Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

Αισχύλου | Σοφοκλή | Ευριπίδη : Θηβαϊκός Κύκλος | η καταραμένη γενιά




Πρωτότυπη σύνθεση των τραγωδιών «Βάκχες», «Οιδίποδας Τύραννος», «Οιδίποδας επί Κολωνώ», «Φοίνισσες», «Επτά επί Θήβας» και «Αντιγόνη» των Αισχύλου, Σοφοκλή και Ευριπίδη, που μιλούν για τον καταραμένο οίκο των Λαβδακιδών, που βασίλεψε στην αρχαία Θήβα.


Η μνήμη, η μοίρα, η κατάρα, το μίσος, η δίψα για εξουσία, αλλά και η αγάπη, το χρέος, η τιμή και η αυτοθυσία μπλέκονται σε μία προδιαγεγραμμένη αλληλουχία γεγονότων και μοιραίων δράσεων στη Θήβα και στη βασιλική της γενιά, από τον ιδρυτή της Κάδμο έως και την τελευταία της γενιάς, Αντιγόνη.

Η καταραμένη γενιά κατεβαίνει ο ένας μετά τον άλλον στον Άδη αφού πρώτα έχει εκπληρώσει έναν σκοπό, ένα καθήκον, όπως ο άνθρωπος έρχεται για μια <στιγμή> στη γη για να <ξοδέψει> το μερίδιό του, πριν φύγει και πάλι στο άγνωστο. Ο κύκλος του αίματος, η καταραμένη πορεία των Λαβδακιδών είναι το στίγμα τους πριν φύγουν, το δείγμα γραφής του καθενός, η μοίρα που του αναλογεί, είναι το πού, πότε και πώς γεννήθηκε ο καθένας, το τί έχει να αντιμετωπίσει και το τί έχει να παλέψει για μια καλύτερη ζωή. Ο κάθε χαρακτήρας επιλέγει τη σύγκρουσή του, ο κάθε άνθρωπος επιλέγει τον αγώνα του.

Ο άνθρωπος σαν μαριονέτα στα χέρια και τη βούληση της μοίρας, με σκοπό να ξεφύγει από την προδιαγεγραμμένη του πορεία συγκρούεται, απαιτεί την αλήθεια, ξεπερνά τα όριά του, φτάνει στην αλαζονεία και στη συσκότιση του νου, ενώ γνωρίζει ότι στο τέλος θα συντριβεί. Έτσι μόνο μπορεί να σταματήσει την <κατάρα>. Ο πολιτισμός και η κατάκτηση της γνώσης προϋποθέτουν αυτοθυσία και αυταπάρνηση. Η ελεύθερη απόφαση του ήρωα να φτάσει στα άκρα με κάθε τίμημα, τον κάνει πρότυπο θάρρους και πίστης στις πεποιθήσεις του, εκφραστή της επιδίωξης μιας δυσεπίτευκτης ευτυχίας.

Η παράσταση είναι μια ελεγεία για την προδιαγεγραμμένη πορεία του ανθρώπου και την τρωτότητά του, ένα συνεχόμενο μοιρολόι για τα χαμένα ιδανικά, μια ανθρώπινη ορχήστρα-μαρτυρία για την αγάπη, το καθήκον, την αυτοθυσία όσων προσπάθησαν να αλλάξουν τον κόσμο, αφήνοντας παρακαταθήκη τη σύγκρουση και τα ιδανικά τους. Παρουσιάζεται σαν μια πολυσύνθετη παρτιτούρα που συνδυάζει λόγο, μουσική, παύσεις, αναπνοές, ήχους, φωνές, τραγούδια, κινήσεις, σώματα, ρυθμούς και δράσεις σε μία συνεχή ρυθμική εναλλαγή. 

Παραστάσεις: Σάββατο 29 και Κυριακή 30 Ιουνίου, στις 21:00

στο Σύγχρονο θέατρο  

Ευμολπιδών 45, Γκάζι

Τηλέφωνο: 210 3464380






Τιμή εισιτηρίου: € 10  

Διάρκεια: 120’  



Ομάδα Terra Incognita

Σκηνοθεσία-Δραματουργία-Κίνηση: Νικόλας Μίχας

Παίζουν: Άννα Αυλωνίτη, Γιώργος Βενάρδος, Νίκος Βλάχος, Νάγια Βλάχου, Ανναλίζα Ζελιώτη, Χαρά Καλαντζή, Βάσια Κόκκα, Άννα Μαλλιαρού, Βασίλης Μάραντος, Αμαλία Μαστοράκη, Τάσος Μπεκύρος, Χρυσάνθη Μπεκύρου, Πηνελόπη Μπέτσιου, Βίκτωρας Ραγκούσης, Βίλμα Σιελή, Μιρέλλα Σιμωτά, Νίκος Σταμουλακάτος, Σοφία Ταλιαδώρου, Γιάννης Τσούτσος, Κωνσταντίνα Ψιμούλη.

Μουσική: Τάσος Μπεκύρος

Graphics: Σοφία Ταλιαδώρου

Παραγωγή: The Terra Incognita Art Company

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου