Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

Tο Κουϊντέτο του Υφάσματος: Μία σύγχρονη ερμηνεία της τσακώνικης παράδοσης από 5 + 2 εικαστικούς



 
Με τους Eileen Cubbage, Hadas Hayun, Emily Kathleen Michailidis, Grace Paraluch, Barbara Sutherland + τους Loukia Richards και Christoph Ziegler      

Επιμέλεια έκθεσης: Loukia Richards/ Christoph Ziegler      
Πύργος Τσικαλιώτη_Λεωνίδιο_Πέμπτη 27 με Σάββατο 29 Ιουνίου 2019
Ωρες λειτουργίας: 7.00 - 9.30 μμ 
Ζωντανή περφόρμανς με το κοινό: Σάββατο 29 Ιουνίου, 8.00 μ.μ. 




Τέχνη με τεράστια παράδοση και πνευματική σημασία στην Ελλάδα - από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερα -  το ύφασμα εξακολουθεί να εμπνέει τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Επτά εικαστικοί εξερευνούν την τσακώνικη παράδοση και δίνουν τη δική τους ερμηνεία σε μοτίβα της τοπικής υφαντικής που συμπυκνώνουν στα σχήματα τους αντιλήψεις για την ζωή και τον θάνατο, την ομορφιά και την αξιοσύνη, αλλα και απηχούν τα ταξίδια των περιβόητων Τσακώνων εμπόρων σε μακρινές χώρες. 



Οι καλλιτέχνες - Καναδάς, ΗΠΑ, Χονκ Κόνγκ, Ιταλία, Γερμανία, Ισραήλ - επιδιώκουν με την έκθεση αυτή να έρθουν σε επαφή και διάλογο με την τοπική κοινωνία και τους εγχώριους δημιουργούς, ώστε να πυροδοτήσουν σκέψεις και νέες ιδέες, για το πως μπορεί να συμβάλει μία παραδοσιακή τέχνη στην αναγέννηση ενός τόπου με ήπια μέσα. Για τον σκοπό αυτό, παρουσιάζουν ένα ζωντανό δρώμενο καλώντας τους θεατές να το εξελίξουν και να το συνδιαμορφώσουν. Με μεγάλη διδακτική κι επικοινωνιακή εμπειρία, οι εικαστικοί θα παρίστανται για να απαντήσουν στις ερωτήσεις του κοινού (θα υπάρξει διερμηνεία). 



Ο Πύργος Τσικαλιώτη - αμυντικό κτίσμα των αρχών του 19ου αιώνα - χρησιμοποιείται από τον Δήμο Ν.Κυνουρίας ως μουσείο και χώρος εκθέσεων. Αποκαλείται δικαίως "στολίδι της Τσακωνίας" και μαγεύει τον επισκέπτη με την ομορφιά, αλλά και την πολυπλοκότητα της κατασκευής του.



Οι επμελητές της έκθεσης Christoph Ziegler και Loukia Richards περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου στο Λεωνίδιο.  Αλλωστε η αρκαδική μυθολογία ενέπνευσε την ομαδική έκθεση τέχνης "Το Ιερό και το Βέβηλο" (The Sacred & The Profane) που επιμελήθηκαν και παρουσίασαν τον περασμένο Μάρτιο στο Μόναχο με χρηματοδότηση της Πόλης του Μονάχου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου