Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Το πέρασμα του κουνουπιού τίγρης: από την Ασία στο σπίτι μας



Από τον Άλεξ Ρίχτερ-Boix

Μάιος 30, 2019
Μια μελέτη της γενετικής σύνθεσης του κουνουπιού της τίγρης στην Ευρώπη εντοπίζει τις διαφορετικές οδούς εισόδου από την Ασία και τον τρόπο με τον οποίο η εισβολή της καθορίζεται από το οδικό δίκτυο. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τη σημασία της μετατόπισης των κουνουπιών μέσα στα αυτοκίνητα που είχαν περιγραφεί προηγουμένως από τους ερευνητές συναγερμού κουνουπιών. Η κίνηση των κουνουπιών μεταξύ των Περιφερειών καθορίζει τη γενετική σύνθεσή τους και μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις, όπως η ύπαρξη διαφορών μεταξύ των κουνουπιών στην αποτελεσματικότητά τους κατά τη μετάδοση ιών όπως ο Ζίκα, ο Ντενγκ ή η Chikungunya.
Άφυτος, Συναγερμός κουνουπιών


Αρχές Σεπτεμβρίου 2007. Τα κουνούπια των τίγρεις γεμίζουν τις σελίδες των εφημερίδων. Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ευρώπη βιώνει ένα ξέσπασμα της Chikungunya. Οι ημέρες περνούν και στο τέλος 217 οι αυτόχθονες  περιπτώσεις μόλυνσης επιβεβαιώνονται. Όλοι τους στην ιταλική επαρχία της Ραβέννα. Υπάρχει η υποψία ότι ο ιός που προκαλεί την ασθένεια πιθανώς προήλθε από έναν μολυσμένο ταξιδιώτη. Αλλά πώς θα μπορούσε μια τροπική νόσος να εξαπλωθεί στην Ευρώπη;


Επειδή ο ιός chikungunya (CHIKV) είναι εγγενής στην Αφρική. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Τανζανία το 1952, από όπου αργότερα εξαπλώθηκε μέσω της Νότιας Αφρικής, της Ζιμπάμπουε, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, της Ζάμπια, της Σενεγάλη, της Ουγκάντα, της Νιγηρίας και της Αγκόλα πριν πηδήξει στη Νοτιοανατολική Ασία. Τις επόμενες δεκαετίες εμφανίστηκε στην Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, τη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία, την Ινδία και τη Μαλαισία. Και ήδη στον 21ο αιώνα η ασθένεια εισέβαλε στα ινδικά και αφρικανικά νησιά.

Ωστόσο, το ιταλικό ξέσπασμα του 2007 ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Ήταν η πρώτη που έλαβε χώρα σε μια εύκρατη ζώνη, παίρνοντας την ασθένεια πέρα από τους τροπικούς. Αλλά δεν ήταν η μόνη. Το 2010 ένα άλλο έλαβε χώρα στη Νότια Γαλλία, το 2014 ένα νέο εντοπίστηκε στο Μονπελιέ, αν και αυτές ήταν μόνο λίγες μεμονωμένες περιπτώσεις και  γύρω από τη Ρώμη(2017)

Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, με όλο και περισσότερα ταξίδια αναψυχής, η άφιξη ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό από τους τροπικούς στην Ευρώπη είναι συνεχής, αλλά για μια επιδημία όπως η Ιταλία να λάβει χώρα, χρειάζεται ένας άλλος ηθοποιός, ένα κουνούπι ικανό να μεταδώσει τον ιό μεταξύ των ανθρώπων . Η ιταλική περιοχή της Ραβέννα, η Νότια Γαλλία, το Μονπελιέ και η περιοχή της Ρώμης έχουν ένα κοινό: το κουνούπι τίγρης, το αλμήδι του Άδης (Εικ. 1), ιδρύθηκε εκεί.

Το κουνούπι τίγρης, που κατάγεται από τη Νοτιοανατολική Ασία, είναι ικανό να μεταδώσει την ασθένεια. Ένα κουνούπι τίγρη που τσούζει έναν μολυσμένο τουρίστα μετά την επιστροφή του από το ταξίδι του μέσα από τους τροπικούς μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε νέους ανθρώπους. Στην Ιταλία η καταγωγή ήταν σε έναν μολυσμένο τουρίστα που επέστρεψε από το ταξίδι του στην Ινδία. Στο Μονπελιέ ήταν ένα άτομο που επέστρεψε από ένα ταξίδι στο Καμερούν. Το κουνούπι τίγρης έκανε τα υπόλοιπα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου