Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013

Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα για το (Πάρκο;) Γουδή…..
Όπως  κάθε δημοκρατικός πολίτης, έχω κι εγώ μια ενδόμυχη συμπάθεια για το  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ Γουδή, για τρεις λόγους : Πρώτον, γιατί μου θυμίζει την καθηγήτριά μου στο Πανεπιστήμιο, Μαρίνα Γουδή ονόματι, κάθε άλλο παρά όμορφη όταν τη γνώρισα, καραμπινάτη γεροντοκόρη  και πλήρως αφιερωμένη στο διδακτικό της έργο….Δεύτερον,  γιατί με κάνει να  φαντασιώνω  μερικούς περιποιημένους τουφεκισμούς (ξέρετε ποιών…)  , λαμβανομένου υπόψη του παραδοσιακού αλλά όχι διατηρητέου  συνθήματος «ΟΙ  ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΣΤΟ ΓΟΥΔΉ»…Εσείς βεβαίως θα μου πείτε, «μα δεν ντρέπεσαι!»  κι εγώ θα σας πω ότι κοτζάμ Σεφέρης , το τελευταίο ποίημα που έγραψε, το περίφημο «Επί Ασπαλάθων», ήταν μια σαδιστική αναπόληση του τέλους της τυρανίας…Τρίτον, ως δημοκρατικός πολίτης θεωρώ απολύτως δυσανάλογη την ενέργεια που κατατίθεται για άλλους μεγάλους ελεύθερους χώρους, σε σχέση με αυτήν για το χώρο του Γουδή, που έχει έκταση 4000 στρεμμάτων, που είναι στη καρδιά του λεκανοπεδίου και έχει   ιδιαίτερη σημασία για την ποιότητα ζωής, όπως υποστήριζε μάλιστα και  η  υπ’ αρ. 1970/2012 απόφαση της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε.
Λέει  μεταξύ άλλων η ανακοίνωση  της Επιτροπής Αγώνα , που καλεί σε συγκέντρωση στο σταθμό Μετρό Πανόρμου και πορεία προς το ΥΠΕΚΑ τη Δευτέρα, 2.12.13, ώρα 6μμ :

«Σε καιρούς κρίσης, καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και μνημονίων αποτελεί μεγάλο δέλεαρ για τις ορέξεις των επιχειρηματιών, που επιδιώκουν να βάλουν πόδι μόνιμα και να διαιωνίσουν τον κατακερματισμό και την εμπορευματοποίηση του Πάρκου. Τρανό παράδειγμα το Μπάντμιντον, η λειτουργία του οποίου έχει κατοχυρωθεί ανεμπόδιστα με το Π.Δ 187/2011 μέχρι το 2024!!
Τι κι αν έχουν κηρυχθεί άκυρες, με την παραπάνω απόφαση του Σ.τ.Ε., οι δύο οικοδομικές άδειες που ενέκριναν την επέκταση και την παραπέρα τσιμεντοποίηση του χώρου, ώστε να γίνει από προσωρινό και λυόμενο, μόνιμο. Προέχει η απρόσκοπτη είσπραξη εσόδων, η περίφημη «εξυπηρέτηση του δημοσιονομικού προβλήματος».
Βρέθηκε έτσι το πρόσχημα, για να μην υλοποιείται το Σχέδιο Γενικής Διάταξης, απαραίτητη προϋπόθεση για να αρχίσει να γίνεται το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή ζωντανή πραγματικότητα.
Ο Δήμος της Αθήνας, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 6-11-2013 επιβεβαίωσε ακόμη μία φορά την απουσία πολιτικής βούλησης για τη διεκδίκηση και την ουσιαστική αξιοποίηση της έκτασης, που του αναλογεί. Αρκέστηκε να αποφασίσει μόνο τη συγκρότηση μιας Διαπαραταξιακής Επιτροπής, η οποία πολύ αμφιβάλλουμε αν θα προχωρήσει σε ουσιαστικές ενέργειες, παρότι η Επιτροπή Αγώνα θα την αξιοποιήσει ως βήμα και θα πιέσει ολόπλευρα, ώστε να επιτελέσει αποτελεσματικό έργο».
Η Επιτροπή Αγώνα απαιτεί :
- Την άμεση εφαρμογή της υπ.αρ. 1970/2012 απόφασης της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε.
- ΝΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΜΠΑΝΤΜΙΝΤΟΝ.
- Να εγκριθεί το Σχέδιο Γενικής Διάταξης από την Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας  με ενσωμάτωση των προτάσεων της Επιτροπής Αγώνα για ματαίωση της κατασκευής γκαράζ 1000 θέσεων στην Κεντρική Πλατεία, σύσταση δημόσιου φορέα διαχείρισης του Πάρκου και επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος.
- Άμεση συγκρότηση και ουσιαστική λειτουργία της Διαπαραταξιακής Επιτροπής του Δήμου της Αθήνας, ώστε να ασκηθεί η μεγαλύτερη δυνατή πίεση, όχι μόνο για τη διαμόρφωση του Πάρκου αλλά και για την άμεση άσκηση της αρμοδιότητας του Δήμου για σφράγιση του Μπάντμιντον, ο οποίος παρότι υπόχρεος από το νόμο, αρνείται να προχωρήσει στην επιβολή του μέτρου.
- Παύση και απομάκρυνση από το Πάρκο όλων των ετερόκλητων και ασύμβατων λειτουργιών, όπως π.χ. τα Γραφεία της ΕΠΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου