Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Κάρολος Δαρβίνος


      «Ανάμεσα στα τοπία που έμειναν βαθιά χαραγμένα στη μνήμη μου κανένα δεν ξεπερνά σε μεγαλείο τα πρωτόγονα δάση, που έχουν μείνει αμόλυντα από το χέρι του ανθρώπου. Είτε εκείνα στη Βραζιλία, όπου δεσπόζουν οι δυνάμεις της Ζωής, είτε εκείνα στη Γη του Πυρός, όπου κυριαρχεί ο Θάνατος και η Φθορά. Και τα μεν και τα δε είναι ναοί γεμάτοι με τις ποικίλες παραγωγές του θεού της Φύσης. Σ' αυτές τις ερημιές κανείς δεν μπορεί να σταθεί ασυγκίνητος και να μη νιώσει πως υπάρχει κάτι περισσότερο στον άνθρωπο εκτός από την απλή αναπνοή του σώματός του...»



Τ

ο ταξίδι με το Μπιγκλ υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα επιστημονικά και περιπετειώδη ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν ποτέ, όταν ακόμη ο Ευρωπαίος αναζητούσε τις ρίζες του και προσπαθούσε με τα πενιχρά μέσα της εποχής του να προσδιορίσει και καταγράψει τον γύρω του άγνωστο εξωτικό και εχθρικό κόσμο.
Ένας νεαρός πολλά υποσχόμενος φυσιοδίφης, ο Κάρολος Δαρβίνος, προστέθηκε στο πλήρωμα του μικρού πολεμικού του Βασιλικού Ναυτικού της Αγγλίας, Μπιγκλ, που θα ταξίδευε γύρω από τον κόσμο, στα μέσα του 19ου αιώνα. Το ανήσυχο πνεύμα του, η διεισδυτική του ματιά, ο ακάματος χαρακτήρας του, βρήκαν διέξοδο και καρποφόρησαν, σ’ αυτή τη μεγάλη περιπέτεια, σ’ αυτό το συναρπαστικό ταξίδι στην άκρη της γης . Πέντε χρόνια από το 1831 έως το 1836 ο νεαρός φυσιοδίφης ταξίδευε. Γη του Πυρός, Άνδεις, Γκαλαπάγκος. Λέξεις εξωτικές, μέρη μυθικά. Τα πάτησε, τα γνώρισε και με μοναδικό τρόπο και εκπληκτική διεισδυτικότητα κατέγραψε στο ημερολόγιό του τις παρατηρήσεις του για τον φυτικό και ζωικό πλούτο των μακρινών αυτών τόπων. Έτσι που το ταξίδι με το Μπιγκλ και ιδιαίτερα η επίσκεψή του στα Γκαλαπάγκος ν’ αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία αργότερα, στη φάση της ωριμότητάς του, ο Δαρβίνος, θα γράψει το θεμελιακό επιστημονικό του έργο, Η καταγωγή των ειδών, έργο που συντάραξε τον επιστημονικό κόσμο της εποχής του και όχι μόνον, έργο που απέδειξε περίτρανα την καταγωγή του ανθρώπου, και τη βιολογική του εξέλιξη πάνω στη γη, και γιατί όχι και την πιθανή του εξέλιξη στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου