Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ….
 Δελτίο της  Περιφέρειας  Πελοποννήσου (Π.Π.) βάλλει εναντίον του Περιβαλλοντικού  Πολιτιστικού  Ομίλου  Μάνης ( ΠΕΡΙ.ΠΟΛΟ   Μάνης)  με δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Λαϊκιστές και Παραμυθάδες»  :  Όπου   με  άκρως προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, εκφράζει  την ενόχληση  της ΠΠ από την  εκδήλωση  του ομίλου  στις 21/7/12  με  θέμα την ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων.

Παρακάμπτοντας την  κακοήθη επίθεση εναντίον του,   το ΠΕΡΙΠΟΛΟ  στέκεται στην  ουσία της υπόθεσης :

1) στο γιατί επιλέχθηκε η Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ως σύμβουλος της Π.Π. εφόσον η τεχνογνωσία της αφορά κυρίως στην ύδρευση-αποχέτευση-όμβρια (και γι’ αυτό το κομμάτι είναι ως γνωστόν υπεύθυνοι οι Δήμοι και όχι η Περιφέρεια) και όχι ας πούμε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο (που δεν τελεί υπό ιδιωτικοποίηση) και που έχει σαφώς ανώτερη τεχνογνωσία όσον αφορά στην άρδευση που είναι και το αδύνατο σημείο στη διαχείριση των υδάτινων πόρων. (Το 87% των υδάτινων πόρων στην Ελλάδα καταναλώνεται για άρδευση και μόλις το 13% αφορά αστική χρήση) και κυρίως

2) στο ποια λογική υπαγόρευσε στον κο Περιφερειάρχη να υπογράψει το άρθρο 9 του πλαισίου συνεργασίας, το οποίο δίνει υπερεξουσίες στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. (που σύντομα θα είναι μια ιδιωτικών συμφερόντων εταιρεία) και να μη ζητήσει -προκειμένου να υπογράψει την σύμβαση- αναθεώρησή του, ώστε η επικείμενη συνεργασία τους, να τεθεί σε ισότιμη τουλάχιστον βάση.


Λέει το ΠΕΡΙΠΟΛΟ :
"... πραγματικά απορούμε με το ύφος και τους χαρακτηρισμούς του δελτίου τύπου της Π.Π. Κατά τη γνώμη μας τέτοια γλώσσα δεν ταιριάζει σε επίσημο και σοβαρό κρατικό φορέα, απευθυνόμενο σε πολίτες. Οι μεγαλοστομίες, οι πολιτικές σκοπιμότητες και οι κομματικές αντιδικίες, αφήνουν αδιάφορο το σωματείο μας, που ξεκάθαρα και κατηγορηματικά, ούτε είχε, ούτε έχει και ούτε επιθυμεί να έχει σχέση, ή να εμπλακεί σε αυτές".....


Όσον αφορά στην εκδήλωση, ο σύλλογός μας -όπως κάθε φορά που διοργανώνει εκδηλώσεις- προσπάθησε να έχει και σε αυτή την εκδήλωση, προσκεκλημένους που να εκφράζουν όλες τις απόψεις. Έτσι κάλεσε σε αυτή την ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ επαναλαμβάνουμε εκδήλωση, τον έγκριτο ειδικό επιστήμονα δρ. Γεωλογίας κο Παν. Σαμπατακάκη που αναφέρθηκε στο υδάτινο δυναμικό της Πελοποννήσου, τις δυνατότητες αλλά και την ανάγκη καλύτερης και ορθολογικότερης αξιοποίησης του. Εισήγηση επίσης έκανε ο περιφερειακός σύμβουλος Πελ/νησου κος Αθ. Πετράκος που ενημέρωσε για τους όρους της προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στη Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε., καθώς και τις συνθήκες υπογραφής της. Τοποθετήσεις επίσης έκαναν η δημοσιογράφος (γεωστρατηγική αναλύτρια) κα Ν. Τζανετάκου, ο πρόεδρος των Γεωπόνων Λακωνίας κος Στ. Αραχωβίτης και ο πρόεδρος των Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας γεωπόνος κος Δημ. Δημητριάδης, που επεσήμαναν τις αρνητικές συνέπειες της ιδιωτικοποίησης των υδάτων σε τοπικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με εκτιμήσεις τους, αλλά και τη διεθνή εμπειρία. Επίσης τοποθέτηση έκανε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου κος Πουλοκέφαλος ο οποίος υποστήριξε την άποψη ότι δεν υφίσταται κίνδυνος ιδιωτικοποίησης των υδάτων με το μνημόνιο συνεργασίας Περιφέρειας Πελοποννήσου - Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε.

(Άρα δε βλέπουμε με ποιον τρόπο μπορεί να παραπληροφορήσαμε ή να πέσαμε θύματα παραπληροφόρησης αφού και η Π.Π. μέσω του κου Πουλοκέφαλου εξέφρασε τη θέση της.)

Στη συνέχεια, ακολούθησε διάλογος με το κοινό, που έθεσε συγκεκριμένες ερωτήσεις για τον ορατό κίνδυνο ιδιωτικοποίησης των υδάτινων πόρων και σε γενικές γραμμές εξέφρασε την αντίθεσή του στην επιλογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, να εκχωρήσει τις μελέτες για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της Πελοποννήσου στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε., η οποία τελεί με κυβερνητική απόφαση υπό ιδιωτικοποίηση και πώληση η οποία έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολυεθνικών που έχουν εκμεταλλευτεί εμπορικά τον υδάτινο πλούτο άλλων χωρών και βάσει στοιχείων έχουν κερδοσκοπήσει σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Τέλος, εγκρίθηκε και υπεγράφη από όσους παριστάμενους επιθυμούσαν, ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο:

-εκφράζεται η έντονη ανησυχία και διαμαρτυρία για τις πρωτοβουλίες του Περιφερειάρχη κου Τατούλη,

-θεωρείται η συμφωνία συνεργασίας Περιφέρειας Πελοποννήσου και Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ως πρώτο βήμα για την εκχώρηση των υδάτινων πόρων σε πολυεθνικές

-καταγγέλλονται οι προθέσεις των αρμοδίων φορέων, που προχωρούν σε εκποίηση εθνικού πλούτου, αγνοώντας το δημόσιο συμφέρον και τα δικαιώματα των πολιτών.

-δηλώνεται, ότι τυχόν εμμονή των αρμοδίων φορέων στην εκχώρηση των υδάτινων πόρων, θα μας βρει δυναμικά αντίθετους.

Πάντως, ανεξαρτήτως των υπολοίπων ανούσιων χαρακτηρισμών του, το ΔΤ της Π.Π., μόνο χαρά μπορεί να μας προκαλέσει, μια που η πρωτοβουλία του συλλόγου μας να διοργανώσει μια, ενημερωτική εκδήλωση, δημιούργησε την ανάγκη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου να προβεί σε διευκρινιστικές δηλώσεις που πριν την εκδήλωση μας, δεν είχε την ευαισθησία να κάνει ούτε προς τους πολίτες της Πελοποννήσου, ούτε προς το Περιφερειακό Συμβούλιο -προτού υπογραφεί ερήμην του- το πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε.

Εν κατακλείδι, συμμεριζόμενοι το «Όλα στο φως» που επικαλείται η Περιφέρεια Πελοποννήσου, δηλώνουμε πως θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και θα συνεχίσουμε να φέρνουμε στο φως με εκδηλώσεις, δελτία τύπου, ψηφίσματα και οποιοδήποτε άλλο νόμιμο μέσον διαθέτουμε, οτιδήποτε νομίζουμε πως μπορεί να είναι συνέχεια της «σεναριολογίας» (όπως δήλωσε η Π.Π.) για δρομολόγηση της ιδιωτικοποίησης των Υδάτινων Πόρων είτε προέρχεται από ενέργειες του Υ.Π.Ε.Κ.Α., είτε από ενέργειες της Π.Π. είτε από ενέργειες οποιουδήποτε άλλου φορέα. Προσδοκούμε λοιπόν σε μια τέτοια περίπτωση, η Π.Π. να σταθεί στο πλευρό μας και να στηρίξει την προσπάθειά μας, αποδεικνύοντας εμπράκτως, πως πράγματι δεν επιθυμεί ιδιωτικοποίηση των υδάτων και πως η υπογραφή του συγκεκριμένου μνημονίου συνεργασίας με την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ήταν απλώς ένα άτυχές συμβάν το οποίο και θα επανεξεταστεί.

Κλείνουμε με ένα γενικώς αποδεκτό συμπέρασμα που αποτελεί και θέση μας: «Το νερό είναι ένα ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΝΑ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟ ΠΡΟΪΟΝ που υπόκειται στους νόμους προσφοράς και ζήτησης, όπως προσπαθούν με δηλώσεις τους να μας πείσουν στελέχη πολυεθνικών. Άρα η Πολιτεία οφείλει να το εξασφαλίζει για τους πολίτες της στην καλύτερη δυνατή ποιότητα και στη χαμηλότερη δυνατή τιμή». Κατά συνέπεια, τυχόν προσπάθεια εκχώρησης των υδάτινων πόρων σε ιδιώτες, θα μας βρει δυναμικά αντίθετους απ’ όπου κι αν προέρχεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου