Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Aπόφαση του ΣτΕ αποκλείει οριστικά(;) την εκτροπή του Αχελώου




Ο αγώνας του ελληνικού «οικολογισμού» εναντίον της εκτροπής του Αχελώου ξεκινάει λίγο μετά το 1983, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου στον εορτασμό του Κιλελέρ ανήγγειλε την εκτροπή του Αχελώου για την επίλυση του αρδευτικού προβλήματος της Θεσσαλίας…Στη δεκαετία του 1980 πολλοί και διάφοροι πήραμε μέρος στην κριτική του «φαραωνικού σχεδίου», που ήτανε τόσο αρεστό στους Θεσσαλούς αγρότες  ώστε να κάνει τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη – πολέμιο της εκτροπής -  persona non grata, ακόμη και στους εγχώριους παράγοντες της  Αριστεράς. Για το ζήτημα αρθρογράφησε στη «Νέα Οικολογία» ο Μιχάλης Μοδινός, ενώ παράλληλα οργανώθηκαν εκδηλώσεις από ανθρώπους όπως ο Χριστόφορος ορφανίδης και ο Βασίλης Δωροβίνης. Αν εξαιρέσει κανείς τον Μάργαρη,  το έργο της εκτροπής γενικά αντιμετώπισε καταιγισμό κριτικής με διάφορα επιχειρήματα, που αφορούσαν σε σημαντικό βαθμό τον «εθισμό» των θεσσαλικών καλλιεργειών στην υπερχορήγηση νερού και στην παράκαμψη των παραδοσιακών μεθόδων αντιμετώπισης της λειψυδρίας. Ο υποφαινόμενος  συνόψισε την πλειάδα των αντεπιχειρημάτων στην εκτροπή  σε ένα άρθρο του στον «Σχολιαστή», ενώ μετέπειτα συμμετείχε μαζί με πολύ κόσμο στη καταγγελία του  «μεγαλοϊδεατισμού» που εκπροσωπούσαν τότε μια σειρά από άλλα, «μεγάλα» έργα. Το 1988 είχα την ευκαιρία να γνωρίσω , σε μια ημερίδα στο Πάντειο, τον καθηγητή Μαγειρία -  που ήταν επικεφαλής των τερατωδών χωματουργικών έργων στην περιοχή της εκτροπής του Αχελώου.
 Οι φωτογραφίες (2012) τραβήχτηκαν στην περιοχή της εκτροπής από τον υποφαινόμενο….
Με εντυπωσίασε  πάντως  η επιμονή  του στο έργο της δημιουργίας αεροδρομίου στο Ελληνικό μέσω της επιθαλάσσιας ανάπτυξης του υφιστάμενου αεροδρομίου (πως αλλιώς, παρά με μπαζώσεις….)http://oikologein.blogspot.gr/2013/01/blog-post_26.html
Το ότι ο  καθηγητής Μαγειρίας μπάζωνε λάθος μέρη, αποδείχτηκε περίτρανα με την απόφαση του ΣτΕ (26/2014), που δικαίωσε τους αντίθετους με την εκτροπή  φορείς. Η συγκεκριμένη απόφαση δέχτηκε :   

  • Την παραβίαση του αρθ. 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος
  • Την παραβίαση της κοινοτικής οδηγίας 2000/60/ΕΚ για τα ύδατα
  • Την παραβίαση της οδηγίας 85/337/ΕΟΚ για την εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων
  • Την παραβίαση της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τους οικοτόπους και τα είδη
  • Την παραβίαση της Σύμβασης της Γρανάδας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Συνολικά, το δικαστήριο έκρινε ότι ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός του έργου αντιβαίνει στην αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις  Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, WWF Ελλάς, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης και Δίκτυο Μεσόγειος SOS  καλωσόρισαν την απόφαση ως σταθμό για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα και ως αφετηρία για οικολογικά και κοινωνικά βιώσιμες γεωργικές πολιτικές και πρακτικές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου