Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2025

Το εμπόριο περιβάλλοντος πάει και στα βουνά !

 


Μετά τους αιγιαλούς, τα παράκτια μέτωπα και τις νησιωτικές περιοχές, οι πολιτικές της εμπορίας του περιβάλλοντος φαίνεται να μεταναστεύουν και στα βουνά

Μόλις προχθές, 14 Φεβρουαρίου, με την απόφαση 1020/2025 - ΦΕΚ Β 547/13.02.2025  η Υπουργός Τουρισμού Κεφαλογιάννη προχώρησε στην εξειδίκευση παλαιότερου νομοθετικού της φιλοτεχνήματος - ν. 4276/2014 - με την επινόηση μιας νέας μορφής «ειδικής τουριστικής υποδομής», με την επωνυμία «Προορισμός Βιώσιμου Ορεινού Τουρισμού.»

«Για την ενίσχυση του ορεινού τουρισμού και την αναβάθμιση των ορεινών περιοχών της χώρας», θεσμοθετείται η «καινοτόμα» ειδική τουριστική υποδομή κατά την Υπουργό Κεφαλογιάννη, με αποκλειστικό στόχο «τη δημιουργία ενός βιώσιμου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης, το οποίο θα ενισχύσει τις τοπικές οικονομίες, θα προστατεύσει τον φυσικό πλούτο και θα προσφέρει στους επισκέπτες αυθεντικές και υψηλής ποιότητας τουριστικές εμπειρίες.» (sic !!!).

Τίποτα από τα παραπάνω. Στο όνομα του πολλοστού εκχυδαϊσμού των εννοιών της βιωσιμότητας, του βιώσιμου τουρισμού, της ολιστικής προσέγγισης και των στρατηγικών ανάπτυξης, ο «Προορισμός Βιώσιμου Ορεινού Τουρισμού» δεν αποτελεί άλλο παρά τη θεσμοθέτηση της δημιουργίας τουριστικών καταλυμάτων και οργανωμένων κατασκηνώσεων - «πολυτελούς διαβίωσης» - σε ορεινούς όγκους από τα 900 μέτρα και άνω, που θα λειτουργούν - για δες - καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, άσχετα χιονοδρομικής περιόδου. Μόνοι περιορισμοί :
- Το ενιαίο της έκτασης κατασκευής των πολυτελών καταλυμάτων, της τάξης των 5.000 στρεμμάτων κατ’ ελάχιστο και,
- η υποχρεωτική συν-λειτουργία Χιονοδρομικού Κέντρου και τουλάχιστον ενός Ορειβατικού Καταφυγίου στην εν λόγω έκταση.
Όσο για τα λοιπά της Υπουργικής Απόφασης, περί «ανάπτυξης των «Προορισμών Βιώσιμου Ορεινού Τουρισμού» σε εναρμόνιση με τα ισχύοντα πλαίσια προστασίας των περιοχών του ν.1650/1986 και των περιοχών σε δάση και δασικές εκτάσεις», η εμπειρία από τα πεπραγμένα των διακυβερνήσεων έως σήμερα δεν αφήνει την παραμικρή ελπίδα.

Βιώσιμος Τουρισμός είναι αποκλειστικά και μόνο ο Υπεύθυνος Τουρισμός, η καθαρά υπεύθυνη προσέγγιση στο ταξίδι και ο συνειδητοποιημένος τουρισμός για τις τρέχουσες και μελλοντικές περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές του επιπτώσεις.
- Είναι ο Τουρισμός που θεμελιώνεται στην περιβαλλοντική ευθύνη, στην ελαχιστοποίηση των οικολογικών του επιπτώσεων, στη διατήρηση των φυσικών πόρων των τόπων, στις χαμηλές εκπομπές άνθρακα, στην εξοικονόμηση υδατικών πόρων, στην κλιματική ουδετερότητα και στην οικολογική κινητικότητα.
- Είναι ο Τουρισμός που αναπτύσσεται στο πεδίο της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και της προστασίας και διατήρησης των τοπικών μνημείων, της τοπικής κουλτούρας και των τοπικών παραδόσεων.
- Είναι ο Τουρισμός που θεμελιώνεται σε επιλογές που έχουν ως στόχο τη στήριξη της μακροπρόθεσμης κοινωνικής και οικονομικής βιωσιμότητας των τοπικών κοινοτήτων.

Ο Βιώσιμος Τουρισμός χαρακτηρίζεται από μία σειρά επιλογών που υπαγορεύονται από τον μοναδικό του χαρακτήρα, όπως παραπάνω :
- Απαιτεί την χρήση μέσων μεταφοράς χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
- Προάγει την επιλογή προορισμών χαμηλής επισκεψιμότητας όπου η παρουσία του επισκέπτη θα έχει θετικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία.
- Προτρέπει τον τουρισμό εκτός της περιώνυμης τουριστικής περιόδου, όταν οι τουριστικές ροές είναι σαφώς βιώσιμες.
- Προάγει την στήριξη των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών

Ο Βιώσιμος Τουρισμός κείται στον αντίποδα των μη βιώσιμων μορφών τουρισμού, του μαζικού τουρισμού και του υπερτουρισμού, του τουρισμού της υπερεκμετάλλευσης της φύσης, της αδιαφορίας για τη φέρουσα ικανότητα τόπων, κοινωνιών και τοπικών οικονομιών και των ανεξέλεγκτων, περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ρύπανσης, της αλλοίωσης και της καταστροφής τοπίων, οικότοπων και οικοσυστημάτων

Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως σχέση μεταξύ των αυστηρών προϋποθέσεων ενός ηθικού και συνειδητοποιημένου Βιώσιμου Τουρισμού και της ελεύθερης αδειοδότησης πολυτελών καταλυμάτων συνοδεία χιονοδρομικών κέντρων στους πολύτιμους ορεινούς όγκους της χώρας. Δίχως την θεσμοθέτηση και την αυστηρή τήρηση των συγκεκριμένων προϋποθέσεων, το «ελαφρολαϊκό » νομοθέτημα Κεφαλογιάννη θα μεταφέρει διάχυτα στα βουνά το καρκίνωμα των παρωχημένων σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων και όλων των συμπαρομαρτούντων, που εδώ και μια 20ετία αλλοιώνουν βίαια αιγιαλούς, παράκτια μέτωπα, νησιωτικά τοπία και τοπικές πολιτισμικές διαστάσεις, υποθηκεύοντας το παρόν και το μέλλον της βιωσιμότητας των τοπικών κοινοτήτων. Η θεσμοθέτηση της λειτουργίας τους καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, εντός και εκτός χιονοδρομικής περιόδου, αποτελεί και την επιβεβαίωση των πραγματικών στόχων του νομοθετήματος.

Με την ευκαιρία της θεσμοθέτησης του Ειδικού Χωροταξικού Τουρισμού τον Οκτώβριο 2024 - https://oikosymmaxia.blogspot.com/2024/10/blog-post.html - η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ δηλώναμε ότι το μοντέλο τουρισμού το οποίο προάγει πεισματικά το πολιτικό σύστημα εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τη στυγνή εμπορευματοποίηση της φυσικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς προς όφελος ελάχιστων, με καταστροφικές επιπτώσεις για τις παρούσες και τις μελλοντικές γενιές. Σε αυτήν ακριβώς την κατηγορία φαίνεται να εντάσσεται επάξια και η «ειδική τουριστική υποδομή» ορεινών όγκων, του ««ελαφρολαϊκού» νομοθετήματος Κεφαλογιάννη, με την επωνυμία «Προορισμός Βιώσιμου Ορεινού Τουρισμού». Μετά τους αιγιαλούς, τα παράκτια μέτωπα και τις νησιωτικές περιοχές, οι πολιτικές της εμπορίας του περιβάλλοντος μεταναστεύουν και στα βουνά !

Πληρ. : 6972 911 008

«Οικολογική Συμμαχία».
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.
- Για ένα κόσμο που μπορεί να γίνει.
contact@oikologiki-symmaxia.gr
https://oikosymmaxia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου