Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

Βρώμικα νερά και βρωμιές

 

Του Γιάννη Σχίζα

Αυγή 16.9.23
 

 

Η εκτροπή του Αχελώου θα μετέφερε όγκους υδάτων στην Θεσσαλία και τότε θα γίνονταν το έλα να δεις- με άλλα λόγια  η «ομοιοπαθητική»  της  φύσης θα αποδεικνύονταν  απολύτως καταστροφική.. Η  λίμνη Κάρλα που ανασυστάθηκε σε έκταση 38.500 στρεμμάτων θα μπορούσε να δώσει μια δυνατότητα πρόχειρης   διευθέτησης  των υδάτων της Θεσσαλίας, αλλά και αυτή η λύση δεν προκρίθηκε ούτε  πέρασε από το μυαλό των αρμοδίων. Τελικά τα πράγματα ήλθαν όπως ήλθαν, με το δίκτυο υδάτων κατεστραμμένο και μια γενική σαλάτα όλων των χρήσεων του χώρου, σε βαθμό ώστε να είναι απολύτως χρήσιμη η κυρία Λινού : Η οποία υποδείκνυε   ότι  οι άνθρωποι  είναι ανάγκη να φορούν γυαλιά και μάσκες για  να μην έρθει  το βρόμικο νερό  της πλημμύρας σε επαφή με τους βλεννογόνους αδένες, ότι πρέπει να  αποφεύγεται   το βακτήριο που δημιουργεί  την λεπτοσπίρωση, ότι δεν πρέπει να υπάρχει  επαφή με γυμνά χέρια γιατί  και από την παραμικρή αμυχή μπαίνουν  μικρόβια, κλπ .

 

Στις αρχές της βιομηχανικής περιόδου οι άνθρωποι αντλούσαν νερό πόσιμο από τα πηγάδια και με δεδομένο την χαμηλή ή ανύπαρκτη  υγειονομική προστασία των πληθυσμών αγνοούσαμε το βαθμό προσβολής τους από ασθένειες. Ο διαχωρισμός των ποιοτήτων του νερού σε πόσιμο και μη πόσιμο γινόταν σπανίως, πράγμα που επέφερε πολλούς νεκρούς ή ασθενείς. Αλλά στη περίπτωση της Ελλάδας του 2023 έχουμε τουλάχιστον ένα βαθμό  προστασίας, που δεν υπάρχει  στη Λιβύη με τους 7000 τουλάχιστον νεκρούς της.

Στη Λιβύη με μέριμνα  της Γαλλίας , Ιταλίας  και των Ηνωμένων Πολιτειών επιτεύχθηκε η ανατροπή του καθεστώτος και ο θάνατος του Καντάφι, πράγμα που επέφερε το διχασμό της χώρας και μια πρωτοφανή αθλιότητα . Η κατάσταση εκεί είναι εφιαλτική, με διαρκείς πολέμους, με στερήσεις, με επαναφορά στην πριν από τον Καντάφι εποχή. Εκεί ποια κυρία Λινού θα απευθύνει τις συμβουλές της στον καταπτοημένο λαό, που προσπαθεί να συμμαζευτεί όπως- όπως και πίνει όποιο νερό βρεθεί στο δρόμο του;

Τέλος πάντων, ελπίζω να το ξεχάσουμε κι αυτό, όπως ξεχάσαμε τη Μάνδρα, το Μάτι, την καταστροφή των τραίνων, τις μεγάλες πυρκαγιές, τις πλημμύρες, και να επανέλθουμε στην κανονικότητα του παρόντος χρόνου. Ά, και να μην ξεχάσω :  Την δυνατότητα της εκτός σχεδίου δόμησης, που καταγγέλλεται από 11 οικολογικές οργανώσεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου