Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Ρόκε Λαρράκι, Μητροφάγος

 


μετάφραση: Έφη Γιαννοπούλου

 

 

ISBN: 978-618-5267-58-2

Σελ.: 184
Σχήμα: 12x20 εκ.
Τιμή: 14,40€

 


 

Σε ένα σανατόριο των προαστίων του Μπουένος Άιρες το 1907 ένας γιατρός μπλέκεται σε ένα πείραμα που έχει στόχο να διερευνήσει το όριο μεταξύ ζωής και θανάτου. Εκατό χρόνια αργότερα, ένας διάσημος καλλιτέχνης φτάνει στα άκρα αναζητώντας την αισθητική μεταμόρφωση, μετατρέποντας τον εαυτό του σε έργο τέχνης. Ο κόσμος του Λαρράκι είναι ελκυστικός και αλλόκοτος: παράξενα μυρμήγκια που σχηματίζουν σχεδόν τέλειους κύκλους, ακρωτηριασμένα μέλη, εμμονικοί έρωτες και ανθρωποφάγα φυτά. Στο επίκεντρο αυτού του σατιρικού, ευφυούς και συναρπαστικού μυθιστορήματος, βρίσκεται το τερατώδες, όχι ως κάτι απόκοσμο, αλλά ως βασικό εργαλείο κριτικής στις χίμαιρες της προόδου, της τέχνης και του

έρωτα.

 

 

 

 

Είναι κάποιοι άνθρωποι που δεν –ή σχεδόν δεν– υπάρχουν, όπως η δεσποινίς Μενέντες. Η προϊσταμέ­­νη των νοσηλευ­τριών. Στο χώρο αυτών των λέξεων χω­­­ράει ολόκληρη. Οι γυναίκες για τις οποίες είναι υπεύθυνη μυρίζουν και ντύνονται ίδια, και μας αποκα­­λούν δόκτωρ. Αν ένας ασθενής χειροτερέψει λόγω κάποιας αμέλειας ή μιας παραπανίσιας ένεσης, κατακλύζονται από παρουσία: υπάρχουν στο λάθος. Αντίθετα, η Μενέντες ποτέ δεν κάνει λάθος, γι’ αυτό είναι η προϊ­σταμένη.
Την κοιτάζω όποτε μπορώ για να εντοπίσω μια ιδιωτική χειρονομία της, ένα μυστικό, μια ατέλεια. 
[...] Η Μενέντες μού δίνει το μισθό σε ένα φάκελο. Η βα­­σι­­κή πρόοδος στη σχέση μας είναι το πέρασμά της από την ενόχληση στην απόλυτη αδιαφορία. Το επόμε­­νο σκαλοπάτι θα πρέπει να ’ναι ο έρωτας. 

 

 

Ο Ρόκε Λαρράκι γεννήθηκε το 1975 στο Μπούενος Άιρες. Είναι συγγραφέας, σεναριογράφος και καθηγητής οπτικοακουστικού σχεδιασμού. Έχει γράψει τα Informe sobre ectoplasma animal (2014) και La telepatía nacional (2020). Ο Μητροφάγος (2010) είναι το πρώτο του βιβλίο που μεταφράζεται στα ελληνικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου