοτικότητα . δημοτικού έργου 2. Ανεκτέλεσταταχτικά προγράμματα 3. Χαμηλήεισπραξειμότητα εσόδων 4. Αύξησηχρεών προς τον Δήμο λόγω μη απόδοσης τελών και 5. Την αναντιστοιχία ανάμεσα στην αύξηση του τοπικούπαραγομένου πλούτου και την στασιμότητα ‘ή μείωση των εσόδων!

--- Τι θα γίνειγια την αύξηση της παραγωγικότητας της δημοτικής μηχανής;

--- τι θα γίνει με τα πλεονάσματα που αυξάνουν επειδή δεν γίνονται επενδύσεις;

--- τι θα γίνει με τα χρέη προς τον δήμο και τις δημοτικές επιχειρήσεις;

--- πως σκοπεύετε να αυξήσετε τα δημοτικάέσοδα για να χρηματοδοτήσετεμεγάλα έργα πνοής; (νερό!)

--- γιατί δεν πάμε σε δανεισμό για εκτέλεση συγκεκριμένων έργων;

Γ.Έχουμε περιγράψει την ανάγκη για μιαπολιτική με χαρακτήρα ‘’ενδογενούς ισχυρής τοπικής ανάπτυξης’’ που θα στηριχθείμε πολιτικές που οδηγούν σε νέα πεδία δημοτικής πολιτικής (νερό, απόβλητα, ενέργεια), την καθιέρωση νέων πεδίων δημοτικών εσόδων (τέλος τουρισμού, τέλος δεύτερης κατοικίας, ανακοστολόγηση δημοτικών υπηρεσιών) και σε νέα πολιτική δημοτικών επενδύσεων  ( δανεισμός και ήπιος φιλο-περιβαλλοντικός  σχεδιασμός) που θα συμπληρώνονται με τις περιφερειακές χρηματοδοτήσεις (που τώρα κατευθύνονται αποσπασματικά σε έργα βιτρίνας) .

Δ. Εκλογικά εμείς που έχουμε μια κάποια ‘’αριστερή ιδεολογία’’ θα ηταν καλό να στηρίξουμε την Λαϊκή Συσπείρωση σαν την μόνη υπαρκτή πολιτική φωνή αριστερού χαρακτήρα. Φαντάζεστε ένα δημοτικό συμβούλιο με τις 2 παρατάξεις Νικηταρά-Κυρίτση να τσακώνονται σαν…. Η ψήφος όμως αυτή δεν πρέπει να εκληφθεί ως επικρότηση της πολιτικής στρατηγικής του ΚΚΕ ούτε της εκλογικής τακτικής του ομάδας υπό την κ. Μακρή. Είναι όμως συνειδητή επικρότηση μιας σοβαρής προσπάθειας και μια  επιλογή διατήρησης πολιτικής εφεδρείας για την μελλοντική αναγέννησης της σοσιαλιστικής και σοσιαλδημοκρατικής ανασυγκρότησης.

Ν. Μυλωνάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου