Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

ΔΥΟ ΕΠΕΤΕΙΟΙ, ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ


 

Του Γιάννη Σχίζα

Δημοσιεύεται στο «Δρόμο της Αριστεράς» της 20.7.19

Σαν σήμερα,20 Ιουλίου, πριν από μισό αιώνα, η  διαστημική αποστολή  Apollo 11 κατακτούσε το φεγγάρι. Ο Νηλ Άρμστρονγκ  ήταν ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που πατούσε  στον φυσικό δορυφόρο της γης. Η Αμερική μετά το «συμβαν» της 4ης Οκτωβρίου του 1957, όταν η Σοβιετική Ένωση έπαιρνε το προβάδισμα των εξερευνήσεων του διαστήματος με την εκτόξευση ενός τεχνητού δορυφόρου, ανακτούσε  τα ηνία του νέου πεδίου ανταγωνισμών. Μερικές ημέρες πριν, στις 16 Ιουλίου, με την παρουσία του  αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς, αποκαλύφθηκε στην Ουάσινγκτον η διαστημική στολή που φορούσε σε εκείνη την αποστολή ο Νηλ Αρμοστρονγκ :   Ήταν κι αυτή ένα δείγμα μιας αρχαϊκής πλέον κίνησης, που έπαιρνε τη θέση της στα Μουσεία.

Ο Μάϊκλ Κόλινς, είναι ο  επιζών  της μεγάλης  εποποιϊας,  αφού ο Νηλ Άρμστρονγκ πέθανε το 2012. Ο ίδιος  θυμάται : «Εμείς, το πλήρωμα, αισθανόμασταν στους ώμους μας το βάρος όλου του κόσμου. Ξέραμε ότι όλοι μας κοιτούσαν, φίλοι και εχθροί…». Και συμπληρώνει :  «Πάντα με ρωτούσαν, αν ήμουν το πιο μοναχικό πρόσωπο σε ολόκληρη την ιστορία του κόσμου, σε όλο το ηλιακό μας σύστημα, όταν ήμουν μόνος μου σε αυτή τη μοναχική τροχιά. Και η απάντηση είναι όχι. Αισθανόμουν τέλεια. Ήμουν πολύ χαρούμενος που ήμουν εκεί και είδα αυτήν την πολύπλοκη αποστολή να ολοκληρώνεται με επιτυχία»…..

Η «πολύπλοκη αποστολή» βασιζόταν σε ένα σχετικά πρωτόγονο σύστημα πληροφοριών που χρειάζονταν πολλαπλάσιο χώρο  για τη διεκπεραίωσή τους. «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα»:  Αυτά  ήταν τα λόγια του  Νηλ Άρμστρονγκ, που έδειξε πλήρη επίγνωση  της σημασίας της στιγμής. Και πραγματικά, η κατάκτηση της σελήνης με την αυτοπρόσωπη παρουσία των αστροναυτών στην επιφάνειά της, είχε κάτι το αυθεντικό, ήταν κάθε άλλο παρά μια «εικονική κατάκτηση».

5 χρόνια μετά ήλθε το ξεκίνημα μιας  μεγάλης απώλειας για την Κύπρο. Έγραψε ο Κώστας Μόντης για τις στιγμές της εισβολής :

«Είναι δύσκολο να πιστέψω -  πως μας τους έφερε η θάλασσα της Κερύνειας -  είναι δύσκολο να πιστέψω-  πως μας τους έφερε η αγαπημένη θάλασσα της Κερύνειας.-  Πικρή θάλασσα της Κερύνειας  - που πρέπει να αποσύρουμε πια τους στίχους που σου γράψαμε»..

Ήταν  ημέρα Σάββατο και στο δρόμο κυκλοφορούσαν έξαλλοι καταναλωτές μετά από επιθέσεις σε μπακάλικα και  σούπερ μάρκετ. Ο  Καραμανλής ο  Εθνάρχης ερχόταν, δηλώνοντας  λίγο  διάστημα αργότερα ότι η Κύπρος είναι μακράν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου