Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

«Το Σχολείο των Πουλιών»


Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία προσφέρει  μία ξεχωριστή ευκαιρία γνωριμίας με τα άγρια πουλιά και τη φύση που μας περιβάλλει: το «Σχολείο των Πουλιών». Το διοργανώνει η ομάδα ενεργών μελών της Ορνιθολογικής στη Θεσσαλονίκη,  με στόχο την εκπαίδευση των συμμετεχόντων στην αναγνώριση και παρατήρηση πουλιών, στη γνωριμία με τα χαρακτηριστικά  και τους βιοτόπους των, αλλά και την απόκτηση δεξιοτήτων, όπως η παρατήρηση πουλιών - birdwatching, η φωτογράφησή τους, οι κατασκευές και δράσεις για τη διατήρηση και προστασία της άγριας φύσης, εντός και εκτός  πόλης.  

«Το σχολείο των πουλιών» είναι δωρεάν -   με μοναδική προϋπόθεση τη συνέπεια των “μαθητών” του -  διοργανώνεται με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, απευθύνεται σε όλους και έχει στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την φύση που βρίσκεται δίπλα μας. 

Τα μαθήματα θα υλοποιούνται από ορνιθολόγους, έμπειρους παρατηρητές πουλιών, φωτογράφους άγριας ζωής και ειδικούς στη διαχείριση ενδιαιτημάτων ορνιθοπανίδας. Θα  συνοδεύονται δε από ξεναγήσεις  στην πόλη και σε κοντινές υγροτοπικές, δασικές ή ορεινές περιοχές.
 

«Το σχολείο των πουλιών» περιλαμβάνει θεωρητικό και πρακτικό μέρος. Το θεωρητικό μέρος θα διεξάγεται στην Αίθουσα Νερού (Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, ισόγειο), όπου οι ενδιαφερόμενοι θα συμμετέχουν σε διαλέξεις και συζητήσεις κάθε Πέμπτη, ώρα 7.30μμ. Το πρακτικό μέρος  προβλέπει κοντινές εξορμήσεις στη φύση δυο Κυριακές το μήνα. Επίσης, θα υπάρξει ξεχωριστό αφιέρωμα στη «Θεσσαλονίκη των πουλιών», με μία τουλάχιστον επίσκεψη για παρατήρηση πουλιών στην πόλη. Οι επισκέψεις σε ορεινές-δασικές περιοχές και υγροτόπους περιλαμβάνουν ορνιθολογικές εξορμήσεις στο Σέιχ Σου και στο Χορτιάτη, στο Καλοχώρι-εκβολές Γαλλικού και στην Επανωμή.

Τα μαθήματα  

Οι ημερομηνίες του θεωρητικού μέρους είναι: 6/12, 13/12, 20/12, 10/1, 17/1, 24/1, 31/1, 07/02, 14/02, 21/02 (Αίθουσα Νερού, Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, 7.30 μμ) και στις 3/3  (Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών στη Θέρμη). 

Οι ενότητες του σεμιναρίου είναι:
 

      Εισαγωγή στον κόσμο των πουλιών

      Βασικά στοιχεία μορφολογίας των πουλιών

      Παρατηρώντας τα πουλιά

      Η επιστήμη των πολιτών

      Συχνές ερωτήσεις για την ζωή των πουλιών

      Υγρότοποι και πουλιά των υγροτόπων

      Φωτογράφηση πουλιών. Εξοπλισμός και τεχνικές.

      Η Θεσσαλονίκη των πουλιών

      Βοηθώντας τα πουλιά

      Ορεινές περιοχές και αρπακτικά πουλιά

      Τα πουλιά στα δάση και τις αγροτικές περιοχές

      Οι ερωτοτροπίες των πουλιών (μέρα του Αγ. Βαλεντίνου)

      Οι φωνές των πουλιών

      Τα πουλιά στον λαϊκό πολιτισμό

      Το μεγάλο ταξίδι της μετανάστευσης. Δακτυλίωση πουλιών 
 

Για δηλώσεις συμμετοχής, στο  2310244245 ή  thess@ornithologiki.gr  
 

Για περισσότερες πληροφορίες  

Λένα Βορδογιάννη: τηλ. 2310244245, 6973246150

Δημήτρης Μπούσμπουρας: τηλ. 6977635336 

YΓ1. 1η φωτογραφία, της Μαργαρίτας Τζάλη
ΥΓ2. "Bird"watching υπό γηραιάς κυρίας (πηγή άγνωστη, του διαδικτύου πάντως...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου