Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Σαμοθράκη, Καβείρια μυστήρια και Γεωργία

Ο ιδιαίτερα δημοφιλής στο χώρο των αναγνωστών του παρόντος ιστότοπου  καθηγητής κ. Κώστας  Μπουχέλος ως εκ της μελέτης του για το (αχρείαστο να’ ναι !) φυσικό βιάγκρα


 συμπληρώνει το κείμενο της προηγούμενης ανάρτησης για την «Σφαγή της Σαμοθράκης» http://oikologein.blogspot.gr/2013/03/blog-post_2782.html
 

με ενδιαφέροντα στοιχεία όπως τα παρακάτω :
 

«Τα Μυστήρια παντού συνδέονταν με την καλλιέργεια της γης ή καλύτερα με την τροφοπαραγωγή. Εκτός από την γεωργία υπήρχε και η κτηνοτροφία. Όλοι οι λαοί που πέρασαν στην τροφοπαραγωγή, είχαν πριν, γνωρίσει την πρωτόγονη γονιμική μιμητική μαγεία. 

 Τα Καβείρια μυστήρια τελούνταν στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου Λήμνο, Ίμβρο, Τένεδο και Σαμοθράκη, αλλά και στην απέναντι Μικρασιατική ακτή, στην περιοχή της Τρωάδας και ακόμα πιο πέρα. Το Ιερό των Καβείρων ήταν ταυτόχρονα και μαντείο.

 Σε αντίθεση με τα Ελευσίνια, στα Καβείρια μυστήρια, επιτρεπόταν η συμμετοχή ατόμων αδιαφόρως εθνότητας, ηλικίας, κοινωνικού αξιώματος και φύλου. Με τη μύησή τους αναλάμβαναν ηθικές και κοινωνικές υποχρεώσεις κι' ο Διόδωρος ο Σικελιώτης λέει ότι: "οι μυούμενοι εγίνοντο ευσεβέστεροι, δικαιότεροι και κατά πάντα καλλίτεροι".Ο Πίνδαρος αναφέρει σχετικά: "... τον εκ Αγίας Λήμνου γεννηθέντα Κάβειρον ", ενώ και ο Ησύχιος στο λεξικό του αναφέρει: " Κάβειροι, καρκίνοι Πάνυ Δε τιμώνται ούτοι εν Λήμνω ως Θεοί. Λέγονται Δε είναι Ηφαίστου παίδες".


 

Οι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν ότι οι Κάβειροι ήσαν ένας ή τρεις ή τέσσερις ή επτά ή και περισσότεροι.. Το πιο πιθανό είναι ως Πελασγικής προέλευσης ο πρώτος τους χαρακτήρας κατά την απώτατη αυτή εποχή να ήταν χθόνιος και συνδέονται με τη λατρεία της Μεγάλης Μητέρας Φύσης και τη γονιμότητα της γης, όπως και στα Κρητικά μυστήρια. Η Μεγάλη Μητέρα, η μητέρα γη, λεγόταν Αξίερος. Αργότερα ταυτίστηκε με την Δήμητρα . Η μορφή της, εικονίζονταν στα νομίσματα της Σαμοθράκης ανάμεσα σε δυο λιοντάρια. Ο Ήφαιστος με την Καβειρώ, κόρη του Πρωτέα, έκανε τρεις γιους, τους Καβείρους και τρεις κόρες, τις νύμφες Καβειρίδες.

 

Μαζί με την Μεγάλη Μητέρα λατρεύοταν και ο σύζυγός της, ο θεός Καδμίλος, που πολλές φορές ταυτίζονταν με τον Ερμή. Είχαν και οι δύο τα ίδια "ιερά" σύμβολα , όπως τον κριό ως "ιερό ζώο" που συμβόλιζε την γονιμοποιό δύναμη και τον αρχηγό ποιμένα, καθώς και το φιδοκέφαλο κηρύκειο του, και τα οποία βρέθηκαν χαραγμένα σε νομίσματα και σε επιγραφές.

       

Όσο για τις κατσίκες, τα πουρνάρια και τις βελανιδιές, πολλοί υποστηρίζουν ότι εκτός του ότι τρέφονται μόνο με  τα μέρη του φυτού που επιτρέπει το ύψος τους, πατώντας με τις οπλές τους καρπούς, βοηθούν στην ...αναδάσωση. Ουδέν κακόν αμιγές καλού.

Κ.Μ.

ΥΓ. Οικολογείν : Δυστυχώς η δράση των κατσικιών είναι καταστρεπτική για τις νεαρές βελανιδιές στο όρος Σάος, με αποτέλεσμα το δάσος να μοιάζει πλέον με δασικό γηροκομείο….. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου