Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Μαζί Ελαιοτεχνία 2015 και FoodTouristica 2015





7η Ελαιοτεχνία 2015, έκθεση ελιάς και ελαιολάδου και 1η Foodtouristica 2015, έκθεση γαστρονομικού τουρισμού συνδιοργανώνονται από 15 έως 17 Μαΐου, Αθήνα.

Η γαστρονομία συνδέεται με τα προϊόντα διατροφής και τον τουρισμό. εκθέσεις από έγκυρους διεθνείς οργανισμούς επικυρώνουν την γνωστή σε όλους σημασία του φαγητού και των προϊόντων διατροφής. Η Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (Global Report on food tourism, UNWTO)  αναφέρει ότι: “ο γαστρονομικός τουρισμός αφορά ταξιδιώτες που σχεδιάζουν το ταξίδι τους, πρωτίστως ή δευτερευόντως, με στόχο να γευτούν την κουζίνα του προορισμού ή να εμπλακούν σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τη γαστρονομία”. Η δεύτερη έκθεση είναι από  το Food and the Tourism experience (ΟΟΣΑ) :   “Ο τουρισμός είναι σημαντικό μέρος της σύγχρονης οικονομίας των εμπειριών και το φαγητό διαδραματίζει βασικό ρόλο. Το φαγητό είναι αναπόσπαστο τμήμα του πολιτισμού, βασικό στοιχείο της άυλης  πολιτιστικής κληρονομιάς και ένα αυξανόμενο στοιχείο προσέλκυσης τουριστών”.

Το κίνηµα της Νέας Ελληνικής Κουζίνας  έχει συνεπάρει µια νέα γενιά παραγωγών οι οποίοι εκμεταλλεύονται την πλούσια τοπική γαστρονομία. Αυτό που μένει είναι το να  αποκτήσει «κρίσιµη» μάζα ώστε να αλλάξει τα γαστρονομικά δεδομένα της χώρας.


Η Ελλάδα υποδέχεται κάθε χρόνο περίπου 13-16 εκατομμύρια αλλοδαπούς ταξιδιώτες, που σε διάστημα δεκαετίας σημαίνει πλέον των 100 εκατομμυρίων ταξιδιωτών /καταναλωτών. Οι επισκέπτες αυτοί κατά τη διάρκεια των διακοπών τους έρχονται καθημερινά σε άμεση επαφή με δεκάδες ελληνικά προϊόντα διατροφής. Το γεγονός αυτό προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για  τον σχηματισμό θετικής αντίληψης για την ελληνική κουζίνα και τα ελληνικά προϊόντα. Η δυνατότητα αυτή μπορεί να συμβάλει στη μεταβολή των καταναλωτικών επιλογών τους και στην αύξηση της ζήτησης για την ελληνική κουζίνα και τα ελληνικά προϊόντα, και στην αύξηση της  αντίστοιχης τουριστικής δαπάνης.
Η Αρχαία ελληνική κουζίνα χαρακτηριζόταν από λιτότητα και είχε ως βάση την “τριάδα της Μεσογείου”: Σιτάρι - ελαιόλαδο - κρασί, με βάση τα ψάρια και το κρέας που τρωγόταν πιο σπάνια. Αυτή η τάση στην ελληνική διατροφή συνεχίστηκε στα ρωμαϊκά και οθωμανικά χρόνια. Από πολύ παλιά το ελαιόλαδο ήταν  κυρίαρχο γαστρονομικό προϊόν.

Οι δυο εκθέσεις  [http://eleotechnia.com/   και   http://foodtouristica.com ] θα πραγματοποιηθούν στο κτίριο Ξιφασκίας (πρώην Δυτικό αεροδρόμιο) Ελληνικό, 15-17 Μαΐου 2015. Και μαζί ο 7ος διαγωνισμός Χρυσό Αριστείον Ελαιολάδου 2015, ο οποίος θα εξελιχθεί σε δύο σκέλη :  Το πρώτο  θα αφορά τον διαγωνισμό Ποιότητας Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου (Ισχυρής, Μέτριας και Ελαφριάς έντασης Φρουτώδους), ενώ το δεύτερο  θα αφορά τον διαγωνισμό για την ανάδειξη της καλύτερης Συσκευασίας Τυποποιημένου Ελαιολάδου (Περιέκτης, Καινοτομία, Συνολική Εικόνα, Ετικέτα). Συμμετέχετε εδώ: http://eleotechnia.com/aristion-awards/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου