Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΓΟΥΔΗ …

Ο τίτλος ελαφρώς ξενίζει, ή ίσως να εκφράζει την ενδόμυχη επιθυμία κάποιων να «καθαρίσουν» με την κοινωνία αντί να τους «καθαρίσει» η ίδια…..Όμως δεν πρόκειται περί αυτού :  Πρόκειται για  τη προσπάθεια που καταβάλλει  η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή ( Σεβαστοπούλου 30, Αθήνα,11524, 6977230154)   για να γίνει επί τέλους κτήμα της κοινωνίας των πολιτών. Για μια ήπια και ποιοτική  διαχείριση, με υψηλό πράσινο αλλά και ανοιχτότητα, χωρίς επεκτάσεις κτιρίων οποιασδήποτε φύσης … 

«Συγκομιδή» αυτής της προσπάθειας ήταν και η συγκέντρωση  (15.3.12) σε  ημερίδα με θέμα το Σχέδιο Γενικής Διάταξης (ΣΓΔ) για το Πάρκο Γουδή.

Μετά την εισήγηση της Επιτροπής Αγώνα έγινε παρουσίαση του γενικού πλαισίου του ΣΓΔ από την Μάρω Ευαγγελίδου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μητροπολιτικών Παρεμβάσεων του ΟΡΣΑ και κατόπιν παρουσίαση του ιδίου του ΣΓΔ με ταυτόχρονη προβολή εικόνων από τον  Γιώργο  Πατρίκιο,  καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου. Παραβρέθηκαν και έκαναν παρεμβάσεις ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Αθηναίων Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Σοφιανός και ο Κων/νος Κεχρής,  Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Παπάγου - Χολαργού. 

Στις εισηγήσεις όσο και στη συζήτηση που ακολούθησε,  τονίστηκε  το γεγονός της μη επίλυσης του ιδιοκτησιακού προβλήματος καθώς και η μη σύσταση φορέα διαχείρισης του υπό σύσταση Μητροπολιτικού Πάρκου,  που θέτουν σε κίνδυνο την  ιδέα.  Υπογραμμίστηκε  ο κατακερματισμός, η τσιμεντοποίηση με την προβλεπόμενη διάταξη της επέκτασης των υπαρχόντων κτηρίων κατά 5%, αλλά και με τους  σχεδιασμούς των όμορων δήμων για ανέγερση νέων κτιρίων (ΟΚΑΝΑ, Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο και Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζωγράφου) σε δασική έκταση στην Αγία Σκέπη του Δήμου Παπάγου κ.λπ.).

Καταδικάστηκε  η μακροχρόνια παραμονή του Μπάντμιντον και των γραφείων της ΕΠΟ στον πυρήνα του Πάρκου και  καυτηριάστηκε η αδιαφορία της δημοτικής πλειοψηφίας του Δήμου Αθηναίων.  

Τέλος, δηλώθηκε μια  διαφωνία με την οποία διαφωνεί έντονα ο γράφων : Η διαφωνία με το σχεδιασμό υπογείου χώρου στάθμευσης στην κεντρική πλατεία του Πάρκου…..Γιατί  να μην αποσύρονται από την επιφάνεια τα οχήματα αφήνοντάς την ελεύθερη στη διάθεση των πεζών; Γιατί να μην εφαρμόζεται η αρχή «ο σταθμεύων πληρώνει;»
ΥΓ. Η φωτογραφία (Νάξος) της Κυριακής Πρωτονοτάριου, που πρώτευσε σε διαγωνισμό της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου