Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Όταν κάποιοι χρυσώνουν το χάπι της καταστροφής….Η Επιτροπή αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (Αττικής) πραγματοποίησε

( 24/11/12) διαμαρτυρία στα γραφεία της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ και της μητρικής της ELDORADO GOLD, στην οδό Β. Σοφίας, στην Αθήνα. Οι πολίτες της Αθήνας συντόνισαν τη δράση τους με αυτήν των επιτροπών αγώνα της Β. Ελλάδας, που την ίδια στιγμή διαδήλωναν στη Θεσσαλονίκη, ζητώντας να ακυρωθούν τα σχέδια της καταστροφικής εξόρυξης χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική και στις άλλες «στοχοποιημένες» περιοχές της Β. Ελλάδας ( Έβρος,  Ροδόπη και  Κιλκίς). 

Οι επενδύσεις αυτές αναμένεται να προκαλέσουν τεράστια και ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική καταστροφή, με παράλληλη  βλάβη σε μια σειρά από άλλες ήπιες οικονομικές δραστηριότητες, χωρίς  γενικότερο όφελος για τη χώρα και το δημόσιο. Η  επιμονή της εταιρείας να προωθήσει τα σχέδιά της, παρά την καθολική αποδόμηση των ισχυρισμών της για περιβαλλοντική ασφάλεια και παρά τη μαζική αντίδραση των κατοίκων ,  ευθύνεται και για το πρωτοφανές κλίμα τρομοκρατίας και διχασμού στην περιοχή και για τη συνειδητή υπονόμευση της κοινωνικής συνοχής. Η εταιρεία  λειτουργεί σαν ο «μπράβος» της περιοχής, έχοντας πάρει το «πράσινο φως» από μια κυβέρνηση, που έχει κεντρικό  στόχο το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

 

Αποκρούουμε τον ισχυρισμό της, δήθεν, αθώας μεταλλευτικής δραστηριότητας, η οποία μπορεί να υλοποιηθεί με ασφαλή τρόπο, όπως υποκριτικά διατείνονται οι εταιρείες και το υπουργείο περιβάλλοντος, παραπέμποντας στην εμπειρία των Σκανδιναβικών χωρών. Δεν περίμεναν ότι, ακριβώς αυτές τις μέρες, θα είχαμε μεγάλες διαδηλώσεις στη Στοκχόλμη και στο Ελσίνκι, εναντίον  αυτού του είδους των εξορύξεων. Ενώ η Φιλανδία, από τις 11/11/2012 βιώνει τη μεγαλύτερη χημική καταστροφή της ιστορίας της, από τεράστια διαρροή αποβλήτων από λίμνη τελμάτων του ορυχείου της Talvivaara. 

Η Επιτροπή αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (Αττικής)

  εκφράζει την αμέριστη  αλληλεγγύη της στους κατοίκους της Χαλκιδικής και των άλλων περιοχών, που είναι οι επόμενοι στόχοι των χρυσοθήρων…. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου