Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Η Μάσκα

 



Του Γιάννη Σχίζα

Τώρα που έρχονται  απόκριες είναι καιρός να πούμε κάτι για τις μάσκες. Στο αρχαίο θέατρο οι υποκριτές και τα μέλη  του χορού φορούσαν μάσκα – που δημιουργούσε ένα πρόσωπο χωρίς ατομικά χαρακτηριστικά …Στη Βενετία οι αποκριάτικες μάσκες είχαν πολύ φαντασία, ενώ το 1917 οι βαθμοφόροι του Μακεδονικού μετώπου  φώναζαν στους στρατιώτες «μάσκες, κάσκες και μπαλάσκες», προτάσσοντας  με αυτό τον εύηχο τρόπο  την αξία της μάσκας, σε ένα πόλεμο με δηλητηριώδη αέρια.  Αργότερα,  τη περίοδο της   ισπανικής γρίπης  , οι μάσκες έπαιξαν το ρόλο κυβερνητικής επέμβασης στη ζωή των ανθρώπων και πυροδότησαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Το Σαν Φρανσίσκο  και μια σειρά από 6 πόλεις επέβαλε τη χρήση μάσκας τον  Οκτώβριο του 1918, ύστερα από 7000 κρούσματα…Οι αρνητές μάσκας και τότε «έβγαιναν  παραπονούμενοι» για το πρόβλημα που δημιουργούσε στην εμφάνιση, την άνεση  και την ελευθερία τους, χωρίς να λογαριάζουν ότι  η γρίπη θέριζε κόσμο – λέγεται ότι μέχρι 50 εκατομμύρια ήταν οι απώλειές της….

Στην γερμανική κατοχή   οι μασκοφόροι ήταν ειδική κατηγορία καταδοτών, που προστάτευαν το πρόσωπό τους από την κοινή θέα. Στη συνέχεια και γύρω στη δεκαετία του 50 εμφανίστηκε ένα   εφηβικό έντυπο που λεγόταν «Μάσκα».  Οι γονείς είχαν σοβαρές αντιρρήσεις για το διάβασμά της, όμως  η κακή φήμη ανέβαζε το κύρος της «Μάσκας» και την έκανε πιο αναγνώσιμη …

Οι μάσκες σε μια μεταγενέστερη περίοδο εγκαταλείφθηκαν και προσδέθηκαν στον «Ζορρό», τον εκδικητή των αδυνάτων. Η ιστορία του Ζορό ήταν απλοϊκή , όμως είχε  σασπένς χάρις στις επιτεύξεις του εν λόγω ήρωα σε μάχες εκ του συστάδην…   

Τελικά πέρασε κι αυτή η μόδα και για ένα μεγάλο διάστημα κυριάρχησαν οι μάσκες… ομορφιάς ! Το μεγάλο  έγκλημα δεν καταδέχτηκε γενικά να χρησιμοποιεί μάσκα, αφήνοντας τη χρήση της σε ληστές  σούπερ μάρκετ, φαρμακείων, βενζινάδικων κλπ.

Εδώ και κάμποσο καιρό  η μάσκα χρησιμοποιείται  ως αντίδοτο στη διάδοση του κορονοϊού, αν και δεν βλέπω πολύ φανατισμό στη χρήση της . Και μια ιστορία πέρα για πέρα αληθινή για τον Ντίλιγκερ : Ο διαβόητος κακοποιός οργάνωσε ένα τάχα μου γύρισμα ταινίας με θέμα τη ληστεία μιας τράπεζας, όλοι τον πίστεψαν και αυτός μπήκε μέσα στη τράπεζα και σήκωσε τα ταμεία της ! Εδώ τον αναφέρω, γιατί αν και καθώς πρέπει ληστής δεν φορούσε μάσκα….

ΑΥΓΗ  6.2.2021

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου