Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Οι φυλές των ελληνικών αλόγων: Φυλή Πηνείας


του Νίκου Κωστάρα

Πρόκειται για φυλή που έχει εκτραφεί στις ημιορεινές περιοχές της Ηλείας. Έλκει την καταγωγή της από τα αρχαία ελληνικά άλογα. Ας μην ξεχνάμε ότι στην Ολυμπία ξεκίνησαν οι πρώτες ιπποδρομίες.
Η επιλογή των αλόγων της Πηνείας έγινε με κριτήριο τον πλαγιοτροχασμό, κοινώς ραβάνι ή γιοργαλίδικο τρέξιμο. Ο πλαγιοτροχασμός είναι ο βηματισμός αυτός όπου τα πόδια της μιας πλευράς κινούνται ταυτόχρονα με εκείνα της αντίθετης όπως της καμήλας.
Ο βηματισμός αυτός εξελίχθηκε και είναι γενετήσιο χαρακτηριστικό των ιππικών πληθυσμών που ζούσαν στις ερήμους της Αραβίας και της βορείου Αφρικής. Αυτό μας επιτρέπει να συμπεράνουμε ότι κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας άτομα της φυλής θα διασταυρώθηκαν με άλογα αραβικού τύπου. Έτσι τουλάχιστον δείχνει η ομοιότητα που εμφανίζει με εκείνα της Βερβερικής φυλής. Ο βηματισμός αυτός είναι πολύ ξεκούραστος για τον αναβάτη, πράγμα που τα έκανε περιζήτητα.
Το ύψος ακρωμίου σήμερα είναι 125-158, κάτι που δείχνει διασταυρώσεις και με πιο μεγαλόσωμα άλογα. Η κεφαλή είναι τετράγωνη με έκφραση αρρενωπή, η γραμμή της ράχης ευθεία, το στήθος ευρύ και βαθύ, ο τράχηλος και οι γλουτοί μυώδεις οι μηροί γυμνασμένοι και τα άκρα λεπτά. Το τρίχωμα στη χαίτη και στην ουρά είναι άφθονο. Οι συνήθεις χρωματισμοί είναι: Ο μέλας, ο ορφνός, ο καστανός και ο φαιός. Έχουν μαύρες και σκληρές οπλές ενώ δεν εμφανίζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο μέτωπο και στα πόδια. Είναι άλογα λιτοδίαιτα, μεγάλης αντοχής και νευρικής ιδιοσυστασίας.


Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΜΑΛΘΕΙΑΣ [τεύχος 9, Ιαν. – Μάρ. 2014] Περιοδική έκδοση της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας και Διάσωσης των αυτοχθόνων φυλών κατοικίδιων (αγροτικών & οικόσιτων) ζώων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου