Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Π.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ : Η έννοια της ανάμνησης στον Φρόιντ….



  Την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου στις 19.00. στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη στο Νέο Ηράκλειο (Μαρίνου Αντύπα 18,τηλ. 210 27 19 744) παρουσιάζεται το βιβλίο του Παναγιώτη Παπαδόπουλου «Πλάγιοι τρόποι, Η έννοια της ανάμνησης στον Φρόιντ»  (ΕΚΔΟΣΕΙΣ Principia) .    Ομιλητές θα είναι οι  Ιωάννης Βαρτζόπουλος, ψυχίατρος-ψυχαναλυτής, εκδότης του περιοδικού Οιδίπους,          Παντελής Μπασάκος, καθηγητής φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο,          Βαγγέλης Μπιτσώρης, συγγραφέας-μεταφραστής, ενώ θα συντονίζει  η Αλίκη Γρηγοριάδου, παιδοψυχίατρος-ψυχοθεραπεύτρια.

Σχετικά με το βιβλίο αναφέρει το εκδοτικό σημείωμα : 

«H ψυχανάλυση είναι αναμνημόνευση. Σε αντιστοιχία με την πλατωνική πίστη, δεν απαρνήθηκε ποτέ το ιδεώδες μίας πλήρους αναμνημόνευσης. Ο Φρόιντ τονίζει ότι: «Όλα τα ουσιώδη διασώζονται, ακόμη και αυτό που φαίνεται ότι είναι εντελώς ξεχασμένο υπάρχει με κάποιο τρόπο και σε κάποιο μέρος, αλλά είναι απλά καταχωνιασμένο και δεν βρίσκεται στη διάθεση του ατόμου. Είναι απλά ζήτημα της αναλυτικής τεχνικής αν μπορεί να επιτευχθεί η πλήρης ανάδυσή του μέσα στη μνήμη»…….

      ………Στους Πλάγιους τρόπους, ο Παναγιώτης Σ.Παπαδόπουλος  επισημαίνει τη σχέση του Φρόιντ με τη φιλοσοφική παράδοση πάνω στο ζήτημα της ανάμνησης. Οι εκτεταμένες αναφορές στον Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Μπερξόν, Νίτσε ή Χούσσερλ , επιβεβαιώνουν αυτή τη σχέση. Στη συνέχεια, παρουσιάζει, μέσα από κεντρικές έννοιες της ψυχανάλυσης, τη βασική αμφισημία της φροϋδικής μεθόδου, αφού  τα κείμενα του Φρόιντ αναγγέλλουν το ιδεώδες της πλήρους αναθύμησης ενώ την ίδια στιγμή το διαψεύδουν»   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου