Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 23 Ιουνίου 2019

Αναζητώντας τη μικρή εικόνα....

Το «Αρχείο Πολέµου»  και οι Ανδρέας και Αναµπέλλα Φρέρη έχουν την τιµή και τη χαρά να σας προσκαλέσουν   το Σάββατο 29/6/2019 και ώρα 19:30  στην εκδήλωση µε θέµα   Αναζητώντας τη ΜΙΚΡΗ εικόνα * Όψεις της Ελλάδας και της Αθήνας µέσα από τις φωτογραφίες ξένων στρατιωτών,
1940-1945.                                                      
Εισηγητής : Γεράσιµος Βέβης  
Την περίοδο της εµπλοκής της Ελλάδας στον Δεύτερο Παγκόσµιο Πόλεµο από το 1940 έως το 1945, πολυάριθµοι ξένοι στρατιώτες, σύµµαχοι και κατακτητές, βρέθηκαν στην Ελλάδα. Κατά το πέρασµά τους, για άλλους πολύ σύντοµο και για άλλους µακροχρόνιο, θέλησαν να κρατήσουν ενθύµια και να διατηρήσουν µνήµες από τη χώρα και τους ανθρώπους της και κύριο µέσο γι’ αυτό ήταν η φωτογραφία. Κάποιοι από αυτούς είχαν τις δικές τους φωτογραφικές µηχανές, άλλοι βασίζονταν σε συναδέλφους - επίσης ερασιτέχνες - φωτογράφους ή σε ντόπιους πλανόδιους επαγγελµατίες. Πηγή αναµνηστικών φωτογραφιών ήταν συχνά και οι φωτογράφοι των µονάδων τους - κατά κάποιο τρόπο «ηµι-επαγγελµατίες», ή ακόµα και οι επίσηµοι φωτογράφοι προπαγάνδας. Έτσι,
δηµιουργήθηκε ένας όγκος εκατοντάδων χιλιάδων φωτογραφιών
που γέµισαν άλµπουµ, τοποθετήθηκαν σε κορνίζες ή κρατήθηκαν σε φακέλους ή ακόµα και πορτοφόλια «σε ανάµνηση της υπηρεσίας στην Ελλάδα». Αφετηρία της εν λόγω συλλογής ήταν η ιστορία της ελληνικής Πολεµικής Αεροπορίας και βασικός στόχος η φωτογραφική τεκµηρίωση διαφόρων στιγµών της. Οι ελληνικές πηγές ήταν έτσι κι αλλιώς περιορισµένες, οπότε η αναζήτηση στο εξωτερικό ήταν σχεδόν υποχρεωτική. Η διεύρυνση της χρήσης του Διαδικτύου και η αυξηµένη προσφορά σχετικού υλικού την τελευταία δεκαετία, διεύρυναν σε τεράστιο βαθµό τις δυνατότητες πρόσβασης και απόκτησης τέτοιου υλικού. Σταδιακά το επίκεντρο της συλλογής ξέφυγε από την αεροπορία και µετακινήθηκε στην περίοδο 1939-1949 µε ιδιαίτερη έµφαση το πρώτο µισό της δεκαετίας, όπου άλλωστε και το υλικό είναι περισσότερο. Τι φωτογράφιζαν λοιπόν οι ξένοι στρατιώτες που πέρασαν είτε ως σύµµαχοι / υπερασπιστές είτε ως κατακτητές / στρατός κατοχής; Έβλεπαν και  φωτογράφιζαν µε διαφορετική µατιά οι µεν και οι δε; Ποια αξία έχουν αυτές οι φωτογραφίες; Τι προσφέρουν και µε ποιο τρόπο µπορούν να συµβάλλουν στην γνώση µας και την κατανόηση της περιόδου; Κάποιες από αυτές τις ερωτήσεις βρίσκουν την απάντησή τους µέσα από τη συγκεκριµένη παρουσίαση, των µικρών, προσωπικών φωτογραφιών των ξένων στρατιωτών. 
* Η αναφορά στη Μικρή εικόνα στον τίτλο, έχει διπλή υπόσταση. Έχει να κάνει τόσο µε το µέγεθος των εν λόγω φωτογραφιών, συνήθως 6x9 εκατ., όσο και µε την αντίθεση σε αυτό που συνηθίζουµε να αποκαλούµε «µεγάλη εικόνα», το ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο η ιστοριογραφία συχνά µας καλεί να εστιάσουµε. 
Μια γνωριµία µε τον εισηγητή,  κ. Γεράσιµο Βέβη Γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα και µεγάλωσε στη Γλυφάδα. Αποφοίτησε από το Τµήµα Δηµοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου και συνέχισε τις σπουδές του στις Διεθνείς Σχέσεις στο Μπράιτον της Αγγλίας. Από το 1999 ξεκίνησε να συνεργάζεται ως εξωτερικός αρθρογράφος και φωτογράφος µε ελληνικά και ξένα (αγγλικά και γαλλικά) περιοδικά του Αεροπορικού και Αµυντικού Τύπου, ενώ συνεργάστηκε και στη συγγραφή βιβλίων άλλων συγγραφέων µε συναφές αντικείµενο. Το 2007 ανέλαβε τη θέση του Αρχισυντάκτη στο περιοδικό Πτήση & Διάστηµα των Τεχνικών Εκδόσεων, από όπου αποχώρησε τον Αύγουστο του 2014. Τα ερευνητικά, συγγραφικά και συλλεκτικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ιστορία της αεροπορίας - πολιτικής και πολεµικής - στην Ελλάδα, την περίοδο 1939-1949 (Β’ ΠΠ, Κατοχή, Αντίσταση και Εµφύλιος), αλλά και την ιστορία της Γλυφάδας και της Αττικής. 
Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί ο κ. Ανδρέας Φρέρης ο οποίος και θα την προλογίσει  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου