Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο, 1 Ιουνίου 2019

Σαμψών
Του Γιάννη ΣχίζαΟ κύριος Γιάννης Κεσκελίδης  ή  Σαμψών που πέθανε πρόσφατα,  ήταν από τους  τελευταίους  αθλητές   που  στην ωριμότητά του και δίχως τη  διαμεσολάβηση προπονητών, παραγόντων του στίβου,  προέδρων κλπ.  επεδείκνυε στο κοινό ό,τι  αυτοσχέδιο και δηλωτικό της ικανότητάς  του :    Άλλοτε ήταν ένα αυτοκίνητο  που κρατούσε με σχοινί από το στόμα και το οποίο έβαζε μάταια μπρος για να ξεκινήσει, άλλοτε ήταν το μάρμαρο ή οι πέτρες γενικώς που του έσπαζαν  στο κεφάλι (!),   άλλοτε ήταν οι  τηλεφωνικοί κατάλογοι που ξέσκιζε μονομιάς...  Το κοινό έστεκε τριγύρω και παρακολουθούσε με δέος τον Σαμψών να σπάει δεκάρες στα δυο, να πατιέται από τριαξονικό φορτηγό, να παραμένει άθικτος ενώ τα σπαθιά έπεφταν στους κοιλιακούς του.

Αρχικά ξεκίνησε στην «ελευθέρα πάλη» συνεχίζοντας την παράδοση του Τζιμ Λόντου  του Κουταλιανού και του Τόφαλου,  στη συνέχεια όμως με τον ιδρώτα και την καθημερινή προπόνηση κατοχύρωσε για τον εαυτό του  τον χαρακτηρισμό «μασίστας», που προέρχονταν από κάτι ιταλικά έργα των σίξτις  : Όπου ο Μασίστας, ήταν προδρομικός ήρως των μετέπειτα πορνό,   ως πρόσωπον  γιγαντιαίον και γ@μηστερόν – μετά της βασίλισσας του Σαββά ή άλλων υποθετικών  γυναικείων προσώπων της εποχής….Το ιδιάζον γνώρισμα   της ελεύθερης περιφοράς του Σαμψών  στις πλατείες πόλεων και χωριών, έρχονταν μετά την παράσταση, όταν περιφέρονταν   καπέλο (τραγιάσκα συνήθως) και ζητούσε την υποστήριξη του κόσμου, συνηθέστατα  "για τη φασολάδα του αθλητή"….

«Έχω σπάσει εννιακόσια εκατομμύρια πέτρες στο κεφάλι μου, άντεξα φορτηγό 3,5 τόνων πάνω στο σώμα μου, έχω τραβήξει εκατοντάδες αυτοκίνητα, φορτηγά και τρακτέρ με τα δόντια μου και βέβαια το πλήρωσα ακριβά», έλεγε σε συνέντευξή του στο Newsbeast.gr. Οι  άθλοι του άφησαν το στίγμα τους στην υγεία του, με σημαντικότερο  όλων την  καθ’ύψος καταβύθισή  του  – από 1.65μέτρα  σε 1.58……

Το  αθλητικό του ταλέντο στα αυτοσχέδια αγωνίσματα επεδείκνυε ο Σαμψών σε  πλατείες και σε πάρκα, όπου εμφανίζονταν μετά από επίσημες αναγγελίες που έκαναν οι συνεργάτες του. Πάντως δεν έγινε  γνωστός από την «Ελευθέρα πάλη», σε μια εποχή όπου το δίδυμο Λαμπράκης- Καρπόζηλος   και άλλα φοβερά ιερά τέρατα  - όπως ο Βούλγαρος Ζιγκουλίνωφ  που διαφημίζοταν στις αφίσες σαν ο άνθρωπος που τρώει ωμό κρέας (!) -  κυριολεκτικά μεσουρανούσαν. Έτυχε να παρακολουθήσω στη  Θήβα προ αμνημονεύτων χρόνων  κάτι αγώνες ελευθέρας πάλης,  όπου το «αθλητικό»  κοινό φώναζε στους δευτερεύοντες αγώνες «θέλουμε  αίμα», ενώ ο κυρίως αγώνας εκκρεμούσε…Τελικά, όταν ήλθε η κύρια σύγκρουση  , διαπίστωσα ότι   ο ένας εκ των δύο ανήλθε στο ρινγκ  σπρωχνόμενος λόγω βάρους..
Δημοσιεύεται στην ΑΥΓΗ την 1/6/19 .
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου