Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

Zωντανά κύτταρα της τέχνης


Της Λήδας Καζαντζάκη

Το κύτταρο είναι η βασική μονάδα της ζωής. Αποτελείται από διαφορετικά μόρια που βρίσκονται σε δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ τους.
Στο πεδίο των εικαστικών τεχνών δημιουργήθηκαν από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας ποικίλα κινήματα που επιχείρησαν, μέσα από τη συλλογική τους, χειραφετημένη από τους εκάστοτε μαικήνες δράση, να συνδέσουν την αληθινή ζωή με την τέχνη. Από τη ζωγραφική στην ύπαιθρο και τη ρεαλιστική απεικόνιση των ανθρώπων της μέχρι τα διαιρεμένα σε πλαστικούς όγκους τοπία της και σε κερματισμένα πρόσωπα ή αφαιρετικές φόρμες. Αυτό προβάλλει η έκθεση «Ποίηση και ζωγραφική - Τίτος Πατρίκιος» που οργανώθηκε υπό την αιγίδα του Γ' Εργαστηρίου Ζωγραφικής της ΑΣΚΤ με διευθυντή τον καθηγητή Μάριο Σπηλιόπουλο και σε επιμέλεια της αν. καθηγήτριας Ερατούς Χατζησάββα. Όπου οι φοιτητές του ανιχνεύουν με τόλμη τα μετερίζια της σύγχρονης τέχνης προσπαθώντας να πλάσουν το δικό τους ιδίωμα.
Σημείο εκκίνησης όλων είναι η αισθαντική, βαθιά ερωτική και γι' αυτό βαθιά πολιτική ποίηση του Τίτου Πατρίκιου, στην οποία εντρύφησαν ο καθένας με τα δικά του εργαλεία. Που δείχνει και την ελευθερία των κινήσεών τους.
Πορεύονται μέσα στα αδρά περιγράμματα της εξπρεσιονιστικά παραμορφωμένης και πυκνωμένης στις κακουχίες της σύγχρονης ανθρώπινης παρουσίας και στα σκοτεινά άδυτά της. Υμνούν μέσα σε φόρμες γήινες και λιτές «τα χέρια τα τραχιά, τα μασημένα από τις μηχανές», το σώμα του λαϊκού ανθρώπου. Πλάθουν με φιγούρες αφαιρετικές και ταυτόχρονα απτές, που συνδέουν με τις πλούσιες πτυχώσεις των ενδυμάτων τους και τις πανανθρώπινες στάσεις τους την αρχαία ελληνική γλυπτική με τις σύγχρονες πλαστικές αξίες. Αποκαλύπτουν με την τεχνική του φροτάζ -του τριψίματος πάνω στο χαρτί- ανάγλυφους τους «πέτρινους τοίχους της ζωής μας». Φέρνουν στο φως με τα δυνατά εργαλεία του ρεαλισμού μέσα στον χώρο και στον χρόνο την «ομορφιά των γυναικών που αλλάζουν τη ζωή μας... και δεν χάνεται, δεν σβήνεται με τα χρόνια, όσο κι αν φθαρούν οι φυσιογνωμίες». Μιλούν «χωρίς σκιάδι στα μάτια», σε χαλεπούς καιρούς για την πατρίδα μας, που «είναι η αλήθεια».

Info: «Ποίηση και ζωγραφική - Τίτος Πατρίκιος» Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2α.
Διάρκεια έκθεσης: 15 Μαΐου - 13 Ιουνίου
Ώρες λειτουργίας: Δευτ./Τετ. 10.00-18.00, Τρ./Πεμ./Παρ. 10.00-15.00
Συμμετέχουν οι φοιτητές του Γ' Εργαστηρίου Ζωγραφικής της ΑΣΚΤ: Φίλιππος Αγγελάκης, Κων/νος Αγόρος, Αλέξανδρος Αλεκίδης, Λεοντία Καφφέ, Φίλιππος Κούτρικας, Στέφανος Κουτρούλης, Άγγελος Μεργές, Αθηνά Μισεγιάνννη, Ορφέας Μπάτσιος, Κρίστι Μπουτσάι, Αγάπη Μυρσσοδέλη, Ελένη Νικολάου, Αναστασία - Ειρήνη Ντιούδη, Λυδία - Μαρία Ξύγγη, Κλεάνθης Πάγκαλος, Ντέπη Παυλίδου, Σοφία Σουλιώτη, Αθηνά Τριανταφύλλου, Κων/νος Τσιτσίγκος, Δανάη Τσολάκη, Άγγελος Τσουκάτος, Λουσίν Φισντακτζιάν, Ευαγγελία - Ιουστίνη Φραγκιά, Ευστάθιος Φώτης, Πρόδρομος Χαραλαμπίδης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου