Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Περί Υμηττού και περί υδάτων...

 
Με  μια ιδιόμορφη και ασυνήθιστη ζεύξη Υμήττιων και υδατικών θεμάτων πραγματοποιήθηκε  η Ημερίδα (15.11.12)  «Υμηττός- Σύγχρονη Υδατική Πραγματικότητα», που οργανώθηκε από τη «Διεθνή Οργάνωση Βιοπολιτικής» και τελούσε υπό την αιγίδα των Δημάρχων Καισαριανής, Αντώνη Καμπάκα, Βύρωνα, Νίκου Χαρδαλιά, Προέδρου του Συνδέσμου Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού  (ΣΠΑΥ), Ζωγράφου, Κώστα Καλλίρη και Ηλιούπολης, Βασίλη Βαλασόπουλου.
 
Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ  Νίκος Χαρδαλιάς,  επισήμανε ότι πέρα από τις προσπάθειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  ευθύνες  οφείλει να αναλάβει και το κράτος. Αυτό όχι μόνο δεν έχει γίνει, αλλά, αντίθετα, η κρατική πολιτική αποδυναμώνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση με τις περικοπές κονδυλίων, τις υποχρεωτικές απολύσεις εργαζομένων και τα γραφειοκρατικά εμπόδια, στα οποία προσκρούουν οι ΟΤΑ.
 
Ο Νίκος Χαρδαλιάς  τόνισε  ότι μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 2007 στο Βύρωνα, τοποθετήθηκαν στις δυο επικλινείς πλευρές της λεωφόρου Κατεχάκη κορμοδέματα–κλαδοπλέγματα,  για τη συγκράτηση των απορρεόντων υδάτων και την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων στη λεωφόρο  και στην πόλη.
 
Ο ίδιος υπογράμμισε την ύπαρξη 90 υδατοδεξαμενών αντιπυρικής προστασίας σε όλο τον Υμηττό -   για να μην αντλείται όλο το υπόγειο νερό από υπάρχουσες ή νέες γεωτρήσεις -  καθώς και τη λειτουργία δύο σημαντικών υδραυλικών έργων προστασίας στην Ηλιούπολη και τον Βύρωνα με διασύνδεση των δεξαμενών (εφοδιασμένων με φλοτέρ για τον έλεγχο ροής νερού) με επίγειους σωλήνες, για να αποτραπεί η άνοδος βυτιοφόρων στο βουνό.   Ο  ΣΠΑΥ τοποθέτησε 8 δεξαμενές ελικοπτέρων σε διάφορα σημεία του Υμηττού που είναι  ανοικτού τύπου και  διασφαλίζουν  τόσο τον άμεσο  και εύκολο ανεφοδιασμό των ελικοπτέρων όσο και τη συλλογή  βρόχινου νερού.
 
 
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τις ομιλίες των καθηγητών Υδρογεωλογίας Τεχνικής Γεωλογίας και Περιβαλλοντικής Γεωλογίας Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργου Στουρνάρα, Περιβαλλοντικής Χημείας Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλη Σκούλλου, Πρόεδρου Μεσογειακού Γραφείου Πληροφόρησης για το Περιβάλλον (ΜΙΟ/ECSDE) καθώς και  του καθηγητή Υδρογεωλογίας Γενικού Τμήματος ΓΠΑ Γιώργου Σταμάτη, Προέδρου  της Ελληνικής Επιτροπής Υδρογεωλογίας.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου