Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Το Εθνικό Πάρκο Σχοινιά – Μαραθώνα ως ταβερνοχώρος…. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS  εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους με τη συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (ταβερνών) στο παραλιακό μέτωπο του Εθνικού Πάρκου Σχινιά - Μαραθώνα. Με το άρθρο 63 του αντιδασικού Ν. 4280/2014  δίνεται παράταση ζωής ενός έτους σε ανάλογες επιχειρηματικές δραστηριότητες εντός της προστατευόμενης περιοχής, πάνω στον αιγιαλό και σε κτίρια κηρυγμένα αυθαίρετα και κατεδαφιστέα, τροποποιώντας αυθαιρέτως το Προεδρικό Διάταγμα προστασίας της ευρύτερης περιοχής του Σχοινιά.
Το επίμαχο άρθρο αγνοεί τις οριστικές και αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις κατεδάφισης των εν λόγω ταβερνών που βρίσκονται σε εκκρεμότητα από το 1999

Εν όψει : Συμβαίνουν και εις Αλβανίαν... Φωτογραφία από τη Λίμνη Οχρίδα...
και καταδεικνύει το έλλειμμα οποιασδήποτε πολιτικής βούλησης για ουσιαστική εξυγίανση και προστασία της περιοχής. Επιπλέον, «μεριμνά» για την παράτυπη μετεγκατάσταση των ταβερνών στη Ζώνη Β2 του Εθνικού Πάρκου, αψηφώντας το Συμβούλιο της Επικρατείας που ακύρωσε τις διατάξεις του Π.Δ. που προέβλεπαν «…ότι επιτρέπεται εντός της Ζώνης Β2 η ανέγερση εστιατορίων, ταβερνών και αναψυκτηρίων…», κρίνοντας ότι τέτοιου είδους χρήσεις δε συνάδουν με τους σκοπούς του Εθνικού Πάρκου . Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της πλημμελούς προστασίας της περιοχής του Σχοινιά έχει απασχολήσει επανειλημμένως και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξαιτίας των ενδείξεων για τη συνεχιζόμενη υποβάθμισή της και τη μη λήψη των αναγκαίων μέτρων από την πλευρά της Ελληνικής Πολιτείας.
Η προστατευόμενη περιοχή του Σχινιά ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη οικολογική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική, πολιτιστική και εκπαιδευτική της αξία. Έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικό Πάρκο, έχει αναγνωριστεί ως Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά (Σ.Π.Π.), ενώ έχει ενταχθεί και στο ευρωπαϊκό οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000, ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (Ζ.Ε.Π.) και ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης (Ε.Ζ.Δ.).
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καλούν τις αρμόδιες αρχές να επιδείξουν την αρμόζουσα βούληση για την αποτελεσματική προστασία, διατήρηση και ορθολογική διαχείριση της πολύτιμης αυτής φυσικής περιοχής προχωρώντας, κατ’ ελάχιστον και ως οφείλουν, στην άμεση αναστολή λειτουργίας των ταβερνών που αποτελούν διαχρονικό «μνημείο» αυθαιρεσίας. Οι ανωτέρω -αυτονόητες- ενέργειες πρέπει να είναι αναπόσπαστο μέρος του ευρύτερου ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τις προστατευόμενες περιοχές.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Δίκτυο Μεσόγειος SOS
Μαμάη 3Α, 10440 Αθήνα
Τηλ/Fax: 210 8228795
Υπεύθυνη Θεμάτων Παράκτιας Διαχείρισης:
Ναταλία Ρουμελιώτη
email: coasts@medsos.gr
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681 Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937
Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας:
Κατερίνα Γιοσμά
email: kgiosma@ornithologiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου