Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Ἡ ἀ­γά­πη καὶ τὸ σέξ





του Μα­νου­ὲλ Ἐ­σπά­δα (Manuel Espada)

 .
      ­σκαρ, μ­γα­πᾶς;
       ­χος ­πὸ τὴν καμ­πά­να ποὺ σή­μαι­νε με­σά­νυ­χτα ση­μα­το­δο­τοῦ­σε τὸν πιὸ ἔν­το­νο ὀρ­γα­σμὸ στὴ ζω­ τῆς Μα­ρί­ας. ­σκαρ εἶ­χε δι­εισ­δύ­σει ­γρια στὶς 23:55, αἰφ­νι­δι­α­στι­κά, ­νώ­νον­τας τὰ βογ­κη­τά της σὲ μί­α μό­νο κραυ­γὴ ­νε­λέ­η­του πό­νου. Τρί­α λε­πτὰ πρὶν εἶ­χε κα­τα­φέ­ρει νὰ τῆς βγά­λει τὸ ­σώ­ρου­χο μὲ τὰ δόν­τια, κα­θὼς ­κεί­νη τὸν κοί­τα­ζε πε­ρι­μέ­νον­τας, μὲ φό­βο, σὰν νὰ ­πρό­κει­το νὰ τῆς τὸ βά­λει χω­ρὶς προ­ει­δο­ποί­η­ση. Τί πε­ρί­ερ­γη αἴ­σθη­ση· εἶ­χε ἀρ­χί­σει νὰ ­γραί­νε­ται ­δῶ καὶ ­ρα, ­πὸ τὴ στιγ­μὴ ποὺ τῆς ­βγα­λε τὸ ­πέ­ρο­χο σου­τι­ὲν μὲ τὴ μαύ­ρη δαν­τέ­λα γιὰ νὰ συ­νε­χί­σει ­πει­τα μὲ τὸ κολ­λη­τὸ παν­τε­λό­νι, ποὺ δὲν ­βγαι­νε ­ξαι­τί­ας ­νὸς πο­λὺ πε­τα­χτοῦ κώ­λου. ­σκαρ ἄρ­χι­σε νὰ ξε­κουμ­πώ­νει ­πα­λὰ τὴ μπλού­ζα της γιὰ νὰ δεῖ ἂν φο­ροῦ­σε σου­τι­ὲν ­νῶ ἄρ­χι­ζε νὰ τὴ φι­λᾶ στὸ λαι­μό. Ἡ Μα­ρί­α χα­μο­γε­λοῦ­σε συ­νε­σταλ­μέ­να στὴν κα­ρέ­κλα της καὶ σταύ­ρω­νε τὰ πό­δια, ντρο­πα­λή, μπρο­στὰ στὴν μα­κρι­νὴ πι­θα­νό­τη­τα νὰ κά­νει ἔ­ρω­τα ἐ­κεί­νη τὴν ἀ­να­πάν­τε­χη βρα­διά. Ὁ Ὄ­σκαρ τῆς χά­ι­δευ­ε τὰ μαλ­λιὰ τρυ­φε­ρά, ἁ­πα­λά, σὰν νὰ προ­στά­τευ­ε ἕ­να ἀ­νυ­πε­ρά­σπι­στο που­λά­κι. Με­τὰ τὸ ἐ­πι­δόρ­πιο, ἄ­νοι­ξε τὸ μπου­κά­λι τῆς σαμ­πά­νιας. Τὸ πρῶ­το βῆ­μα ἦ­ταν νὰ τὴν κα­λέ­σει σπί­τι του γιὰ δεῖ­πνο. Εἶ­χε στοι­χη­μα­τί­σει μὲ τοὺς φί­λους του ὅ­τι ἡ Μα­ρί­α θὰ ἔ­χα­νε τὴν παρ­θε­νιά της πρὶν τε­λει­ώ­σει ἡ μέ­ρα.
      — Σ’ ἀ­γα­πῶ, Μα­ρί­α, εἶ­πε.
 .
Πηγή : ΠΛΑΝΟΔΙΟΝ

Toυλάχιστον τους πουλάμε φυτά…




Με σαφή προσανατολισμό στην παγκόσμια αγορά και με σύνθημα «Στην Ελλάδα μπορείτε να τα βρείτε όλα!» , ο Ελληνικός Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φυτικού Υλικού (ΕΣΕΦΥ) πραγματοποιεί την 1η επίσημη  συμμετοχή  ως εθνικός φορέας του κλάδου στην έκθεση ESSEN 2014 (Essen , Γερμανία, 28-31 Ιανουαρίου 2014), τη μεγαλύτερη έκθεση του κλάδου της βιομηχανίας Πρασίνου στην Ευρώπη. Από τη συμμετοχή αυτή, που στηρίχθηκε από την πλειοψηφία των μελών , ο ΕΣΕΦΥ προσδοκά την ανάπτυξη του ελληνικού φυτού παραγωγής ως brand name, το lobbying στο παγκόσμιο περιβάλλον του κλάδου και την αύξηση των εξαγωγών σε αγορές ενδιαφέροντος την επόμενη διετία.
Αξίζει να σημειωθεί η σημαντική βοήθεια στην όλη προσπάθεια συμμετοχής και οργάνωσης, του  Προξενικού  Γραφείου της Ελλάδας  του Ντίσελντορφ  . 
Είναι η πρώτη τέτοια προσπάθεια από την επίσημη ίδρυση του ΕΣΕΦΥ (Νοέμβριος 2013),  ενώ οι εκλογές για το ΔΣ θα γίνουν στις 18 Ιανουαρίου στην Αθήνα.

Πληροφορίες: info@esefy.gr , τηλ 6958104535 (Νίκος Θυμάκης)

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Η «Πνιγμονή»



Ο Πολυχώρος Vault  (Μελενίκου 26, Βοτανικός, τηλ. 213 0356472)παρουσιάζει  την «Πνιγμονή»,  μια εκδοχή του σπιτιού της Μπερνάρντα Άλμπα,  σε κείμενο και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά, μεταφέροντας το αριστούργημα του Federico García Lorca από την Ισπανία του 1936 στην Ανατολική Τουρκία του 2013. Αφορμή  τα εγκλήματα τιμής, ο  θρησκευτικός φανατισμός, ο πουριτανισμός της κοινωνίας και η απάνθρωπη καταπίεση των γυναικών στις Μουσουλμανικές Χώρες.
Το έργο αφορά την σκληρή ζωή και τη βουβή απελπισία των γυναικών στα ορεινά χωριά της ανατολικής Τουρκίας, όπου η ηθική είναι συνδεδεμένη με το αίμα και τον θάνατο και το περιβάλλον, καθώς οι φυλετικοί και οικογενειακοί κανόνες ορίζουν την καθημερινή ζωή, τη συμπεριφορά και τη μοίρα αυτών των γυναικών. Το δικαίωμα της γυναίκας στη ζωή καθορίζεται από το πόσο συμμορφώνεται με τον «κοινωνικό» της ρόλο. Οποιαδήποτε παρέκκλιση τιμωρείται με θάνατο.

Η παράσταση παρουσιάζεται υπό την Αιγίδα της Unesco Πειραιώς και Νήσων

Σημειώνουν οι συντελεστές της παράστασης :

"Το κύκνειο άσμα του Ισπανού ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα (1898 – 1936), το θεατρικό έργο «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» (1936), αποτελεί μια τραγωδία για τη γυναίκα σε κάθε σημείο της γης. Έργο ηφαιστειακών και μητριαρχικών παθών και συγκρούσεων, στροβιλίζεται γύρω από τα όρια της ατομικής ελευθερίας και των τυραννικών προκαταλήψεων. Ένα ψυχογράφημα διαπλεκόμενων εσωτερικών διεργασιών. Η δράση εκπροσωπεί τη μάχη δύο αντιθετικών δυνάμεων, τη συντήρηση ενός ασφυκτικού ηθικού κώδικα και την απελευθέρωση των ζωτικών ανθρώπινων ορμών".

Καριοφίλι, κολτ, καλάσνικωφ….




Το καριοφίλι ήταν ένα διάσημο όπλο του ελληνικού απελευθερωτικού αγώνα –  το μόνο που του  έλειπε ήταν ένας «Καριοφίλης» ως δηλωμένος εφευρέτης…Το εξάσφαιρο κολτ με τον περιστρεφόμενο μύλο  ήταν επίσης  διάσημο όπλο, που σταδιοδρόμησε στο  αμερικανικό  Γουέστ και  γνώρισε μεγάλες δόξες στα χέρια  Ινδιανοφάγων αλλά και  μονομάχων – προεξάρχοντος του Κλιντ Ήστγουντ. Κάποτε έπιασα κι εγώ ένα τέτοιο μαραφέτι  στα χέρια μου, με αποτέλεσμα να αισθανθώ για μερικά λεπτά ως μετενσάρκωση του Γκάρυ Κούπερ…
 Όμως όλα αυτά δεν φτούρησαν μπροστά στα Καλάσνικωφ , που κατέκλυσαν τον κόσμο και  έκαναν διάσημο τον δημιουργό τους –  μακαρίτη εδώ και λίγες ημέρες, Μιχαήλ Καλάσνικωφ…

Ο Καλάσνικωφ ονειρευόταν να γίνει εφευρέτης μιας θεριστικής μηχανής – έγραψαν οι ειδήσεις που αναφέρθηκαν στον θάνατό του, υπενθυμίζοντάς μου τους στίχους ενός παλαιοκομμουνιστικού πατσιφιστικού άσματος  για τα θωρηκτά του ελληνικού πολεμικού Ναυτικού: «Τι τον θέλουν τον «Αβέρωφ»- τι το θέλουν το «Κιλκίς» - να τα κάνουν εργαλεία – να οργώσουμε τη γης». Όμως τα πράγματα δεν ήλθαν όπως τα ήθελε  ο Καλάσνικωφ και «ο μεγάλος πατριωτικός πόλεμος» της Σοβιετικής Ένωσης τον έκανε εφευρέτη ενός άκρως αποτελεσματικού όπλου, ικανού να ξαποστέλνει 600 βολές το λεπτό!

Ο Νόμπελ έγινε διάσημος ως χορηγός των ομώνυμων βραβείων – όντας ο ίδιος εν ζωή εφευρέτης της δυναμίτιδας. Η δυναμίτιδα είχε  και πολεμικές χρήσεις, όμως επίσης χρησιμοποιήθηκε  σε μεγάλη κλίμακα για  ειρηνικά έργα.  Φυσικά ο  Καλάσνικωφ  δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει τη θεσμοθέτηση βραβείου με το όνομά του, ισχυριζόμενος  ότι εφηύρε το συγκεκριμένο όπλο για το κυνήγι αγριογούρουνων !  Αντίθετα  θα είχε λόγους να ξεχαστεί το όνομά του, μια που το όπλο του, άκρως  εύχρηστο από τα οποιαδήποτε χέρια,   έγινε υπόλογο για τόσους σκοτωμούς και ανθρώπινες τραγωδίες..