Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

50 χρόνια Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και άλλα τόσα Rolling Stones….

Με αφορμή τα 50χρονα του μεγαλειώδους και πανέμορφου Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, οι «Οικολόγοι Πράσινοι»  αντιπολιτεύονται ελαφρώς τη κυβέρνηση και αναρωτιούνται (αν και  το ερώτημα είναι απαντημένο…) για το αν «οι τοπικοί βουλευτές (που ανήκουν στην Νέα Δημοκρατία…) πρωταγωνιστούν στην απαξίωση ή στην προστασία της Σαμαριάς»…Αξιόλογη  είναι η υπογράμμιση  των  ΟΠ  στη διακοπή της παροχής ιατρικών υπηρεσιών στους επισκέπτες του συγκεκριμένου Εθνικού Δρυμού – ο οποίος δεν λειτουργεί τους χειμερινούς μήνες για λόγους ασφαλείας και στον οποίο έχουν υπάρξει ανθρώπινα θύματα ακόμη και το καλοκαίρι, σε διάφορες έκτακτες  καιρικές συνθήκες…

Ακολουθεί το κείμενο των ΟΠ αφού προηγηθεί μια επεξήγηση για την αναφορά στα άλλα πενηντάχρονα, δηλαδή του διάσημου βρετανικού  συγκροτήματος : ΚΑΙ ο μεν (Δρυμός) ΚΑΙ οι δε , ήσαν υπέροχοι, όμως σε αντίθεση με τους δεύτερους, ο πρώτος, εκμεταλλευόμενος έστω  και το μέχρι στιγμής ατελές καθεστώς προστασίας, έχει ομορφύνει τα τελευταία χρόνια…

«Τα 50 χρόνια από τη δημιουργία του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς «εορτάζονται» από την κυβέρνηση με την υποβάθμισή του: Για πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι ο Εθνικός Δρυμός λειτούργησε χωρίς εποχικό προσωπικό, ενώ οι 150.000 περίπου επισκέπτες του Δρυμού κάθε χρόνο δεν έχουν το δικαίωμα σε γιατρό, αν, ό μη γένοιτο, κάτι τους συμβεί, μιας και η κυβέρνηση δε στέλνει γιατρό κι αφήνει το Δρυμό και τους επισκέπτες στην τύχη τους. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί η καταλήστευση των εσόδων του Εθνικού Δρυμού από τα εισιτήρια, τα οποία πηγαίνουν απευθείας στην κυβέρνηση, παλιότερα στο Υπουργείο Γεωργίας, τώρα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, και χάνονται στη μαύρη τρύπα του διαβόητου «Πράσινου» Ταμείου (το οποίο μόνο «Πράσινο» δεν είναι, μιας και με νόμο που ψήφισε η μνημονιακή κυβέρνηση, πάνω από 90% των χρημάτων αυτού του ταμείου πηγαίνουν στην εξυπηρέτηση του χρέους και των δανειστών μας!)

Τώρα, με το νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου, επιχειρείται η συγχώνευση των 27 Φορέων Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 της Ελλάδας σε μόλις …7 (!!!), με το πρόσχημα της εξοικονόμησης πόρων. Στην πραγματικότητα, οι Φορείς Διαχείρισης περιοχών NATURA 2000 δουλεύουν σχεδόν εξολοκλήρου με κονδύλια από ευρωπαϊκά κονδύλια, δεν κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό, αντιθέτως εξασφαλίζουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και δημιουργούν θέσεις εργασίας μέσα από την προστασία περιβάλλοντος.

Με το νομοσχέδιο αυτό, ο Φορέας Διαχείρισης Λευκών Ορέων που διαχειρίζεται και τη Σαμαριά, συγχωνεύεται με το Φορέα Διαχείρισης …Καρπάθου! Και ο τελευταίος πολίτης καταλαβαίνει για τι είδους «εξοικονόμηση» κονδυλίων πρόκειται: Μόνο για να πάει κανείς υπεύθυνος του Φορέα Διαχείρισης από τη μια περιοχή στην άλλη, θέλει δυο αεροπλάνα ή δυο καράβια για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου!
Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για προστασία αλλά για εγκατάλειψη από το ελληνικό κράτος των προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 στο έλεος του κάθε «επενδυτή» που δεν τον ενδιαφέρει αν θα μείνει τίποτα πίσω του, μετά που θα έχει αποκομίσει τα κέρδη του από την καταστροφή της φύσης.

Εμάς όμως μας ενδιαφέρει αυτή η πολύτιμη βιοποικιλότητα της Κρήτης και του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς να μείνει κληρονομιά για τα παιδιά μας, για τις επόμενες γενιές. Μας ενδιαφέρει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για την προστασία κι όχι για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Εάν δημιουργούνταν Φορείς Διαχείρισης σε όλες τις περιοχές NATURA 2000 των Χανίων, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας αξιοποιώντας ευρωπαϊκά κονδύλια, στηρίζοντας την τοπική οικονομία, αναζωογονώντας την τοπική παραγωγή ζωντανεύοντας την ύπαιθρο με αναστηλώσεις παραδοσιακών κατοικιών και στρέφοντας νέους αγρότες στην παραγωγή τοπικών βιολογικών προϊόντων.

Το ερώτημα πλέον είναι εάν ο πολιτικός κόσμος και οι εκπρόσωποι του νομού συνειδητοποιούν τη σημασία του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και του Φορέα Διαχείρισης. Θεωρούν ευπρόσδεκτα χρήματα από το ΕΣΠΑ για τους εργολάβους και αποτρέπουν εισροή κονδυλίων για την προστασία του περιβάλλοντος;  Ιδιαίτερα δε ο Χανιώτης αρμόδιος για το νομοσχέδιο περί συγχωνεύσεων Φορέων υφυπουργός κ. Βολουδάκης κι ο επίσης Χανιώτης βουλευτής που προεδρεύει στην επιτροπή της Βουλής όπου συζητείται κ. Βιρβιδάκης, έχουν σοβαρότατες ευθύνες: Θα συναινέσουν στην απαξίωση κι εγκατάλειψη του Εθνικού Δρυμού μέσα από τη συγχώνευση του Φορέα Διαχείρισης Λευκών Ορέων με την …Κάρπαθο; Θα επιτρέψουν να συνεχίζεται η καταλήστευση των πόρων του Εθνικού Δρυμού από τα εισιτήρια τη στιγμή που δεν υπάρχει γιατρός και το στοιχειώδες προσωπικό για την κάλυψη της ασφάλειας του Εθνικού Δρυμού και των δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών του;»                                                                                    

Πληροφορίες: 6934402748 Λιάνα Σαρχάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου