Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

Ανησυχία προκαλεί η σφήκα της καστανιάς

ΟΙΚΟΛΟΓΕΙΝ : Μετά τις ασθένειες των φοινίκων, των πλατανιών, της ελιάς, έρχεται και μια άλλη φυτασθένεια...Ιδού τα μέτρα που μηχανεύονται οι ειδικοί

Σύνταξη – Επιμέλεια: Κώστας Αντωνόπουλος

Ανησυχία προκαλεί στους καστανοπαραγωγούς και στην Ηλεία, η εμφάνιση  της σφήκας σε πολλά δέντρα,  που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εχθρούς της καστανιάς.
Σύμφωνα με το Διευθυντή Δασών Ηλείας κ. Παν. Κορισιάνο,  ήδη έχουν  παρατηρηθεί προβλήματα στα ορεινά σημεία του Νομού, καθώς και στην περιοχή της Ανδρίτσαινας, απ’ όπου  καλλιεργητές προσκόμισαν  δείγματα από δέντρα όπου διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για  το έντομο Dryocosmus kuriphilus Yasumatsu (σφήκα καστανιάς).
Αναφορικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο κ. Κορισιάνος δήλωσε στην «ΠΡΩΤΗ» ότι  έχει ήδη ξεκινήσει προσπάθεια για εισαγωγή από την Κίνα ενός εντόμου που τρώει τη σφήκα , αλλά δεν την ελέγχει πλήρως.
«Υπάρχουν σοβαρότατες επιφυλάξεις προκειμένου να μην δημιουργήσουμε περισσότερα προβλήματα από τα ήδη υπάρχοντα. Δηλαδή προσπαθούμε να βρούμε γηγενή είδη καταπολέμησης του εντόμου, για τα οποία πρέπει να κάνουμε ένα εκτροφείο. Από την πλευρά μου θα προχωρήσω να δοκιμάσουμε κάποια μπουκαλάκια ανά στρέμμα τα οποία θα είναι  ¾  με ένα αμινοξύ  που προσελκύει τη σφήκα και την παγιδεύει. Έχουμε έτσι έναν έλεγχο και μειώνουμε τις ζημιές.  Είναι τα πρώτα βήματα αυτά, θα ακολουθήσουν και άλλες προσπάθειες έτσι ώστε  να ελέγξουμε κατά 100% τη ζημιά από τη σφήκα της καστανιάς, διότι πρέπει να σημειώσουμε ότι στην Ιταλία έχουν  πάθει τρομακτική ζημιά οι καλλιέργειες με καστανιές και φοβόμαστε μην εξαπλωθεί αυτό το φαινόμενο στην Ελλάδα . Δυστυχώς ήλθε , άρα και εμείς πρέπει να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να μπορέσουμε να ελέγξουμε τον εχθρό αυτό» ανέφερε ο Δ/ντης Δασών Ηλείας, ο οποίος εφιστά την προσοχή των παραγωγών του Νομού.
Ακόμα ο κ. Κορισιάνος εξέφρασε την ανάγκη της άμεσης λήψης μέτρων,  για την αντιμετώπιση του προβλήματος της σφήκας στις καστανιές,  με την τοποθέτηση υγρού σε μπουκαλάκια στα δέντρα, με σκοπό να μη χαθεί  η μεγάλη παραγωγή που αυτή την περίοδο έφτασε τους 18-20.000 τόνους πανελλαδικά!
Από την Κίνα
Αν και είναι ιθαγενές έντομο της Κίνας, έχει εισβάλει και εξαπλωθεί σε πολλές περιοχές του πλανήτη, έχοντας σημαντικά αρνητική επίδραση σε καστανοδάση και καστανεώνες. Στην Ευρώπη, εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2002 στην Ιταλία και στη συνέχεια εξαπλώθηκε ταχύτατα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Στη χώρα μας, η παρουσία του εντόμου καταγράφηκε για πρώτη φορά το 2014 στην Πιερία και έκτοτε έχει διαπιστωθεί σε σημαντικό αριθμό περιοχών (Χαλκιδική, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Εύβοια, Αρκαδία και Σπάρτη).
Οι παράγοντες που συνετέλεσαν καθοριστικά στην ταχύτατη εξάπλωσή του στη χώρα μας ήταν η απουσία φυσικών εχθρών, οι οποίοι θα μπορούσαν να ανακόψουν την εξάπλωση του νέο-εισαχθέντος οργανισμού, η ιδιαίτερη αναπαραγωγική του συμπεριφορά (παρθενογένεση) αλλά και η ανεξέλεγκτη μεταφορά φυτικού υλικού.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος
Η καταπολέμηση του εντόμου με τη χρήση χημικών μέσων είναι αρκετά δύσκολη έως πρακτικά ανέφικτη, καθώς τα ανήλικα στάδια του εντόμου βρίσκονται προστατευμένα εντός των κηκίδων. Η χρήση εντομοκτόνων εναντίον των ενηλίκων του εντόμου μπορεί να μειώσει τους πληθυσμούς του, εντούτοις η επιτυχία τους εξαρτάται από τον ακριβή προσδιορισμό του χρόνου εμφάνισης των ενηλίκων και την πλήρη κάλυψη των δένδρων με το ψεκαστικό υγρό. Καλλιεργητικές πρακτικές, όπως η μηχανική απομάκρυνση με κλάδεμα των προσβεβλημένων βλαστών πριν την έξοδο των ενηλίκων, θα μπορούσαν να παρέχουν προστασία έναντι του εντόμου, εντούτοις κρίνονται μη εφαρμόσιμες για μεγάλης κλίμακας προσβολές.

https://www.protinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου