Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

"Ήσυχοι" ή ελεύθεροι....

Στις 10 Μαρτίου 2013 ο Φυσιολατρικός, Πολιτιστικός, Εξωραϊστικός, Εθελοντικός Σύλλογος «ΓΑΙΑ» και o Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Μάνης «ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. ΜΑΝΗΣ» συνδιοργάνωσαν τη δεύτερη Γιορτή της Άνοιξης, τη γιορτή των σπόρων, με το σκεπτικό που έθεσε πολύ εύστοχα η μεσσήνια καλλιεργήτρια κα Χ. Καραλέκα :   «ή θα είμαστε ήσυχοι, ή θα είμαστε ελεύθεροι»

Δεκάδες καλλιεργητές από όλη την Πελοπόννησο ήρθαν στην Καρδαμύλη για να ανταλλάξουν αλλά και να μοιράσουν σπόρους σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τις παραδοσιακές καλλιέργειες φυτών με αυθεντικούς και όχι υβριδικούς σπόρους, έτσι ώστε οι ΝΤΟΠΙΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ φυτών πολλές από τις οποίες (κυρίως κηπευτικών) έχουν σχεδόν χαθεί να μπορέσουν να επιβιώσουν. Παράλληλα, οι περίπου 500 συμμετέχοντες είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε, να ενημερωθούμε και να γιορτάσουμε όλοι μαζί τον ερχομό της άνοιξης.

Όλη αυτή η προσπάθεια διάσωσης και διάδοσης των ντόπιων ποικιλιών έγινε αφενός για να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε το ελάχιστο που μας έχει απομείνει από τη ντόπια βιοποικιλότητα, άλλωστε μόλις σε μια γενιά έχουν χαθεί χιλιάδες ποικιλίες που πια δε θα μπορέσουμε να ξαναβρούμε όσο κι αν προχωρήσουμε τεχνολογικά, αλλά και γιατί πιστεύουμε πως παίρνοντας σπόρους χιλιετιών από το χέρι του παππού και της γιαγιάς στο δικό μας χέρι και σπέρνοντάς τους, σπέρνουμε και φυτεύουμε την ελπίδα, τη μνήμη, τη χαρά, ασπίδα στην απελπισία και στο φόβο και όπλο ενάντια σε όσους θέλουν να ελέγξουν το μέλλον, μέσω της διατροφής μας.

Αυτά λοιπόν τα ταπεινά σποράκια που δίνονται χωρίς χρήματα από χέρι σε χέρι και από καρδιά σε καρδιά  και που μπορούν να μας θρέψουν στα δύσκολα χρόνια που ζούμε και θα ζήσουμε, που μπορούν να μας δώσουν τη δυνατότητα να εναντιωθούμε στα συμφέροντα των πολυεθνικών κολοσσών που θέλουν να ελέγξουν πλήρως τη διατροφή μας, έφεραν πιο κοντά εκατοντάδες ανθρώπους από τη Λακωνία, τη Μεσσηνία και όλη την Πελοπόννησο στην όμορφη Καρδαμύλη. Επισκέπτες και καλλιεργητές αγκάλιασαν την εκδήλωση με ενδιαφέρον, μοιράστηκαν κοινές αγωνίες, εξέφρασαν ερωτήματα.

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, μίλησαν

ο κος Ροίκος Θανόπουλος από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τις τοπικές ποικιλίες και τη σημασία τους, ο κος Νίκος Καρράς βιοκαλλιεργητής, για τη Βιοδυναμική-ομοιοδυναμική καλλιέργεια και τις πρακτικές της εφαρμογές, η κα Χριστίνα Καραλέκα, βιοκαλλιεργήτρια και σποροφύλακας για τη σποροφύλαξη, ο κος Δημήτρης Δημητριάδης βιοκαλλιεργητής και γεωπόνος, για τα μεταλλαγμένα με σχολιασμό πάνω στο ντοκιμαντέρ «Εν αρχή ην ο σπόρος», ο κος Αλέξανδρος Οικονομίδης σκηνοθέτης, για την προσπάθεια «Α seed for change» και την καλλιέργεια στις γλάστρες των μπαλκονιών, η κα Μυρτώ Φοίφα βιοκαλλιεργήτρια, για την οικιακή-συνοικιακή κομποστοποίηση και ο κος Σταύρος Αργυρόπουλος εκ μέρους της Λακωνικής Βιοενεργειακής, για τη λύση που προτείνουν και έχει ήδη εφαρμογή στη Λακωνία, σχετικά με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Στον προαύλιο χώρο του Λυκείου, ο κόσμος ενημερώθηκε με φυλλάδια, για τα προβλήματα που δημιουργούνται από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, για την επαπειλούμενη ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων, για τη δημιουργική ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση, και για τους ενεργούς μικροοργανισμούς και τις εφαρμογές τους στη γεωργία, ενώ παράλληλα, εκλεκτά μανιάτικα εδέσματα προσφέρονταν στους επισκέπτες.

Οι καλλιεργητές μοίρασαν περισσότερα από 2500 φακελάκια με σπόρους, δίνοντας καλλιεργητικές συμβουλές στους επισκέπτες που με υπομονή περίμεναν τη σειρά τους, με μόνη υπόσχεση και όρο, ο καθένας να φυτέψει τους σπόρους, να τους διατηρήσει και να συνεχίσει να τους διαδίδει από χέρι σε χέρι σε άλλους ανθρώπους ώστε να συνεχίσουν να φτάνουν χωρίς χρηματική συναλλαγή και στις επόμενες γενιές.

Ευχαριστούμε τη Διεύθυνση του Γυμνασίου και Λυκείου Καρδαμύλης για την παραχώρηση του χώρου, τους καλλιεργητές που ταξίδεψαν από όλη την Πελοπόννησο για να μοιράσουν σπόρους και εμπειρία, τους ομιλητές που με απλά και κατανοητά λόγια έσπειραν κι αυτοί ανησυχίες, ελπίδες και ιδέες, τις ομάδες Λεύκιππος, RE:THINK και το αγρόκτημα Φοίφα για την υποστήριξή τους στη Γιορτή, τον κο Σπύρο Κλείδωνα από τα Αλτομοιρά για τα κεράσματα από το χωριό του, τους εθελοντές μας που φρόντισαν για τις λεπτομέρειες και την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης και φυσικά όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους και αγκάλιασαν με θέρμη την εκδήλωση.

Μεγάλο μέρος της εκδήλωσης βρίσκεται βιντεοσκοπημένο στο δικτυακό τόπο του YouTube και μπορείτε να το δείτε αν κάνετε αναζήτηση εκεί για τις λέξεις ΣΠΟΡΟΙ, ΠΕΡΙΠΟΛΟ, ΓΑΙΑ. Μπορείτε επίσης πατώντας στο σύνδεσμο http://peripolomanis.blogspot.gr/2013/03/2.html να διαβάσετε σχετική ανάρτηση του ιστολογίου του ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο ΜΑΝΗΣ, να δείτε φωτογραφίες, καθώς και να ακολουθήσετε συνδέσμους προς βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα της 2ης Γιορτής Άνοιξης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου