Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 30 Απριλίου 2022

Χριστίνας Σαμπανίκου : «Ανδρόγυνο» μια στερεοτυπική φάρσα από κουρασμένες λέξεις σε σκηνοθεσία Βίκυς Αδάμου

 


 

Kάθε Σάββατο του Μαίου στις 21:15 (7/5, 14/5, 21/5 και 28/5)

 

 

    Η παράσταση «Ανδρόγυνο» παιζόταν στο VAULT την περίοδο 2020-2021 όπου διεκόπη με κρατική εντολή λόγω της πανδημίας. Ανέβηκε ξανά το καλοκαίρι του 2021 στο Our Festival στο θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου και τώρα επανέρχεται πιο επίκαιρη από ποτέ.

    Στην πορεία της εξέλιξης της, έχει αναπτυχθεί και εμπλουτιστεί με την οπτική του φύλου μέσα και από την επιστημονική υποστήριξη και βιωματική συνεργασία με την Συμμαχία των Φύλων - Gender Alliance I.

 

Υπόθεση

    Σύσσωμη η Επιστημονική Κοινότητα επί σκηνής με τη βοήθεια δύο Στερεοτύπων που έχουν παραδώσει το σώμα τους και τον καταστροφικό τους έρωτα στην επιστήμη, αποκαλύπτει στο κοινό τα αποτελέσματα ερευνών και μελέτης επί σειρά ετών πάνω στο Αρσενικό και το Θηλυκό και τη μεταξύ τους σχέση.

     Επιχειρεί με τη βοήθεια του κοινού να δώσει απαντήσεις πάνω σε θεμελιώδη ερωτήματα: Τι ορίζεται ως Ανδρόγυνο; Είναι ο Γάμος μια κοινωνική απειλή; Μπορούν δύο ψυχές να μονιάσουν κάτω από την ίδια στέγη; Σπάνε τα στερεότυπα και αν ναι, τι ήχο κάνουν;

   

Μαρτυρίες ζευγαριών που έχουν απασχολήσει τους ειδικούς με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους παίρνουν σάρκα και οστά μπροστά στους θεατές σε μια προσπάθεια κατανόησης πριν προλάβουν να  καταβροχθίσουν ο ένας τον άλλο.

 

Ταυτότητα παράστασης

     Μία μαύρη κωμωδία που συνδυάζει το stand up με τον αυτοσχεδιασμό, την παντομίμα και το σωματικό θέατρο. Η συνάντηση πολλών και διαφορετικών θεατρικών τεχνικών δημιουργεί μία παράσταση που ποτέ δεν είναι ίδια. Κάθε φορά εξελίσσεται και μεταμορφώνεται ανάλογα με την επίδραση του κοινού. Ταυτόχρονα και αναπάντεχα θίγει το θέμα της έμφυλης βίας και την σκοτεινή πλευρά μιας βαθιά στερεοτυπικής κοινωνίας.

 

Συντελεστές

Πρωτότυπη ιδέα - Σκηνοθεσία: Βίκυ Αδάμου

Κείμενο: Χριστίνα Σαμπανίκου

Κίνηση: Ιωάννα Καμπυλαυκά

Σκηνικά-Κοστούμια-Φωτισμός: Lazy Boy*

Μουσική επιμέλεια: Άλκης Μπούφης

Φωτογραφίες: Φώτης Πλέγας Γ.

Aφίσσα παράστασης: Σοφία Αποστολοπούλου

Trailer παράστασης: Στέφανος Κοσμίδης (ORKI) : https://www.youtube.com/watch?v=nF0BkCCvAw   

Παραγωγή: Life After Death Theatre Company

 

Ερμηνεύουν

Επιστημονική κοινότητα: Χριστίνα Σαμπανίκου

Θηλυκό:  Βίκυ Αδάμου

Αρσενικό: Γιάννης Οικονομίδης

 

 

Για την παράσταση έγραψαν:

 

...“Το «Ανδρόγυνο» είναι μία απολύτως ξεχωριστή παράσταση, εξαιρετικά εκτελεσμένη από τους συντελεστές της (βιτριολικό το χιούμορ της Χριστίνας Σαμπανίκου που υποδύεται μοναδικά την Επιστημονική Κοινότητα και απολαυστικές οι ερμηνείες των Βίκυς Αδάμου και Γιάννη Οικονομιδη, που μ’ έναν ευφυή τρόπο καταφέρνει να μιλήσει – εκεί που δεν το περιμένεις – για τη βία και τη θέση της γυναίκας στο πατριαρχικό μοντέλο της κοινωνίας μας. Το κάνει με τρόπο αφοπλιστικά ειλικρινή, καθόλου επιτηδευμένο και μελοδραματικό. Κι αυτό σε σοκάρει ακόμα πιο πολύ. Μία πραγματικά χρήσιμη και απολύτως must see παράσταση”… Δημήτρης Χαλιώτης (Protagon.gr)

 

...“Για μία ώρα θα γελάσετε με την καρδιά σας με όσα… «στερεοτυπικά» ζωντανεύουν επί σκηνής…Ένα απρόοπτο συμβάν λίγο πριν το τέλος της παράστασης θα έρθει να ανατρέψει τα δεδομένα παγώνοντας το γέλιο στα πρόσωπα των θεατών. Η Χριστίνα Σαμπανίκου και η Βίκυ Αδάμου δεν θέλουν απλά να μας κάνουν να γελάσουμε με τα «στερεότυπα» που χαρακτηρίζουν τις ερωτικές σχέσεις. Στην πραγματικότητα χρησιμοποιούν τα στερεότυπα για να τα αποδομήσουν αποκαλύπτοντας πίσω από αυτά μία κοινωνία βαθιά συντηρητική, που βασιλεύει η πατριαρχία και η έμφυλη βία. Και το κάνουν αποφεύγοντας κάθε σοβαροφάνεια και διδακτισμό. Χωρίς κανένα επιμύθιο. Στο φινάλε αφήνουν τον θεατή βυθισμένο στις σκέψεις του και αντιμέτωπο με μία αλήθεια που σοκάρει”... Γεωργία Οικονόμου (Infowoman.gr)

 

...“Μια ξεκαρδιστική κωμωδία με μια αναπάντεχη ανατροπή που σε προσγειώνει στην ρεαλιστική σκληρή πραγμ
ατικότητα. Η θέση της γυναίκας στην πατριαρχική κοινωνία, η έμφυλη βία, τα στερεότυπα που τη γεννούν και την αναπαράγουν… Όλα τίθενται επί τάπητος μέσα σε λιγότερο από μιάμιση ώρα. Με έναν εντελώς ξεχωριστό τρόπο. Μία δραματουργία πραγματικά ευφυή. Το κοινό παύει να είναι παρατηρητής. Γίνεται συνομιλητής. Σε τέτοιο βαθμό που όταν η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου, είναι πολύ δύσκολο να κρυφτεί πίσω από τη μάσκα του θεατή. Το χιούμορ είναι ο μόνος τρόπος για να μιλήσεις σε κάποιον για δύσκολα θέματα χωρίς να κάνεις δίδαγμα. Αυτό καταφέρνει το «Ανδρόγυνο». Να μιλήσει για τα πιο σοβαρά μέσα από το γέλιο και χωρίς να κουνάει το δάχτυλο”... Οι συντάκτες του newsbeast

 

...“Πηγαίνετε να παρακολουθήσετε την παράσταση «Ανδρόγυνο», επιδιώξτε να ξεβολευτείτε, αυτός είναι ο στόχος του θεάτρου, και εν προκειμένω υπηρετείται στην καθολικότητα του”...Νάγια Παπαπάνου (Boem Radio)

 

... “Όταν η τέχνη ερωτοτροπεί με τον αντισεξισμό γεννιούνται αριστουργήματα... γέλιο-αυτοκριτική-αυτογνωσία-σοκ-συγκίνηση”...  Μη γεννήσεις κοριτσάκι- Βασίλης Νανούρης

 

... “Πρόκειται για μια παράσταση όπου θα γελάσετε πολύ, μα και στο τέλος θα πονέσετε με την αλήθεια της. Αυτό το ανατρεπτικό τέλος, δεν θα σας το αποκαλύψω, αξίζει να πάτε και να το δείτε οι ίδιοι στο Vault. Μια παράσταση που αξίζει να την παρακολουθήσουν όλοι, άντρες και γυναίκες, ελεύθεροι ή όχι...

Τη μια στιγμή ξεκαρδίζεσαι με το κείμενο, τις έξυπνες ατάκες, τις παρεμβάσεις του κοινού που συμμετέχει ενεργά στην παράσταση και την αμέσως επόμενη προβληματίζεσαι καθώς έρχεσαι αντιμέτωπος με ερωτήματα και γεγονότα που θα έπρεπε όλους να μας βασανίζουν”... Μαρία Αναστασοπούλου (Road Artist)


ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Kάθε Σάββατο του Μαίου στις 21:15 (7/5, 14/5, 21/5 και 28/5)

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 80' (χωρίς διάλειμμα)

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Προπώληση Viva.gr : https://www.viva.gr/tickets/theater/polyxoros-vault/androgyno/ 

Γενική είσοδος: 12 ευρώ

Μειωμένο Εισιτήριο: 10 ευρώ (Φοιτητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων /        ΑμΕΑ /Άνω των 65 ετών / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας)

 

 

*ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ

 

*Στην παράσταση θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από τον Covid-19.

 

Πολυχώρος VAULT THEATRE PLUS

FB Page: http://www.facebook.com/VAULTTheatreGr1  

Instagram: vault.theatre.plus (https://www.instagram.com/vault.theatre.plus/?hl=el)

Μελενίκου 26 Γκάζι, Βοτανικός

Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8' περίπου με τα πόδια)

Πληροφορίες - κρατήσεις (11:00 - 14:00 & 17:00 - 21:00)  : 213 0356472, 6951832070

Προπώληση viva.gr :  https://www.viva.gr/tickets/venues/polyxoros-vault/

Email: vaultvotanikos@gmail.com    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου