Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Μαύρη πεύκη εναντίον χρυσωρυχείων…..Μου φαίνεται πολύ απλή  και βολική, για να μπορεί κάποιος να επαναπαύεται στη λήψη της… Είναι η (ομόφωνη!) απόφαση του περιφερειακού Συμβουλίου Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης  για την  κήρυξη του δάσους Μαύρης Πεύκης στο Πέραμα Έβρου, ως διατηρητέου μνημείου της φύσης, με στόχο την παρεμπόδιση της  ανάπτυξης δραστηριοτήτων εξόρυξης χρυσού στην περιοχή….

Το μέλος της Οικολογικής Εταιρίας Έβρου, Γιώργος Δεμερίδης, ο οποίος και εισηγήθηκε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, υποστήριξε ότι η κήρυξη του δάσους Μαύρης Πεύκης ως διατηρητέου μνημείου της φύσης   είναι σύμφωνη με τη δασική νομοθεσία  και τη δασολογική επιστήμη ...
Όπως εξήγησε ο Δεμερίδης,  το δάσος αυτό συνιστά σπάνιο φυτογεωγραφικό παράδοξο γιατί βρίσκεται σε υψόμετρο 100 με 200 μέτρα και σε απόσταση 2 - 3 χιλιομέτρων από τη θάλασσα. Η μαύρη πεύκη θεωρείται ψυχρόβιο κωνοφόρο και απαντάται σε υψόμετρα άνω των 500 μέτρων, όπως στο Καρά Ντερέ, στη Δράμα, στη Βάλια Κάλντα, στα Γρεβενά και στον Όλυμπο.

Να σημειωθεί ότι το 1999 με απόφασή του ο Διευθυντής Δασών Αν. Μακεδονίας και Θράκης όρισε τριμελή επιτροπή δασολόγων για σύνταξη ειδικής μελέτης διαχείρισης και ΜΠΕ για τα 1.943 στρέμματα Μαύρης Πεύκης. Προτάθηκε να γίνει με προμελέτη η αναγόρευση σε μνημείο της φύσης. Η εισήγηση έγινε αποδεκτή από την Διεύθυνση Δασών Έβρου και εστάλη έγγραφο τον Ιούλιο του 1999 στη Γενική Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Η Οικολογική Εταιρεία Έβρου απέστειλε έγγραφο το Μάρτιο του 2003 σε πολιτικούς φορείς του Έβρου για το θέμα, το οποίο αποδέχθηκε ο τότε νομάρχης Έβρου κ. Ζαμπουνίδης και τον Απρίλιο του 2003 με ομόφωνη απόφασή του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Έβρου έκρινε ότι θα πρέπει να κηρυχθεί το Δάσος της Μαύρης Πεύκης σε μνημείο της Φύσης. Ωστόσο, λόγω της ατέρμονης γραφειοκρατίας, το θέμα καθυστέρησε απελπιστικά. Το ζήτημα επανέρχεται τώρα με δυναμικότερο τρόπο μετά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Εν όψει, εθελοντές του WWF "περικυκλώνουν" μια βελανιδιά.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου