Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

Το Λαύριο, πόλις ασύγκριτη

 

 

 

 



Του Γιάννη Σχίζα

Tο πολεοδομικό συγκρότημα των Αθηνών έχει ανάγκη από  μια  «δίδυμη» μικρή  πόλη,  που να της θυμίζει το μακρινό, συνοικιακό  και με γειτονιές παρελθόν της. Τέτοια πόλη δεν μπορεί να είναι η Κηφισιά, δεν μπορεί να είναι η Εκάλη, η Κερατέα ή τα Καλύβια, παρ’ όλα τα κολακευτικά σχόλια που γίνονται γι αυτά τα τελευταία.. Τέτοια είναι μια πόλις που συνδυάζει την εξοχή με ένα ήπια δομημένο χώρο, τα αρχαιολογικά ευρήματα, το πρόσφατο ιστορικό παρελθόν , τη σύγχρονη προσπάθειά της να αποτελέσει έξοδο της Αττικής στο Αιγαίο.

Το Λαύριο είναι μια τέτοια πόλη : Γιατί περιστοιχίζεται από δάση , που αναπτύσσονται ύστερα από αλλεπάλληλους τραυματισμούς, που αποτελούν μια θεσπέσια εξοχή με πολλούς αναντίρρητους πόρους, όπως το  μεγαλειώδες καρστικό φαινόμενο ονόματι Χάος. Γιατί  σε όλη αυτή τη διαδρομή που ονοματίσθηκε «Εθνικός Δρυμός Σουνίου» το 1974 , το Λαύριο έχει τα πολλαπλά κατάλοιπα των ορυκτολογικών εκμεταλλεύσεων του παρελθόντος – πρόσφατου και απώτερου: Έχει πηγάδια επιφανειακά, έχει και πηγάδια  εξορύξεων που φτάνουν τα εκατοντάδες μέτρα.. Γιατί διαθέτει το πιο αρχαίο εξ όλων των αρχαίων θέατρο

Ποιοι πληρώνουν την μονοψήφια τηλεθέαση της τουρκοσειράς του ΣΚΑΙ;

 


του Λεωνίδα Κουμάκη*

 

Ήταν Μάρτιος του 2020. Η Ελλάδα είχε μόλις βρεθεί απέναντι σε μια οργανωμένη και επίμονη προσπάθεια διάρρηξης των ελληνικών συνόρων στον Έβρο από ένα μεγάλο, οργανωμένο και κατευθυνόμενο πλήθος ανθρώπων. Ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλειμάν Σοϊλού, δεξί χέρι του Ερντογάν στις πιο σκοτεινές βρωμοδουλειές των ισλαμιστών, διάσημος για την «συνεργασία» του με την Τουρκική και διεθνή μαφία, είχε κινητοποιήσει ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό για την  μετακίνηση μεγάλου πλήθους μεταναστών, προσφύγων, κακοποιών και τούρκων πρακτόρων στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου. Σχεδίασε την επίθεση προς το ελληνικό φυλάκιο στις Καστανιές με σφαίρες και βόμβες αερίου και (επί πλέον) χρησιμοποίησε την συνηθισμένη τουρκική μέθοδο της παραπληροφόρησης (Fake News) δηλώνοντας ψευδώς (26/3/2020) πως περισσότεροι από 150.000 παράνομοι μετανάστες έχουν ήδη περάσει σε ελληνικό έδαφος!

 

Όπως αποδείχθηκε βέβαια στην συνέχεια, η επιχείρηση διάρρηξης των Ελληνικών συνόρων του Έβρου απέτυχε παταγωδώς, μπροστά στην ψύχραιμη και επιτυχημένη αντίδραση της Ελλάδος που έκλεισε αμέσως την λειτουργία του τελωνείου στις Καστανιές Έβρου, επιτυγχάνοντας την πλήρη αποτροπή ανεξέλεγκτης εισόδου πλήθους ατόμων σε ελληνικό έδαφος.

 

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Ευθύνη και ευκαιρία

 

του Δημήτρη Οικονόμου

(Με αφορμή τα 50 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και τις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας)


Όλο και περισσότεροι πια καταλαβαίνουμε ότι βιώνουμε μια περίοδο μετάβασης. Η εποχή του ακραίου ατομικισμού και η αδιαφορία για τις συλλογικές μας ευθύνες πολλαπλασιάζει τα αδιέξοδα. Ωστόσο στον ορίζοντα διακρίνεται ένα ψηφιδωτό όπου κυριαρχούν οι αιματηρές συγκρούσεις, η οικολογική καταστροφή του πλανήτη, η αύξηση των ανισοτήτων καθώς και η ναρκοθέτηση της δημοκρατίας, δυστυχώς, όχι μόνο από δηλωμένους εχθρούς της. Με την ελληνική ψηφίδα να αγγίζει το σκοτεινό μέρος του παζλ, με τα Τέμπη, τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, τις φθινοπωρινές πλημμύρες, την γεωμετρική αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων, την ενδοοικογενειακή βία και τις απειλές του οργανωμένου εγκλήματος. Με την ακρίβεια να μετατρέπει τα εισοδήματα των περισσότερων σε μεγαλύτερα κέρδη όλο και λιγότερων. Την υγεία και την εκπαίδευση να δοκιμάζονται καθώς η διαθεσιμότητα των υπηρεσιών τους περιορίζεται διαρκώς για τους πιο αδύναμους οικονομικά. Με το δημογραφικό να υποθηκεύει το μέλλον μας, άξιους συμπατριώτες να μεταναστεύουν, σε ένα ρευστό και ανησυχητικό γεωπολιτικό περιβάλλον.

Μεγάλη προσφορά προπώλησης για τις παραστάσεις του «Από Μηχανής»

 


Καλησπέρα σε όλους!

 

 

Ελπίζω να φύγατε, να ξεκουραστήκατε, να γελάσατε, να κολυμπήσατε, να απολαύσατε τις μέρες σας. Κι ελπίζω η επιστροφή να ήταν καλύτερη απ΄ ό,τι υπολογίζατε. Εμείς, ξεκινάμε με μια υπέροχη προσφορά από το θέατρο «Από Μηχανής» για τις δύο εξαιρετικές παραγωγές που ετοιμάζει τη χειμερινή σεζόν.

 

 

Καλή μας αρχή με ωραίες συνεργασίες, πολλά χαμόγελα και όλα να ρέουν όπως εμείς τα θέλουμε.

 

 

Σας ευχαριστώ για όλα για μια ακόμη φορά.

 

 

Το «Από Μηχανής» Θέατρο ανοίγει τη θεατρική σεζόν 2024-2025 παρουσιάζοντας δύο εξαιρετικές παραστάσεις με τους σπουδαίους πρωταγωνιστές του θεάτρου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου, Κώστα Αρζόγλου, Χρήστο Βαλαβανίδη, Πάνο Σκουρολιάκο, Φίλιππο Σοφιανό κ.ά. σε μια μεγάλη προσφορά!

 

 

Από την 1η Σεπτεμβρίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2024 η προπώληση των εισιτηρίων για τις παραστάσεις «Ήρωες» του Gerald Sibleyras και «Φιάκας» του Δημοσθένη Κ. Μισιτζή προσφέρεται στην τιμή των 10 ευρώ από 18 ευρώ!

 

 

Η προσφορά προπώλησης ισχύει για οποιαδήποτε ημερομηνία επιλογής εισιτηρίου για τις παραπάνω παραστάσεις.

 

 

Προπώληση: https://www.more.com/venues/apo-mixanis-theatro/

Ακολουθούν τα σχετικά δελτία Τύπου

 

ΗΡΩΕΣ

 

Το «Από Μηχανής» Θέατρο παρουσιάζει την πολυβραβευμένη κωμωδία «ΉΡΩΕΣ» του διάσημου συγγραφέα Gerald Sibleyras σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά και μετάφραση της Μαριάννας Τόλη.

 

«Γεροντίστικες»* παραινέσεις, ἢ «τί μὲ νοιάζει ἐμένα ρέ» – γράφει ὁ Χρίστος Δάλκος

 



Στὶς 14 Ἰουνίου ἐνεστῶτος ἔτους, κατέβαινα κανονικὰ τὴν ὁδὸ Κοραῆ στὸ Αἰγάλεω, πλάι στὴν παρακείμενη πλατεῖα ποὺ δὲν ξέρω τὸ ὄνομά της, ἀπέναντι ἀπ᾿ τὴν Ἀστυνομία, ἐποχούμενος στὸ αὐτοκίνητό μου, μάρκας Skoda – Fabia, χρώματος οὐρανί. Ἀπὸ ἀπέναντι, πάντα ἐπὶ τῆς ὁδοῦ Κοραῆ –τὴν ὁποία ἐγὼ κανονικὰ κατερχόμουν, ὅπως προεῖπα– ἐρχόταν, τελείως ἀντικανονικά, μὲ τὸ ἠλεκτρικό της πατίνι μιὰ ὄμορφη κοπέλα περίπου εἰκοσιπέντε χρονῶν.

Ὡς ὑπεύθυνος πολίτης αὐτῆς τῆς χώρας, ἀλλὰ καὶ ὡς ἡλικιωμένος ποὺ νοιάζεται γιὰ τὴν τύχη τῶν νέων ἀνθρώπων, θεώρησα χρέος μου, καθὼς περνοῦσα δίπλα ἀπὸ τὴν ἐν λόγῳ κοπέλα, νὰ τῆς ὑπενθυμίσω –σὲ περίπτωση ποὺ δὲν τὸ εἶχε προσέξει– ὅτι πηγαίνει ἀνάποδα: – Πηγαίνετε ἀνάποδα, τῆς εἶπα, ὅσο πιὸ εὐγενικὰ μποροῦσα, διότι γνωρίζω ὅτι ἡ νεότης ἀπεχθάνεται τὶς ὑποδείξεις καὶ τὶς συμβουλές, πόσῳ μᾶλλον τὶς παρατηρήσεις.

-Καὶ τί σὲ νοιάζει ἐσένα ρέ, μοῦ φώναξε ἡ τύπισσα, ὄντας ἤδη ἀρκετὰ ἀπομεμακρυσμένη, ἔτσι ὥστε μοῦ ἦταν σχεδὸν ἀδύνατο νὰ τῆς ἀπαντήσω. Καὶ βέβαια οὔτε λόγος νὰ κάνω ἀναστροφὴ μὲ τὸ αὐτοκίνητό μου μάρκας Skoda – Fabia, χρώματος οὐρανί, νὰ μπῶ στὸ ἀντίθετο ρεῦμα, κατὰ τὸ παροιμιῶδες «Δάσκαλε ποὺ δίδασκες καὶ νόμο δὲν ἐκράτεις», καὶ νὰ τῆς ἐξηγήσω γιατί νοιαζόμουν ἐγὼ ρέ, καὶ ἐπὶ πλέον γιατί εἶχα ἐν πολλοῖς δίκιο.

Σκίαση

 

Του Γιάννη Σχίζα

Αυτό το καλοκαίρι, στα ελληνικά νησιά, στην Κρήτη και στις Κυκλάδες ιδιαίτερα-  πόσοι και πόσοι έχασαν τη ζωή τους  όταν επεχείρησαν να διανύσουν αποστάσεις, να περάσουν φαράγγια, να διασχίσουν περιοχές άγνωστες, πετρώδεις, ημιερημικές ! Ήταν ασυνήθιστα πολλοί, ήταν περιπετειώδεις άνθρωποι, είχαν το στίγμα της ανεμελιάς και της σιγουριάς στις κινήσεις τους. Ήταν  τόσοι ώστε εγώ να προτιμώ να αφήσω αυτές τις μνήμες για χατίρι  μιας  προσωπικής,  ευτράπελης περιπέτειας, από το 1978 στην Αμοργό :  Όπου   μέσα στο καυτό κατακαλόκαιρο προσπαθήσαμε – εγώ και δύο Γαλλίδες – να πάμε σε μια περιοχή ποδαράτοι και να γυρίσουμε πίσω, για να διαπιστώσουμε  περί τα  μέσα  της διαδρομής ότι είχαμε φτάσει στα όρια των δυνάμεών μας. Τελικά πλησιάσαμε αγκομαχώντας σε  ένα κατοικημένο τόπο, στον οποίο το πρώτο που είδαμε ήταν μια παλιά πινακίδα βενζινάδικου. Την καλοκοιτάξαμε και παρ’όλη την εξάντλησή μας πεθάναμε στα γέλια ! Τι συνέβαινε ; Η πινακίδα  του βενζινάδικου έγραφε  HELL, που σημαίνει  στα Αγγλικά «κόλαση», φθάναμε λοιπόν στην κόλαση, γιατί το αρχικό γράμμα “S” που είχε και δήλωνε  την εταιρεία SHELL  είχε σβηστεί, δεν ξέρω από ποια αιτία!

Ο ήλιος του καλοκαιριού μπορεί να επιφυλάσσει την κόλαση,  είναι πραγματικός δυνάστης, χτυπάει τον άνθρωπο σε πολλές κλιματικές ζώνες, με 48 και βάλε βαθμούς.

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Φάρμακα: Στο χορό της κερδοσκοπίας και η Υγεία

 


Εν  Εν μέσω θέρους και ενώ οι πολίτες βιώνουν μια συνεχή και ανελέητη επίθεση ακρίβειας στην τσέπη τους, ο ΕΟΦ και το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε αυξήσεις σε περισσότερα από 800 φάρμακα ευρείας χρήσης.

 Υπολογίζεται ότι ασφαλισμένοι θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 30 εκ. σαν ιδία συμμετοχή λόγω αυτής της εξέλιξης. Την στιγμή μάλιστα που οι συνταξιούχοι υποβάλλονται ήδη σε πραγματική οικονομική «αφαίμαξη» κατά την μηνιαία επίσκεψή τους στο φαρμακείο.

Η Ανώτατη Γενική  Συνομοσπονδία Συνταξιούχων (Α.Γ.Σ.Σ.Ε) έχει έγκαιρα επισημάνει την οικονομική επίθεση που δέχονται οι «απόμαχοι» τόσο από την υψηλή ιδιωτική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη (25%), όσο και μέσα από το τρικ της διπλής τιμής των σκευασμάτων. Μιας τιμής που αφορά τη δραστική ουσία, επί της οποίας συμμετέχει ο ασφαλισμένος με 25% και της λιανικής τιμής στο φαρμακείο, όπου την επιπλέον διαφορά καταβάλει εξ ολοκλήρου ο χρήστης.

Την ίδια στιγμή τις πενιχρές συντάξεις μας κατατρώει η ακρίβεια του Σούπερ Μάρκετ, των Λογαριασμών Κοινής «Ωφέλειας», των ενοικίων. Ενώ περισσότεροι από 750.000 συνάδερφοί μας δεν πήραν ούτε φέτος αύξηση με το εφεύρημα της «προσωπικής διαφοράς» (900.000 πέρυσι).

Δυστυχώς οι επιλογές της κυβέρνησης μέσα στο καλοκαίρι οδηγούν, ανερυθρίαστα, το χέρι των επιχειρήσεων στην τσέπη και αφαιρούν τα υπόλοιπα ψιλά από τις συντάξεις μας.

 Σε αυτή τη συγκυρία η κοινωνία μας έχει αφεθεί έρμαιο στις ορέξεις των μεσαζόντων, των ολιγοπωλίων, των φαρμακευτικών εταιριών.

Ζητάμε από την κυβέρνηση όχι μόνο να βγει από το «χορό» της ακρίβειας και της αφαίμαξης των ασφαλισμένων, αλλά να θέσει κανόνες στην ασύστολη δράση των μεγάλων εταιρειών.

Για την οικονομική ευστάθεια απαιτούνται διαρκείς έλεγχοι στην αγορά, σταθεροί κανόνες και συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις για να μπορέσει  η κοινωνία μας να  έχει ένα στοιχειώδες δίχτυ προστασίας.

Το Γραφείο Τύπου της Α.Γ.Σ.Σ.Ε.

Εὐσταθία Δή­μου: [Τὰ φυ­τὰ ἔχουν τὴ δι­κή τους γλῶσ­σα]

 



Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

ΕΙΝΑΙ ΦΤΗΝΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ;

 

{Αυτότο καλοκαίρι είχαμε πάρα  πολλούς Τούρκους επισκέπτες στα νησιά μας από τα μικρασιατικά παράλια..

Το κείμενο που ακολουθείείναιχθεσινό άρθρο από την ιστοσελίδα bodrumhaberκαι είναι χαρακτηριστικό για τα τουριστικά συναισθήματα που δημιουργούνται και έχουν σημασία για το τοπικό τουριστικόπροϊόν. .

https://bodrumhaber.com/yaza-damga-vuran-iki-soru-yunan-adalari-ucuz-mu-bodrum-ve-cesme-kazik-mi/}

Δύο ερωτήσεις άφησαν το στίγμα τους στο καλοκαίρι στα ανατολικά παράλια:

---Είναι πραγματικά φθηνά τα ελληνικά νησιά;

---Μας πετσοκόβουν στο Μπόντρουμ και στο Τσεσμέ;

Απάντηση στην πρώτη ερώτηση: Ναι, ναι, ναι...

Απάντηση στη δεύτερη ερώτηση: Ο έμπορος μας βάζει ρωμαϊκό δόρυ στο λογαριασμό….

Εάναναρωτιέστε για τις λεπτομέρειες, διαβάστε τις σημειώσεις ενός αρχάριου για τα ελληνικά νησιά.

Πριν από δύο μήνες, συζητούσα με έναν συνάδελφό μου, του οποίου το πεδίο ειδίκευσης είναι η ιστορία, «Κάψαν οι Έλληνες τη Σμύρνη ή ο Σακαλλί Νουρεντίν Πασάς (Sakallı Nureddin Pasha);». Ενώ συζητούσαμε το θέμα με κάποιο τρόπο φθάσαμε στο ερώτημα: "Είναι πραγματικά φθηνά τα ελληνικά νησιά;"Ο προ-προπάππους μου Αλί Μπέης, ήταν στρατιώτης του Sakallı Nureddin Pasha. Πριν από 36 χρόνια, ο παππούς μετακόμισε από το βασίλειο του κακού στο βασίλειο της αιώνιας ζωής. Επειδή ήμουν πολύ μικρός δεν τον ρώτησα: «Έκαψες τη Σμύρνη, παππού;».

Αφήστε τους ιστορικούς να συζητήσουν ποιος έκαψε τη Σμύρνη και ας απαντήσουμε στην ερώτηση: «Είναι φτηνά τα ελληνικά νησιά;».

Εγώ που κάνω διακοπές στο παραθαλάσσιο triplex του Efendibaba εδώ και 12 χρόνια, πήρα μια ριζοσπαστική απόφαση και αποφάσισα να πάω στα ελληνικά νησιά.

ΤΕΣΣΕΡΑ ΝΗΣΙΑ ΜΕ VISA ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

Μιλήσαμε με μια τουριστική εταιρεία. Προσέφεραν διάφορες επιλογές κρουαζιέρας και εμείς (εγώ, η γυναίκα μου και η κόρη μου) επιλέξαμε έναν προορισμό σύμφωνα με τον προϋπολογισμό μας.

Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Ἀλέ­ξαν­δρος Ρα­σκόλ­νικ: Ὁ Συγ­γρα­φέ­ας

 


3 νέες κυκλοφορίες των εκδόσεων Βακχικόν

 

 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

 

Το χάλκινο νησί, μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Κύπριου συγγραφέα Κυριάκου Ηρακλέους. Δελτίο τύπου

 

ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

 

Ο χορδιστής του πιάνου, μυθιστόρημα του Τσιανγκ-Σενγκ Κούο, που αναδείχθηκε καλύτερο βιβλίο στην Ταϊβάν το 2020. Δελτίο τύπου

 

ΘΕΑΤΡΟ

 

Η δαμασκηνιά, θεατρικό κείμενο της συγγραφέως Κατερίνας Καζολέα. Δελτίο τύπου

 

--

Εκδόσεις Βακχικόν

Βερανζέρου 13, 10677 Αθήνα

info@vakxikon.gr | 2103637867 | ekdoseis.vakxikon.gr

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

«Η Πυροσβεστική είναι μια αποτυχημένη υπηρεσία που πανικοβάλλεται με την πρώτη δύσκολη φωτιά»

 


Ηλίας Αποστολίδης, δασολόγος-σύμβουλος περιβάλλοντος
Συνέντευξη στον Αρη Χατζηγεωργίου [Εφ.Συν.]

Στην αρχή έφυγαν οι κάτοικοι που ζούσαν από τα δάση. Στο τέλος, ήρθαν οι εργολάβοι να τα εκμεταλλευτούν. Στο ενδιάμεσο χάθηκαν αλλεπάλληλες μάχες με «τον στρατηγό άνεμο» και «την κλιματική κρίση». Η ιστορία της υποβάθμισης και ολοκληρωτικής απώλειας εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων θα μπορούσε να συνοψιστεί σε αυτό το «σχήμα», τις κορυφές του οποίου διαμορφώνουν οι καταστροφικές πυρκαγιές που τα τελευταία χρόνια αυξάνονται δραματικά σε πλήθος και σε έκταση.

«Για αρχή, πρέπει να παραδεχθούμε ότι αποτύχαμε στη δασοπυρόσβεση», σημειώνει με έμφαση μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο δασολόγος-σύμβουλος περιβάλλοντος Ηλίας Αποστολίδης«Εάν δεν το κάνουμε αυτό, δεν υπάρχει βάση για κάποιο νέο μοντέλο που είναι απολύτως απαραίτητο αν θέλουμε να σώσουμε οτιδήποτε κι αν σώζεται». Του ζητάμε να μας απαριθμήσει τις βασικές αδυναμίες του σημερινού μοντέλου.

Παρακολουθώντας τα δάση επί σειρά δεκαετιών, ο κ. Αποστολίδης ξεκινά την αφήγηση από την εποχή που η Δασική Υπηρεσία εκδιώχθηκε από τη δασοπυρόσβεση και ανέλαβε το έργο η Πυροσβεστική, λίγο πριν από το καλοκαίρι του 1998«Η ηγεσία της Πυροσβεστικής τότε το επεδίωκε για να αυξήσει τις θέσεις των στρατηγών στο Σώμα.

Το 1999 προσπάθησαν να αποδείξουν αποτελεσματικότητα, όμως σε μια πυρκαγιά στον Υμηττό δυστυχώς κάηκαν τρεις πυροσβέστες. Από τότε έγινε δόγμα στην Πυροσβεστική ουσιαστικά να μην μπαίνουν στη φωτιά και να κοιτάνε από μακριά, παρακολουθώντας τα αεροπλάνα. Αυτό δεν γίνεται ούτε όταν η επέμβαση μπορεί να γίνει με κανόνες ασφάλειας, όπως στη Βόρεια Εύβοια, όπου οι κάτοικοι παρακαλούσαν για πυρόσβεση όταν η φωτιά σταμάτησε την τρίτη ημέρα λόγω αλλαγής της κατεύθυνσης του αέρα».

Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

Μπού­λη Ἀν­δρε­ά­δου: Σωζία

 



Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

ΕΡΩΤΙΣΜΟΣ ΔΙΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΝ ΚΥΠΡΩ ΚΑΙ ΑΛΛΑΧΟΥ...

 



Του Γιάννη Σχίζα

 

       Σε σχέση με τον πληθυσμό της, η Κύπρος  έχει πολύ περισσότερους τουρίστες από την Ελλάδα,  και μάλιστα  με  πολύ μεγαλύτερο «μέσο χρόνο» παραμονής : Οι τουρίστες  ανήλθαν σε 3845 χιλιάδες αφίξεις το 2023, απασχολούν ένα μέγεθος 111.000 ανθρώπων, και για το 2024 τα πράγματα προοιωνίζονται καλύτερα ..... Η  Κύπρος  φιλοξενεί αυτό το «μέγεθος» σε μια  συγκριτικά  μικρή γεωγραφική έκταση,  πράγμα που δηλώνει    τη  πυκνότητα και  την έντονη παρουσία του ξένου στοιχείου. Το πλήθος των ξένων επισκεπτών ξεπερνάει   συχνά τη «φέρουσα ικανότητά» της, οι παραλίες της  κάποτε-κάποτε βουλιάζουν, τα μπαρ και οι ταβέρνες ασφυκτιούν,οι γραφικότητές της  καταλαμβάνονται  από πολύβουα   τάγματα «εισαγωγέων συναλλάγματος» . Η Κύπρος γενικά είναι   πολύ πιο τουριστοκεντρική από τον Ελλαδικό χώρο,   πολύ πιο  τουριστοδίαιτη και  τουριστοκρατούμενη,εν τέλει δε –από μια  οικολογική  οπτική της ισορροπίας  ανθρώπων και χώρων  - πολύ πιο  τουριστόπληκτη....

      Η Κύπρος είναι το νησί της Αφροδίτης,

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

Γε­ρά­σι­μος Βου­τσι­νᾶς: Κα­θέ­νας μὲ τὰ ζό­ρια του