Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Φωτοβολταϊκά μεγαθήρια …..


Φωτοβολταϊκά μεγαθήρια προτείνουν προς «φύτευση» στη Πεντέλη οι βουλευτές Γιώργος Χαραλαμπόπουλος του ΠΑΣΟΚ και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης της ΝΔ, προκαλώντας την αγανάκτηση σειράς οργανώσεων : Της  Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων-Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ), της  WWF Ελλάς , της   Ελληνικής  Ορνιθολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.  

Με τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή οι δυο βουλευτές ζητούν την αλλαγή  της χρήσης χώρου αμφισβητούμενης ιδιοκτησίας στη θέση Καλύσια , έκτασης  3.500 στρεμμάτων,  που   εμπίπτει στη Ζώνη Β του Πεντελικού  (στην οποία επιτρέπονται μόνο γεωργικές δραστηριότητες βάσει του ΦΕΚ 755 Δ’/21.10.1988). Αξίζει να σημειωθεί ότι η τροπολογία δεν κάνει απολύτως καμία αναφορά στους όρους προστασίας του Πεντελικού ….. 

 Οι διαμαρτυρόμενες οργανώσεις  επισημαίνουν πως η ανάπτυξη των ΑΠΕ πρέπει να χωροθετείται ορθά και να μην επιβάλλει την  υποβάθμιση των όρων προστασίας σημαντικών φυσικών   περιοχών.  Ακόμη καταγγέλλουν τον παραπλανητικό χαρακτήρα της  ανάληψης υποχρέωσης αναδάσωσης των καμένων εκτάσεων που  περιβάλλουν το έργο (!) , δεδομένου ότι  τα προβλήματα της Πεντέλης δεν έχουν σχέση με την απουσία αναδασωτικών εργασιών, αλλά με τις καταπατήσεις και την απουσία ισχυρού μηχανισμού δασοπροστασίας. Και υπενθυμίζουν ότι υπάρχει  μελέτη αναδάσωσης 32.000  διπλοκαμένων (!) στρεμμάτων  στο  Πεντελικό, που  έχει ενταχθεί στο σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ, που ήδη  χρηματοδοτείται και συσπειρώνει κάθε χρόνο δήμους και χιλιάδες εθελοντές της περιοχής… 

 Οι οργανώσεις τονίζουν την έλλειψη  συμβατότητας ανάμεσα στην  εγκατάσταση ενός κολοσσιαίου πάρκου 300 MW (το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος στη χώρα μας είναι περίπου 630 MWp) με  μια περιοχή υπό  ειδικό καθεστώς προστασίας και ειδική βαρύτητα γιατο κοινωνικό σύνολο … Κι ακόμη υπενθυμίζουν τον υφιστάμενο κορεσμό αιτήσεων  για Φ/Β έργα , που ήδη έχουν ξεπεράσει τις προβλέψεις του ΥΠΕΚΑ για την διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας…..


Επικοινωνία,   Νίκος Μπόκαρης, Πρόεδρος ΠΕΔΔΥ, 6937883012, Θεοδότα Νάντσου, Συντονίστρια περιβαλλοντικής πολιτικής WWF Ελλάς, 6982471722, Δάφνη Μαυρογιώργου, Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τηλ. 6977205351 , Μαλαμώ Κορμπέτη, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, τηλ. 6946249450

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου