Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Κινητικότητα περί τα Αιολικά



Στο προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής (11.12.14) υπήρχε θέμα για τη διασύνδεση των αιολικών πάρκων της Καρύστου με το Κεντρικό Ηλεκτρικό Δίκτυο. H συζήτηση επί του θέματος  αναβλήθηκε ,προκειμένου να προσκομιστούν στοιχεία.
 Όπως  αναφέρει η  Δέσποινα Σπανούδη, οι  παρακάτω  σύνδεσμοι είναι ενημερωτικοί ως προς το ζήτημα

Εξ άλλου ο  Σύλλογος Προστασίας του Περιβάλλοντος της Νότιας Καρυστίας, ύστερα από  ημερίδα στην Κάρυστο στις 7/12/2014 με τίτλο: Αιολικά Πάρκα στη  Νότια Εύβοια: υπόσχεση ή απειλή, έβγαλε την εξής ανακοίνωση :.

«Οι βασικοί ομιλητές  της Ημερίδας ήταν:  Χρυσούλα Μπερέτη, Προέδρος του ΣΠΠΕΝΚ,  Γιάννης Σχίζας, συγγραφέας, Φλώρα Παπαδεδε, Οικονομολόγος, Γιώργος Χριστοφορίδης, δικηγόρος και Αλέξανδρος Μαβής, Περιβαλλοντολόγος. Οι ομιλητές ανέλυσαν τις διαφορετικές διαστάσεις του θέματος συγκλίνοντας στο συμπέρασμα ότι η εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στο τοπικό φυσικό περιβάλλον καθώς και την τοπική οικονομία.   Οι  εκπρόσωποι πολιτικών φορέων του τόπου που παρευρέθηκαν στην ημερίδα παραδέχτηκαν ότι θα υπάρχουν ανησυχητικές επιπτώσεις. Ωστόσο το οικονομικό όφελος υπέρ του Δήμου καθώς και το δέλεαρ των ενοικίων για τους ιδιοκτήτες γης, δημιουργεί μια  ανοχή και σιωπή στην τοπική κοινωνία.

Μερικά από τα συμπεράσματα που προέκυψαν ήταν:

Η Ν. Εύβοια φορτώνεται με μεγάλο αριθμό ανεμογεννητριών ώστε να δημιουργείται μια μεγάλης κλίμακας βιομηχανία της αιολικής ενέργειας σε όλη την έκτασή της. Στην ουσία αλλάζει άρδην  η φυσιογνωμία του τοπίου και ο χαρακτήρας της περιοχής καθώς και η χρήση γης.  

Το φυσικό περιβάλλον θα υποστεί τεράστιες επεμβάσεις από τα συνοδά έργα :     νέοι δρόμοι και γραμμές μεταφοράς ρεύματος, εκσκαφές χιλιάδων κυβικών μέτρων και εκχερσώσεις βλάστησης. Οι διαβρώσεις των εδαφών, η αλλαγή των επιφανειακών υδάτων, ο κίνδυνος κατολισθήσεων και πυρκαγιών θα επιβαρύνει την ήδη ευαίσθητη ισορροπία του φυσικού περιβάλλοντος.

Ειδικά οι εκτεταμένες επεμβάσεις στην προστατευόμενη περιοχή της Οχης και τον Καβοντόρο θα  πληγώσουν ανεπανόρθωτα τα τελευταία άγρια φυσικά τοπία στα οποία βρίσκεται το συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου μας.

Η αλλαγή στη χρήση γης και οι επεμβάσεις στο περιβάλλον θα έχουν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία:  η κτηνοτροφία και η  μελισσοκομία  θα χάσουν ζωτικό χώρο και πολύτιμη βλάστηση που τις στηρίζει. Ο περιηγητικός τουρισμός που βασίζεται στο αυθεντικό τοπίο δεν θα μπορεί να αναπτυχθεί όταν τα εξαιρετικά τοπία θα έχουν μετατραπεί σε εργοτάξια.  Με άλλα λόγια η περιοχή μας πρόκειται να χάσει σημαντικούς φυσικούς πόρους που στηρίζουν  την επιβίωσή της σήμερα και στο μέλλον.

Τα οφέλη που υπόσχεται το ΥΠΕΚΑ και οι εταιρείες δεν αντισταθμίζουν σε καμιά περίπτωση τη ζημιά που θα προκληθεί. Το αντισταθμιστικό όφελος υπέρ των κατοίκων και του Δήμου, δεν πρέπει να  ξεγελάσει την τοπική κοινωνία και να δεχτεί την επιβολή των Αιολικών Πάρκων χωρίς αντίσταση. Εξάλλου, οι ελπίδες των ιδιοκτητών γης για ενοίκια έχουν πλέον ξεφτίσει αφού αμφισβητούνται ευθέως, τουλάχιστον για τους περισσότερους, τα δικαιώματα ιδιοκτησίας.
Η τοπική κοινωνία της Νότιας Εύβοιας και ειδικότερα της Νότιας Καρυστίας βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο απόφασης:  : ή θα αφήσει να γίνει η καταστροφή υποκύπτοντας στις υποσχέσεις και τα ‘τριάκοντα αργύρια’ που μοιράζουν οι εταιρείες ή θα υπερασπίσουν την ανεξαρτησία και τα αληθινά συμφέροντα του τόπου.

Ο ΣΠΠΕΝΚ και όσοι συντάσσονται με την άποψή του  ζητούμε:
·         να ακυρωθεί ο σχεδιασμός νέων αιολικών πάρκων στη Νότια Καρυστία.
·         να μείνει απείραχτη η προστατευόμενη περιοχή της Οχης και του Καβοντόρου.


Κάρυστος 9 – 12 - 2014


Ακούστε και δείτε την παρουσίαση της Χρυσούλας Μπερέτη:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου