Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Μια τσιφούτικη απαγόρευση κυνηγιού….
 

Σε ανακοίνωσή τους οι  περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, MΟm-Εταιρία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας και WWF Ελλάς, υπογραμμίζουν :

Ενώ  τα πύρινα μέτωπα στο νησί της Χίου μαίνονται για έκτη συνεχή ημέρα (23.8.2012) ,η Διεύθυνση Δασών Χίου θεώρησε επαρκή την αναστολή του κυνηγιού για έξι μόνο μέρες!

Στην ανακοίνωσή τους οι 10 οργανώσεις καταγγέλλουν την απόφαση αυτή ως  υποκριτική και περιβαλλοντικά απαράδεκτη.

Επισημαίνουν οι 10 :

«Στη Χίο, όπως και σε κάθε φυσική περιοχή που πλήττεται από πυρκαγιά, η άγρια πανίδα υφίσταται σοβαρές επιπτώσεις και είναι ιδιαίτερα ευάλωτη: πολλά ζώα που δεν προλαβαίνουν ή δεν μπορούν να διαφύγουν αποτεφρώνονται, ενώ όσα επιβιώνουν χάνουν τους χώρους όπου τρέφονται, ξεχειμωνιάζουν και φωλιάζουν. Σε συνθήκες αποκατάστασης οικοσυστημάτων που έχουν πληγεί από πυρκαγιές, η θήρα συνιστά σοβαρό παράγοντα κινδύνου για τους πληθυσμούς της ορνιθοπανίδας, αλλά και για άλλες ομάδες πανίδας, τόσο εξαιτίας της άμεσης θανάτωσης των ατόμων όσο και εξαιτίας της όχλησης που προξενεί σε είδη που δεν αποτελούν στόχους. Επίσης, τόσο οι καμένες περιοχές, όσο και οι άκαυτες νησίδες βλάστησης και θέσεις με φυσική βλάστηση περιμετρικά των καμένων εκτάσεων, πρέπει να προστατευθούν, καθώς πρόκειται να αποτελέσουν την πηγή για τον επανεποικισμό των πυρόπληκτων περιοχών με είδη πανίδας αλλά και χλωρίδας.

Υπό αυτές τις σοβαρές συνθήκες είναι κρίσιμη η αναστολή της φετινής κυνηγετικής περιόδου σε ολόκληρο το νησί της Χίου και κυρίως στις άκαυτες εκτάσεις, έτσι ώστε να διασφαλισθούν ασφαλή καταφύγια για την άγρια ζωή. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην αυστηρή φύλαξη των άκαυτων νησίδων βλάστησης όπου από τις αρχές του Σεπτέμβρη θα σταθμεύσουν χιλιάδες μικρόπουλα κατά το μεταναστευτικό τους ταξίδι προς το Νότο και τα οποία αναμένεται να κινδυνεύσουν από την εκτεταμένη παράνομη συλλογή τους με ξόβεργες, μια πρακτική που συντελείται στη Χίο κάθε χρόνο.

Επικροτούμε την πρωτοβουλία του Κυνηγετικού Συλλόγου Χίου να παροτρύνει τα μέλη του να απέχουν από τη θήρα. Έχοντας την πεποίθηση ότι ιδιαίτερα αυτός συμμερίζεται την αγωνία μας για την επιβίωση της άγριας πανίδας τον καλούμε να συνηγορήσει στην παραπάνω πρόταση.

Καλούμε την κεντρική δασική υπηρεσία, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αλλά και την αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση, να δώσουν εντολή για την επέκταση της απόφασης της Διεύθυνσης Δασών Χίου για τη φετινή κυνηγετική περίοδο»…..

 ΥΓ. Φωτογραφία από το αρχείο της Ορνιθολογικής Εταιρείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου