Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 7 Μαΐου 2022

Οσμές

 

Tου Γιάννη Σχίζα

Aυγή, 7.5.22

Η όσφρηση ανήκει στις βιοτικές λειτουργίες  που προσβάλλονται από τον κορονοϊό. Υπάρχουν άνθρωποι που νόσησαν , που στερήθηκαν και ξανασυναντήθηκαν με αυτή την αίσθηση μετά από μέρες , ενώ ταυτόχρονα είχαν υποστεί και  απώλεια της γεύσης. Τώρα όμως που θα απελευθερωθούμε από τον κορονοϊό  την καλοκαιρινή περίοδο(!) κατά πως λέει η κυβέρνηση, μπορούμε άνετα να στοχαζόμαστε για την   όσφρηση….

Στη πόλη  δεν έχουμε  πολλούς τρόπους να εξασκήσουμε αυτή την αίσθηση, παρ’ όλα αυτά η όσφρηση   μας πληροφορεί ότι εκεί έξω, στους πράσινους χώρους και στα   πάρκα,  η άνοιξη  δίνει το παρών της : Εκεί έξω ανθίζουν οι μαργαρίτες και τα χαμομήλια, εκεί το φασκόμηλο αναδίδει το  πικρό του άρωμα και η λεβάντα  τις αιθέριες  οσμές της. Στους δρόμους της πόλης ανθούν οι  νεραντζιές  με τα κάτασπρα λουλούδια, ερεθίζοντας με  υπέροχο  πλην διακριτικό τρόπο την όσφρησή μας. Έξω από την πόλη, ανεξάλειπτη θα μείνει στη μνήμη μου μια επίσκεψη στα περίχωρα της Καρύστου το σούρουπο, όταν ξαφνικά δεκάδες οσμές αναδύθηκαν για να ανακατευθούν  σε ένα εξαίσιο κοκτέϊλ.  


Οι οσμές  μπορούν να συνδέουν ανθρώπους με τόπους, με συνθήκες διάφορες. Από το φέϊσμπουκ αντιγράφω μια αφήγηση του Γιώργου Παπαναστασίου, έστω και εάν αυτός ακολουθεί  την άποψη ότι «η οσμή είναι μια αίσθηση που είναι ανεπτυγμένη μόνο σε ταξιδιάρηδες» , παρακάμπτοντας τους ορειβάτες που διανύουν μεγάλες αποστάσεις. Λέει ο Παπαναστασίου : «Στον Μισσισσίπη  έχει αυτή τη φυτική υγρασία της πρασινάδας και της Ν.Ορλεανης . Σουεζ και Πορτ Σαιντ: Ο συνδιασμός της μυρωδιάς της ερήμου με την μυρωδιά του καναλιού και γενικά της Αιγύπτου. Η μυρωδιά της Ερυθράς με την φρεσκαδούρα βγαίνοντας στον Ινδικό. Οι πικάντικες μυρωδιές αν πας κόστα- κόστα από την Κευλάνη και τις Ινδίες. Οι μυρωδιές να ψήνεις αρνί στην πρύμνη και δεξιά να έχεις τις Μπαχάμες….»

Είναι αλήθεια πως οι μαγιάτικες μυρωδιές  δεν συγκρίνονται  με  τις οσμές του αρνιού στη σούβλα – αλλά η σούβλα  είναι προϊόν στέρησης κοψιδίων! Όμως σε τελευταία ανάλυση και οι μαγιάτικες μυρωδιές προκύπτουν και αυτές από κάποια στέρηση.

Τέλος,  να σημειώσουμε ότι υπάρχουν και   αρνητικές οσμές : Λόγου χάρη στην οδό Ζωοδόχου Πηγής, όπου η μυρωδιά των ούρων είναι ανυπόφορη … Ας τις αντιπαρέλθουμε  όμως, ελπίζοντας στην εγρήγορση  των αρχών….

ΥΓ Η φωτογραφία είναι της Τατιάνας Μπόλαρη, Eurokinisi

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου