Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Φοιτητές του Παντείου δεν ήξεραν τη Μάχη του Μαραθώνα


 


Πρόλογος ΟΙΚΟΛΟΓΕΙΝ : Από το δικτυακό τόπο των Γεωτεχνικών (PEEGEP) μαθαίνω για μια φοιτητική ομήγυρη οπωσδήποτε  ευάριθμη (300 άτομα), που αγνοούσε την «υπόθεση» της μάχης του Μαραθώνα….Ε ρε xeftilization,το να γνωρίζεις περί του μαραθωνίου δρόμου(42.195 μέτρα ακριβώς !) και να αγνοείς τη προέλευση του γεγονότος ! Είναι σα να ξέρεις που βρίσκονται οι Αμπελό-κηποι Αθηνών, αλλά όταν  σε ρωτάνε για το παρελθόν του χώρου να απαντάς ότι προέρχεται από κάτι λιγνιτωρυχεία που υπήρχαν…..

 

 

«Αίσθηση και έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στην πανεπιστημιακή κοινότητα το τραγελαφικό περιστατικό που αποκάλυψε ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Δονάτος Παπαγιάννης. Όταν ρώτησε 300 φοιτητές του να του πουν τι ξέρουν για τη Μάχη του Μαραθώνα, στην αίθουσα επικράτησε νεκρική σιγή.

Την κατάσταση έσωσε μια φοιτήτρια, η οποία αν και αλβανικής καταγωγής, περιέγραψε με καταπληκτική ακρίβεια τα γεγονότα της μάχης. Σύμφωνα με το όσα ανέφερε με γλαφυρό τρόπο ο καθηγητής στην Espresso:

«Το μάθημα γίνεται σε προχωρημένο εξάμηνο του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης. Το παρακολουθούν περίπου τριακόσιοι φοιτητές. Υπό προθεσμία δηλαδή, νέοι επιστήμονες. Κάποια στιγμή ο λόγος στρέφεται στον Μαραθώνιο που έλαβε χώρα στην Αθήνα και προκάλεσε μάλιστα το ενδιαφέρον σε αθλητές όλου του κόσμου, αλλά και του ελληνικού κοινού, αφού προβλήθηκε live από την τηλεόραση» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Ρώτησα με την ευκαιρία τους φοιτητές μου να μου πουν, λόγω ποιου γεγονότος οργανώνεται συγκεκριμένος αγώνας δρόμου. Άκρα του τάφου σιωπή. Ουδεμία απάντηση... Ουδείς γνώριζε! Επέμεινα... 
«Δεν θα προχωρήσω την παράδοση του μαθήματος, αν δεν ακούσω απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα» είπα. 
Σιωπή. Ξάφνου σηκώνεται ένα χέρι. Με αυτοπεποίθηση. Δεν τρέμει. Νιώθω μια ελαφριά εκτόνωση. 
«Επιτέλους, γνωρίζει ένας» σκέφτηκα. Σώθηκε τουλάχιστον η τιμή του πανεπιστημίου».

«Αγαλλίαση»

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος: «Ήταν φοιτήτρια. Με άψογη εκφραστική λεπτότητα και με καταπληκτική ακρίβεια περιέγραψε τα γεγονότα της μάχης του Μαραθώνα. Ένιωσα μια κρυφή αγαλλίαση. Αλλά ταυτόχρονα και περηφάνια για την πληθωρική ευρυμάθεια της φοιτήτριάς μου, έστω και αν ήταν μία και μοναδική. 
Για να την επιβραβεύσω, την ρώτησα πώς τη λένε και από ποιο μέρος της Ελλάδας είναι (με τον ενδόμυχο φόβο μήπως ήταν από τον Μαραθώνα!) 
Με έμφυτη ταπεινότητα μου απάντησε: «Με λένε Συλβάνα και είμαι από την Αλβανία».


2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου