Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

O ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ ΚΑΙ Η ΛΑΪΚΗ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ


  

 Συμμετέχοντας στους εορτασμούς του Έτους Ερωτόκριτου, η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου και η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων διοργανώνουν, με τη συνεργασία της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου και της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης, μια ποιητική και μουσική ημερίδα με θέμα:

O ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ ΚΑΙ Η ΛΑΪΚΗ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Ο διάλογος της μαντινάδας και της ρίμας με τον Ερωτόκριτο του Κορνάρου

Η σχέση του Ερωτόκριτου με τη λαϊκή παράδοση, ιδιαίτερα με την κρητική μαντινάδα και τη ρίμα, είναι ένα επιστημονικό πρόβλημα με πολύ ενδιαφέρουσες προεκτάσεις. Αντί να κάνομε ένα ακόμη Συνέδριο ειδικών μελετητών, επιλέξαμε να αναπαραστήσομε θεατρικά τους όρους και τα συστατικά στοιχεία του προβλήματος, μέσα από ζωντανούς ποιητικούς και μουσικούς διαλόγους ανάμεσα σε αυθεντικούς φορείς της παράδοσης: από τη μια αφηγητές και λαϊκούς τραγουδιστές του Ερωτόκριτου κι από την άλλη Κρητικούς μαντιναδολόγους και λυράρηδες. Αναπαράγοντας τη διαλεκτική του προσωπικού δημιουργού και του έργου του με τη ζωντανή λαϊκή παράδοση, επιχειρούμε μια καλλιτεχνική μεταγραφή του προβλήματος, που να δίνει την προτεραιότητα στην αισθητική απόλαυση και μέσω αυτής να διεγείρει τον προβληματισμό· όπως μας δίδαξε το αρχαίο θέατρο. Ο θεωρητικός λόγος περιορίζεται στο απολύτως αναγκαίο: μια σύντομη εισαγωγή.

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει: Θεατρικό Αναλόγιο, με ηθοποιούς του επαγγελματικού - και του ερασιτεχνικού - θεάτρου και το Γρηγόρη Βαλτινό στο ρόλο του ποιητή·

Λαϊκούς ποιητές, τραγουδιστές και οργανοπαίχτες, από τις περιοχές των Χανίων και του Λασιθίου.

                     Η εκδήλωση θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

        Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2019, ώρα 20.30 το απόγευμα.                

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου