Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ελλάδα



Το πρώτο δέντρο στην Ελλάδα - πιθανότατα έλατο - στολίστηκε το 1833, στα ανάκτορα του βασιλιά Όθωνα, στο Ναύπλιο. Παρόλα αυτά, μόλις την δεκαετία του 1950 κατάφερε να μπει μαζικότερα στα ελληνικά σπίτια.
Είναι γνωστό ότι για πολλά χρόνια και πριν επικρατήσει το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου στα ελληνικά σπίτια αυτό που στολίζαμε ήταν το καραβάκι. Αν και το έθιμο με το καραβάκι έχει ατονήσει σήμερα, έχει ακόμη πολλούς υποστηρικτές στην Ελλάδα.
Γιατί να επιλέξουμε όμως αληθινό έλατο και όχι κομμένο ή πλαστικό;
Θα είναι ένα φυτό με ρίζες σε γλάστρα , που μετά τις γιορτές θα μπορέσουμε να το έχουμε στο μπαλκόνι ή να το μεταφυτέψουμε στον κήπο μας

Με βάση τα στοιχεία της WWF Ελλάς:
το φυσικό έλατο είναι μεγαλωμένο στις περιοχές της Χαλκιδικής και γενικά της Βόρεια Ελλάδας με τις συνήθεις καλλιεργητικές πρακτικές της περιοχής το οποίο κόβεται για να πουληθεί μετά από 12 χρόνια. Η μεταφορά των ελάτων μέχρι την Αθήνα γίνεται με νταλίκες οι οποίες κινούνται με πετρέλαιο κίνησης. Με τη λήξη της εορταστικής περιόδου, κάθε χρόνο, το φυσικό δέντρο συλλέγεται από τη δημοτική υπηρεσία καθαριότητας μαζί με τα υπόλοιπα αστικά στερεά απόβλητα και καταλήγει στο χώρο υγειονομικής ταφής της Φυλής.


Αντίστοιχα, με τις βασικές παραδοχές που έγιναν για το τεχνητό δέντρο, ένα τέτοιο δέντρο κατασκευάζεται στην Κίνα, έχει διάρκεια ζωής 10 χρόνια και ζυγίζει 4.350 γραμμάρια εκ των οποίων τα 3.290 είναι σιδηρούχο μέταλλο (ο «κορμός» και τα «κλαδιά» του τεχνητού δέντρου) ενώ τα υπόλοιπα 1060 γραμμάρια είναι τo πολυμερές PVC (τα «φύλλα» του δέντρου). Επιπλέον, η συσκευασία του δέντρου είναι από χαρτόνι και ζυγίζει 1650 γραμμάρια. Το δέντρο μεταφέρεται με πλοίο από τη Σαγκάη της Κίνας στο λιμάνι του Πειραιά. Στο τέλος της ζωής του, μετά από 10 χρόνια, το δέντρο οδηγείται και αυτό στο χώρο υγειονομικής ταφής.
Η επιλογή του φυσικού ελάτου προκαλεί τις μισές περιβαλλοντικές επιπτώσεις ως προς την κατανάλωση φυσικών πόρων, σε σχέση με το τεχνητό.
Το φυσικό έλατο είναι επίσης δύο φορές καλύτερο ως προς τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και τρεις φορές καλύτερο ως προς τις επιπτώσεις για το φυσικό οικοσύστημα.
Το έλατο είναι ευαίσθητο στο κλίμα της Αττικής, καθώς θέλει μεγάλο υψόμετρο για να ευδοκιμήσει ενδημικά, που σημαίνει ότι ζητά την προσοχή μας

-Ο μέγιστος χρόνος που πρέπει να παραμείνει μέσα στο σπίτι είναι 20 μέρες.
-Πότισμα 2 φορές την εβδομάδα με κρύο νερό το μέγιστο (ανάλογα το μέγεθος της γλάστρας πάντα). Οι μικρότερες γλάστρες στεγνώνουν πιο γρήγορα
-Μετά τις γιορτές μπορούμε να το βγάλουμε στη βεράντα και να το μεταφυτεύσουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα. Τις πρώτες 15 μέρες το πότισμα πρέπει να είναι προσεγμένο προκειμένου το δεντράκι να αναπτύξει ριζικό σύστημα. Τα έλατα δεν θέλουν πολύ νερό.
-Δεν τα τοποθετούμε δίπλα σε καλοριφέρ, σόμπα ή τζάκι. Προσπαθούμε να αερίζουμε συχνά το σπίτι καθημερινά , γιατί το έλατο με την ζέστη υποφέρει αρκετά.
-Μετά τις γιορτές, στην Αττική, τοποθετούμε τα έλατα μας σε δροσερό μέρος και αποφεύγοντας την πολύωρη απευθείας έκθεση στον ήλιο. Το καλοκαίρι δροσίζουμε με νερό το φύλλωμά τους όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει.
-Κάθε εποχή φροντίζουμε να ποτίζουμε και να λιπαίνουμε σωστά και ποτέ δεν ποτίζουμε σε υπερβολικές δόσεις. Τα έλατα χρειάζονται κρύο αλλά όχι πολύ νερό!
Στο φυτώριο μας θα βρείτε:
Έλατα Νορμανδίας: 1.50 – 1.60μ/1.75 -2.00μ/2.00 – 2.20μ/3.00 – 3.50μ/3.80 -4.00μ/4.00 4.20μ
Έλατο μπλε 1.80 -2.00μ
Κέδρος Ατλάντικα 2.50 -3.00μ
ΠΗΓΗ  "ΦΥΤΑ- ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΟΧΕΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου