Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

K . Mαυρίδης : Ο πυρηνικός σταθμός στο Άκουγιου απειλεί Ευρωπαίους πολίτες

 Τους σοβαρούς κινδύνους που προκύπτουν, ειδικά για την Κύπρο, από την ανέγερση του πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου της Τουρκίας ανέδειξε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) σε συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την κατασκευή πυρηνικών εγκαταστάσεων σε γειτονικές τρίτες χώρες της ΕΕ, που δεν πληρούν τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα.

Στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης ανέφερε τα εξής:

«Η ασφάλεια και η προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων στα κράτη-μέλη και στις γειτονικές χώρες, αποτελεί ζήτημα ύψιστης σημασίας για τους ευρωπαίους πολίτες. Η πρόσφατη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού στο Ostrovets (Λευκορωσία) με την εμπλοκή της Ρωσίας -και το τονίζω αυτό- μόλις 50 χιλιόμετρα από το Βίλνιους (Vilnius) της Λιθουανίας, χωρίς να πληροί τα βασικά ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα ασφαλείας, είναι καταδικαστέα. Συμμόρφωση όμως δεν μπορεί να υπάρξει με τα λόγια.

Ανάλογη απειλή έχουμε και από την Τουρκία, η οποία προχωρεί, πάλι με ρωσική εμπλοκή, στην ανέγερση πυρηνικού σταθμού στο Άκκιουγιου, μια άκρως σεισμογενή περιοχή σε απόσταση μόλις 90 χιλιομέτρων από την Κύπρο, κράτος-μέλος της ΕΕ, που υποφέρει ήδη από την τουρκική κατοχή. Η Τουρκία αποκρύπτει και πάλι βασικές πληροφορίες και δεν επικυρώνει τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις».

Καταλήγοντας, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής υπογράμμισε:

«Καλούμε λοιπόν την Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να διασφαλίσουν την συμμόρφωση των δύο χωρών με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα ασφαλείας, αλλιώς η μόνη εναλλακτική επιλογή είναι η επιβολή στοχευμένων κυρώσεων. Πάνω από τα πολιτικά, οικονομικά ή άλλα συμφέροντα, υπερέχουν η υγεία και η ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών και πρέπει να το αποδείξουμε στην πράξη και όχι μόνο με λόγια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου